Elma: Her insana can suyu

Elmada en çok olan şey A vitaminidir.
Elmada en çok olan şey A vitaminidir.

Elmalar tatlı, ekşi, mayhoş ve tatsız olmak üzere dörde ayrılır. Bazıları yazda, bazıları sonbaharda, bazıları ise kışın olgunlaşırlar. Bu yüzden hemen her mevsimde o mevsime ait taze elma bulunabilir.

Bahçenizde sadece bir ağaç olabilecekse o mutlaka elma olmalı. Eskiler ‘güneş giren eve tabip girmez’in yanı sıra ‘elma giren eve tabip girmez’ de derlermiş. Bitkiciler, elmanın ilk vatanının Trabzon olduğunu söylerlerse de buna dair hiçbir delil yoktur. Her bitki gibi elma da dünya yaratılalı beri dünyanın her yerinde vardır. Elma dünyanın her ikliminde yetişir. İklim şartlarına ve toprağın verimine göre irili ufaklı binlerce çeşidi vardır. Elmalar tatlı, ekşi, mayhoş ve tatsız olmak üzere dörde ayrılır. Bazıları yazda, bazıları sonbaharda, bazıları ise kışın olgunlaşırlar. Bu yüzden hemen her mevsimde o mevsime ait taze elma bulunabilir.

Lakin bugün bunun yerine bodur ağaçlardan elde edilen, soğuk hava depolarında ve kimyevî koruyucularla muhafaza edilerek sunulan elmalar çarşı-pazarda. Ayrıca bol miktarlarda sentetik gübre ile lezzetsizleştirilen elma, ziraat ilaçları yani zehirleri kullanılarak âdeta zehir deposuna çevriliyor. Çürümenin ortadan kalkması için parafinle kaplanabildiği gibi, ışınlama adıyla da radyasyona mâruz bırakılabiliyor. Hâlbuki bu söylediklerimiz yani elma nimetine reva görülen muamele olmamış olsaydı, zikredeceğimiz nice faydalarından istifade ediyor olacaktık. Hemen karamsarlığa kapılmayalım. Çünkü Türkiye’de hâlâ bodur olmayan yaşlı elma ağaçları var. Az sayıda da olsa kimyevi toksiklere maruz bırakmayan üreticiler de yok değil.

A VİTAMİNİ

Elmada en çok olan şey A vitaminidir. A vitamini eksikliği insanı aşırı derecede zayıflatır. Böbreklerde kum ve taş oluşumuna yol açar. A vitamini bolluğu ise insanı güçlü kılar. Sıkıntıdan uzaklaştırıp, keyifli hâle getirir. Kan üretimini artırır. Kemik hastalıklarının daha kolay iyileşmesini sağlar. Vücudumuzun savunma sistemini güçlendirir.

B VİTAMİNİ

Elmada B1 ve B2 vitamini de oldukça yüksektir. Bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu olan bu vitaminler, sinir sistemimizi de güçlendirirler. Sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlarlar. Karaciğer, böbrek ve bağırsakların en iyi dostlarıdır. Elma zayıf, kansız vücutlar için çok iyi bir gıdadır. Taze ve tatlı elma kabızlığı giderir, mayhoş olanları da iştahı açmakla kalmaz, uykuyu da tatlandırır. Olmamış ham elma ise ishal ve buruntuya yol açabilir. Diyabet olanlar tatlı elma yerine ekşi veya mayhoş elmaları yemelidirler. Siyatik ve romatizmalılar için elma ilaç gibidir. Özellikle de tazesi ve haşlaması… Baş ağrısına da iyi gelen elma iyi bir idrar söktürücüdür.

C VİTAMİNİ

Elma C vitamini açısından da zengindir. Bu cihetle yumuşak ve tatlı elmaları sıkıp, suyu bebek ve küçük çocuklara taze olarak içirilmelidir. Beklemiş elma suyu yararlı olmaz. Yiyebilecek yaşta ise elma ezmesi verilmeli ki, kemikleri gelişsin. Büyümüş çocuklara, özellikle de 3-5 yaşından sonra elma suyu değil, bilakis elmanın kendisi yedirilmeli. C vitamini kemiklerimizin, dişlerimizin gelişiminde çok büyük bir vazife görür. Her gün ısırarak yenilen bir elma, diş fırçalamasına gerek kalmadan dişleri temizlediği gibi, aynı zamanda güçlendirecektir. Dahası diş kireçlerinin yok olmasını sağlayacaktır. C vitamini eksikliği iştahsızlık, takatsizlik, halsizlik yapar, diş etlerinin rahatsızlanmasına neden olur. Ayrıca mafsal ve eklem ağrıları ortaya çıkar. Dolayısıyla yeterince C vitamini alamamış bir kimsenin sıhhatli olması beklenemez. Pankreasın salgıladığı insülin, yenilen gıdaların sindirimi için vazgeçilmez bir salgıdır. Aksi durumda diyabet ortaya çıkar. İşte bu yüzdendir ısırarak tabii elmalardan yiyenler hem neşeli olur, hem de diyabet illetine pek yakalanmazlar.

ELMADAN NELER YAPILIR?

Taze elma suyu, deriye sürülürse yaraları kapatır, teni güzelleştirir. Şekerden yapılan hiçbir reçeli tavsiye etmiyoruz. Ancak elmanın suyunu çıkarıp şeker yerine elma suyu kullanılarak reçeli yapılabilir. Elmanın kurutulmuş kabuğu çay gibi demlenip içilirse öksürüğü keser, idrarı söktürür. Elmayı temiz bir bıçakla dilim dilim kesmeli, tozsuz, temiz bir yerde bir kaç saat bırakmalı. Bir müddet sonra kesik elma dilimlerinin kenarlarında husule gelecek kahverengiye çalan kısımlarını yaranın üstüne koyup gazlı bezle sararsanız, basit yaraların hızlıca kapanması sağlanabilir.

ELMAYI NASIL MUHAFAZA ETMELİ?

Elmayı saklamanın en iyi yolu serin bir yerde saman içinde tutmaktır. Bir birine değen elmalar çürümeyi kolaylaştırırlar. Günümüzde emin olmadığınız elmaları bir müddet sirkeli suda bekleterek yiyin yahut da kabuklarını soyun. Afiyet şifa olsun!

ELMANIN FAYDALARI

Elmanın kabuğu ve içinde çeşit çeşit mineral ve vitaminler yer alır. Elmanın cinsine göre yüzde 8-10 kadarı tabii şekerdir. Yüzde 75 kadarı ise tıpkı insan bedeninde olduğu üzere şifalı sudur.

İYOT

Elma oldukça fazla iyot ihtiva eder ki, bu cevher bedenimizin sigortası diye de tarif edilen tiroit bezinin sıhhatli olmasını sağlar. Bu tabii iyotu sakın tuzlara eklenen, kimi araştırmalara göre kısırlaştırıcı sentetik iyotla karıştırmayın. Elmadaki iyot, erkek ve kadını güzelleştirmekle kalmaz, aynı zamanda cinsel istek ve gücü de artırır.