Dünya aşıya güvenmiyor
Koronanın tüm dünyayı evlere hapsetmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Bir yıllık süreçte 2,5 milyona yakın insan öldü. Öte yandan virüs mutasyon geçirerek yayılımını sürdürdü. Tüm bunların yanında ülkeler, geliştirdikleri yâhut da satın adlıkları aşılarla vatandaşlarını aşılamaya başladı. Birden fazla aşı markasının bulunması ve muhtevalarının hem sağlık, hem de dînî mânâda güvenilir olmaması, insanları ya marka tercih etmeye ya da aşı olmamaya sevk ediyor.
2021 yılıyla hızlanan korona aşılaması, birçok ülkede tepkileri de beraberinde getirdi. Belirli yaş aralığındaki vatandaşlar, aşı randevusunda kendilerine vurulacak aşının markasını öğrenince yaptırmaktan vazgeçiyor. Mesela İngiliz aşısı diye de bilinen AstraZeneca, birçok AB vatandaşı tarafından tercih edilmiyor.
Aşı vurulacak kişiler ya başvurularını iptal ediyor ya da randevuya gitmiyorlar. Almanya genelinde yapılan anketler, halkın yüzde 34’ünün hiçbir Covid-19 aşısını yaptırmak istemediğini ortaya koydu. Almanya tedarik ettiği 1,5 milyon dozluk AstraZeneca aşısının sadece 240 bin dozu kullanabildi.
Merkel: Astrazeneca kullanılmayacak
Alman Şansölyesi Angela Merkel, İngiltere’nin Brexit kararı nedeniyle AstraZeneca aşısının kullanılmayacağını, “Hâlihazırda AstraZeneca aşısıyla ilgili bir kabul sorunu var” sözleriyle dile getirdi. Merkel, aynı zamanda Almanya için AstraZeneca’nın tavsiye edildiği yaş grubunda bulunmuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise bu aşının vurulması gerekirse, reddetmeyeceğini açıkladı.
Ret ortalamanın üzerinde
Almanya’da durum biraz daha farklı. 2020’nin sonlarında, ülkede genelinde yetişkinler üzerinde uygulanan ankete göre, katılımcıların yüzde 34'ü hiçbir şekilde aşı olmak istemiyor. Kalan yüzde 66 ise aşılanmakta bir sorun görmüyor. Anketi gerçekleştiren Bertelsmann Vakfına göre, özellikle performans ve başarı odaklı insanların aşı reddinde bulunduğunu ve bu sayının ortalamanın üzerinde olduğunu duyurdu.
Yakın zamanda yapılan başka bir ankete göre ise BioNTech ve Pfizer aşısı, Almanya'daki birçok insandan yüksek oranda onay aldı. Kendisine AstraZeneca aşısı yapılacağını öğrenen bazı Alman vatandaşları, randevularını iptal etti.
ABD’de üç kişiden biri istemiyor
ABD halkının aşı yaptırıp yaptırmayacağına yönelik yeni bir araştırma, ülkede her 3 kişiden birinin korona aşısı olmak istemediğini ortaya koydu. Geçtiğimiz ay AP-NORC Halkla İlişkiler Araştırma Merkezince yapılan ankete göre, katılımcıların yüzde 15'i "kesinlikle", yüzde 17'si "muhtemelen" aşı yaptırmayacak. Aşı olmak istemeyenlerin önemli bir kısmı, aşının güvenliği ve etkisi konusunda tedirgin.
Askerin yüzde 70’i aşıya karşı
ABD ordusu, on binlerce askerin korona aşısı olmayı reddettiğini açıkladı. CBS televizyonunun haberine göre, bazı birliklerde aşı yaptıranların oranı üçte bire kadar düştü. Bazı birliklerde aşı yaptıranların oranının yüzde 30, bazı birliklerde ise yüzde 50 ile 70 oranında değiştiği belirtiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi sadece acil kullanımına izin verdiği için askerlerin aşı yaptırma zorunluluğu yok.
KKTC’de oran yüzde 50
Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi (DESAM) ve Tıp Fakültesi araştırmacıları, KKTC’de yaşayanların yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşılar hakkındaki düşüncelerini belirlemek amacıyla anket çalışması yaptı. Araştırmaya katılanların yüzde 46’sı COVID-19 aşısını yaptırmak istediğini söyledi. Katılımcıların yüzde 25’inin aşı yaptırmak konusunda kararsız olduğu görülürken, yüzde 29’u ise aşı yaptırmaya sıcak bakmıyor.
- Anket sonuçlarına göre aşı olmak istemeyenlerin gerekçeleri arasında en yüksek oranla (yüzde 85) yan etkilerden duyulan endişeler geliyor. Katılımcıların yüzde 10’u ise aşının etkili olacağını düşünmüyor. Yüzde 3’ü ise genel olarak aşı yaptırmaya karşı. Yüzde 2’lik bir dilim de geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimler neticesinde aşı yaptırmaya sıcak bakmıyor.
Oranları ne olura olsun hemen her ülkede aşılara karşı her geçen gün artan bir güvensizlik var. Buna aşı sonrası ölümlerin gizlenmesi de eklenince güvensizlik daha da artmış gözüyor.
Japon yaşlılar kararsız
Kyodo ajansının haberine göre, Japonya'da 65 yaş üzerine uygulanan çevrim içi ankette, yaşlı bakım merkezlerinde yaşayan kişilere korona aşısına yönelik düşünceleri soruldu. Sonuçlara göre, 423 kişinin yüzde 15'i aşı uygulamasına karşıyken, yüzde 43'ü aşı olmak konusunda kararsızlığını belirtti.
- Yüzde 58’lik kesimin yüzde 77'si, aşının güvenliği ve yan etkilerine yönelik endişeler taşıdığını ileri sürdü. Kalan yüzde 42 ise aşı olmak istediğini ifade etti. Japonya’da aşı uygulamaları, Nisan ayıyla birlikte 65 yaş üstündekilere bireylere uygulanmaya başlanacak.
Malezya çekimser
Malezya hükümeti geçtiğimiz hafta, Sinovac ve AstraZeneca'nın geliştirdiği yeni tip korona aşılarının kullanımına şartlı onay vermişti. Sağlık Bakanlığı Genel Direktörü Nur Hişam Abdullah, Pfizer-BioNTech'in aşılarının ardından Sinovac ve Astrazeneca korona aşıları hakkında "Tesirleri ve güvenli olduklarına dair ek bilgi sağlanması durumunda tam onay verileceğini" söyledi.
Türkiye’de oran yüksek
10-14 Aralık 2020 tarihlerinde yapılan bir araştırmada Türkiye’deki vatandaşların yüzde %41’i aşı yaptıracağını beyan ederken, %24’ü aşı yaptırmayı düşünmüyor, diğerleri ise kararsız. Yüzde 38’i aşının denenmesi için bir süre bekleme, yüzde 15’i ise kim üretirse üretsin koronavirüs aşısı olmama kararında.
Bir başka araştırmaya göre erkeklerin yüzde 38’i, kadınların ise yüzde 29’u aşı olmak istediğini belirtirken, halkın yüzde 15’i hiçbir şartta aşı olmak istemediğini söylemiş. Aşıyı kesin olarak reddeden erkeklerde oran yüzde 13 iken kadınlarda yüzde 18.
“Aşıyı hemen olmam, denenmesini beklerim” diyen gençler yüzde 38. Bu oran 18-34 yaş grubunda yüzde 47, 35-54’de yüzde 36, 55 yaş üstünde ise yüzde 30. Aşı reddi, üniversite ve üzeri eğitim görenler arasında yüzde 53’e kadar çıkarken, ilkokul mezunu grupta yüzde 42’ler civarında.
Kilise tavsiye verdi
ABD New Orleans Katolik Başpiskoposluğu; Johnson & Johnson tarafından geliştirilen korona aşılarının tercih edilmemesi çağrısında bulundu. National Katolik sitesinin 9 Şubat’ta yaptığı habere göre, New Orleans Katolik Başpiskoposluğu, Johnson & Johnson tarafından geliştirilen korona aşılarının kişileri "ahlâkî açıdan tehlikeye attığını" ileri sürdü. Başpiskoposluk, Katoliklere "kürtajla alınmış ceninlerin hücrelerinin aşı geliştirme ve üretiminde yoğun şekilde kullanıldığı" gerekçesiyle aşıya endişeyle yaklaştıklarını duyurdu. Ayrıca kişilerin aşı için seçim yapma şansları olursa bu aşıdan kaçınmalarını istedi. Prospektüslerinde yer alan bilgiye göre aşıların bazıları domuz, bazıları ise maymun hücresi kullanıyor.