ABD üniversiteleri Filistin için ayakta

İsrail Birleşik Devletleri terörü.
İsrail Birleşik Devletleri terörü.

Netanyahu'nun talimatıyla harekete geçen İsrail Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson kendisinden bekleneni yaptı ve Yahudi öğrencilere bir fiske dahi vurulmamışken canlarının tehlikede olduğu bahanesiyle Colombia Üniversitesi rektörünü istifaya çağırdı. Çünkü rektör Mısırlı bir Arap ve Nimet Şefik ismini taşıyor. Daha da ileri giden Johnson, sanki bir iç savaş çıkmış gibi millî muhafızların üniversiteye girmesi gerektiğini savundu. Columbia Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda İsrail gazetesi Haaretz yazarı olan Page Fortna ise Johnson ile hemfikir değil. Fortna, Yahudi öğrencilere yönelik bir şiddet eyleminin yapıldığına şahit olmadığını, Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson’ın yaşananları ‘abarttığını’ söylüyor.

“Ülkemizde vatandaşlarımızın görüşlerini, endişelerini, öfkelerini her an dile getirmesi demokrasimizin kendine has bir özelliğidir. Bunun ülkenin gücünü, demokrasinin gücünü yansıttığını düşünüyorum.”
“Ülkemizde vatandaşlarımızın görüşlerini, endişelerini, öfkelerini her an dile getirmesi demokrasimizin kendine has bir özelliğidir. Bunun ülkenin gücünü, demokrasinin gücünü yansıttığını düşünüyorum.”

ABD üniversitelerinde Filistin yanlısı gösteriler günden güne büyüyor. Polisin göstericilere karşı çok sert davrandığı hatta işkence ettiği dikkatlerden kaçmıyor. Öğrenciler hatta profesörler bile Filistin'e destek verdikleri için tutuklanıyor. Böyle bir ortamda Dışişleri Bakanı Blinken'in söyledikleriyse tam bir Yahudi kurnazlığını yansıtıyor.

“Ülkemizde vatandaşlarımızın görüşlerini, endişelerini, öfkelerini her an dile getirmesi demokrasimizin kendine has bir özelliğidir. Bunun ülkenin gücünü, demokrasinin gücünü yansıttığını düşünüyorum.”

Demokrasinin gücü(!) diyerek İsrail lehine yapılan zulmü âdeta takdis eden Blinken'e cevap, ironiyle dolu bir twitter kullanıcısından geliyor.

“Amerika'nın her yerinde Filistin yanlısı öğrenci protestoları patlak verdi. Ülkedeki tüm üniversitelerin çoğunu olmasa da yarısını kapsıyor.

Neyse ki tüm bunlar Rusya veya Kuzey Kore'de bir yerlerde değil, demokratik bir ülkede oluyor. Güvenlik güçleri ve protestocular, birbirlerinin bakış açısına ve şahsî alanlarına saygı gösterip, yasal çerçeve çerçevesinde sıkı bir şekilde birbirleriyle etkileşime giriyor. Her ikisinin de temel amacı, ortak bir zemin bulmak ve hiçbir şekilde şiddete izin vermemek.

İşte size bunun görüntülü ispatı. Atlanta, Georgia'daki Emory Üniversitesi'nde Ekonomi Profesörü olan Caroline Folin polise danışıyor ve sorunu birlikte çözmeye çalışıyorlar.”

Daily Mail'in yazdığına bakılırsa Profesör Fohlin, polise mukavemetten dolayı gözaltına alınmış.
Daily Mail'in yazdığına bakılırsa Profesör Fohlin, polise mukavemetten dolayı gözaltına alınmış.

Kadın profesöre terörist muamelesi

Başka bir twitter kullanıcısıysa ironiye ihtiyaç duymadan doğrudan meramını ifade ediyor:

“Ekonomi Profesörü Caroline Fohlin polisler tarafından vahşice yere fırlatıldı, suçu neydi? Soykırımı barışçıl bir şekilde protesto ediyordu. İsrail Birleşik Devletleri'ne hoşgeldiniz.”

Daily Mail'in yazdığına bakılırsa Profesör Fohlin, polise mukavemetten dolayı gözaltına alınmış. Oysa video tam aksini söylüyor. Polisin niyeti baştan belli. Ortada hiçbir mesele yokken profesörü gözüne kestirip yaka paça indirmek suretiyle yere yapıştırıyor ve hemen ters kelepçeyi takıyor. O sırada “Ben profesörüm” diye inleyen birisi var sadece. Polisin tavrı o kadar şedit ki, sanki karşısında sıradan bir vatandaş değil de eli kanlı bir terörist var. Evet, burası İsrail Birleşik Devletleri.

Netanyahu kudurdu

Emory Üniversitesi'nde olduğu gibi Boston'daki Emerson College, Los Angeles'taki Güney Kaliforniya Üniversitesi ve Austin'deki Teksas Üniversitesi'nde 200'den fazla öğrenci gözaltına alınmış durumda.

Netanyahu ise tam mânâsıyla kudurmuş durumda. Gazze'de kundaktaki bebelere varana değin acımasızca bir katliama hâlen devam eden terör örgütü İsrail’in elebaşısı sözde ‘başbakanı’, yaşananları “1930’larda Alman üniversitelerinde yaşananlara benzetip, Washington hükümetine bu protestolara son verme çağrısı yaparken tipik bir Yahudi kimliğiyle ayak üstü kırk yalanı sıralamayı ihmal etmiyor:

"Amerikan üniversite kampüslerinde yaşananlar dehşet verici. Antisemitik çeteler prestijli üniversiteleri ele geçirdiler. İsrail'in yok edilmesi çağrısında bulunuyorlar, Yahudi öğrencilere saldırıyorlar.”

Netanyahu'nun yalan dolan kışkırtmalarıyla harekete geçen üniversite yönetimleri, zorbalığıyla meşhur Amerikan polisini üniversiteye almak suretiyle aralarında Caroline Fohlin gibi profesörlerin de bulunduğu çok sayıda akademisyen ve öğrencinin terörist muamelesi görmesine ve tutuklanmasına zemin hazırlıyor. Protestoların başladığı Columbia Üniversitesi’nin yönetimiyse, öğrencilerle müzakere ederek protestoların nihayet bulmasına çalışıyor.

Millî muhafızları çağırdı

Bu arada Netanyahu'nun talimatıyla harekete geçen İsrail Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson kendisinden bekleneni yapıyor ve Yahudi öğrencilere bir fiske dahi vurulmamışken canlarının tehlikede olduğu bahanesiyle Colombia Üniversitesi rektörünü istifaya çağırıyor. Çünkü rektör Mısırlı bir Arap ve Nimet Şefik ismini taşıyor. Daha da ileri giden Johnson, sanki bir iç savaş çıkmış gibi millî muhafızların üniversiteye girmesi gerektiğini savunuyor.

Üniversitelere
Üniversitelere

Columbia Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda İsrail gazetesi Haaretz yazarı olan Page Fortna ise Johnson ile hemfikir değil. Fortna Yahudi öğrencilere yönelik bir şiddet eyleminin yapıldığına şahit olmadığını, Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson’ın yaşananları “abarttığını” söylüyor.

Bu arada protestolar esnasında onlarca kişiyi gözaltına aldıran Texas Valisi Greg Abbott da tıpkı bir İsrail valisi gibi davranıyor ve protestolar bitene dek gözaltıların kesintisiz devam edeceğini açıklıyor.

Gösterilere katılanların talepleri ise gayet basit ve insanî:

• Üniversitelere "soykırımı desteklemekten vazgeçin" çağrısında bulunuyorlar.

• Üniversiteleri, öğrencilerin ödediği harç paralarıyla İsrail'i destekleyen şirketlere yatırım yapmakla suçluyorlar, bu yatırımlara bir son verilmesini istiyorlar.

• Üniversitelerin, silah şirketleriyle İsrail işgalinden çıkar sağlayan şirketlere yapılan bağışları ifşa etmelerini ve bu bağışlardan vazgeçmelerini talep ediyorlar.

Hangi üniversitelerde Filistin'e destek var?

Columbia Üniversitesi

Filistin yanlısı öğrenciler bir çadır kampı kurdu. Polis 100'den fazla protestocuyu tutuklayıp kampı dağıtmaya çalıştı. Ancak bu geri tepti ve protestolar daha da yayıldı. Öğrenciler yeniden toplanarak çadır kampını yeniden kurdu.

Protestocularla görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Columbia sözcüsü Ben Chang, göstericilerin kampı kaldırmasını umduklarını, aksi takdirde Columbia'nın başka seçenekleri değerlendirmek zorunda kalacağını söyledi.

Kızı geçen hafta gözaltına alınanlar arasında bulunan ABD milletvekili İlhan Omar, kampüsü ziyaret ederek protestocularla buluştu ve sosyal medya hesabından "Cesaretlerine hayran kaldım" mesajını paylaştı.

Güney Kaliforniya Üniversitesi

Güney Kaliforniya Üniversitesi, kampüsteki protestolar nedeniyle mezuniyet törenini iptal etti. Üniversite, güvenlik endişesini bahane edip okul birincisi Filistin yanlısı öğrencinin mezuniyet konuşmasını da iptal etmişti. Los Angeles Polisi, üniversitedeki protestolar sırasında izinsiz giriş iddiasıyla 90'ı aşkın gözaltı yapıldığını söyledi.

Üniversite, kampüsü kapattığını ve yerinden ayrılmayan kişilerin tutuklanacağını söyledi. Polis birkaç çadırı kaldırsa da öğrencilerin çadırları geri kurma ısrarıyla geri çekildi. Gösteriler sırasında polis bir protestocuyu gözaltına alınca polis otomobilini saran kalabalık, "Bırakın gitsin" sloganları attı ve sonunda protestocu serbest bırakıldı.

Üniversiteleri, öğrencilerin ödediği harç paralarıyla İsrail'i destekleyen şirketlere yatırım yapmakla suçluyorlar, bu yatırımlara bir son verilmesini istiyorlar.
Üniversiteleri, öğrencilerin ödediği harç paralarıyla İsrail'i destekleyen şirketlere yatırım yapmakla suçluyorlar, bu yatırımlara bir son verilmesini istiyorlar.

Teksas Üniversitesi

Austin'deki Teksas Üniversitesi kampüsünde, polis ve eyalet askerlerinin çevik kuvvet teçhizatıyla müdahalesi sonrası onlarca kişi gözaltına alındı ve öğrenciler okulun dışına çıkmaya zorlandı.

Tutuklamalar protesto edildi.

George Washington Üniversitesi

50 öğrenci perşembe günü okulun bahçesinde çadır kampı kurdu. Washington merkezli okuldaki gösteriler Filistin bayrakları, davullar ve sloganlar ile sabaha değin sürdü. Daha sonra Georgetown Üniversitesi öğrencileri ve profesörleri de George Washington kampüsüne doğru yürüyüp oradaki protestoculara katıldı.

Çok sayıda polis olmasına rağmen ciddi bir hâdise yaşanmazken ortalığı bulandırmak isteyen bir İsrail yanlısı, siyonist bayrağı sallamak suretiyle kalabalığı tahrik etmek istedi ama polis buna izin vermeyip onu uzaklaştırdı. Üniversite, gürültü nedeniyle hukuk fakültesi finallerini başka bir binaya taşıdı.

Harvard Üniversitesi

Harvard Üniversitesi, ders öncesi Harvard Bahçesi'nin kapılarını kilitleyip sadece okul kimliğine sahip olanların girişine izin verdi. Okul ayrıca kampüste izinsiz çadır veya stand kurulmasına karşı uyarı tabelaları astı. Bütün bu çabalar, protestocuların 14 çadırlı bir kamp kurmasını engelleyemedi.

Kaliforniya Eyalet Politeknik Üniversitesi

Kuzey Kaliforniya'da çevik kuvvet polisi müdahale etmeden önce protestocular "Sizden korkmuyoruz" sloganı attı. Üniversite, öğretimin uzaktan devam edeceğini söyleyerek hafta sonuna kadar kampüsü kapattı. Öğrencilerin ikinci bir binayı işgal etmesi üzerine üç öğrenci tutuklandı.

Emerson Koleji

Boston Polisi, Emerson Koleji'nde 108 kişiyi tutukladı. 80 öğrenci Boston şehir merkezindeki kampüsün kalabalık bir avlusunu işgal etti.

New York Üniversitesi

New York Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından kurulan kampta yüzlerce protestocu yer aldı. Polis, 133 protestocunun gözaltına alındığını duyurdu.

Emory Üniversitesi

Atlanta polisi ve Georgia eyaleti polisleri Emory Üniversitesi'nin avlusunda bir kampı dağıttı. Protestocular Filistinlileri destekleyen sloganlar atarken, polis üç düzine çadırın bulunduğu kamp alanını kuşatma altına aldı. Emory'nin kamu güvenliğinden sorumlu başkan yardımcısı Cheryl Elliott, 20'si üniversiteli olmak üzere toplamda 28 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Kuzeybatı Üniversitesi

Kuzeybatı Üniversitesi, öğrenci disiplin kurallarını değiştirerek Chicago şehri dışındaki kampüsünde çadır kurmayı yasakladı. Öğrenci grupları Evanston kampüsündeki kampın "Filistin halkına desteğini göstermek isteyenler için güvenli bir alan" olduğunu söyledi. Öğrenciler üniversitenin İsrail ile ilişkili şirketlerdeki yatırımlarına son vermesini istiyor.

Yale Üniversitesi

Yale Üniversitesi'nde protestolar, 44'ü öğrenci olmak üzere 48 kişinin izinsiz girişle suçlanıp gözaltına alınması sonrasında azaldı. Connecticut merkezli okuldaki dönem derslerinin 2-8 Mayıstaki final sınavlarıyla birlikte sona ermesi planlanıyor.

Moda Teknolojisi Enstitüsü

Onlarca protestocu Moda Teknolojisi Enstitüsü'nde çadır kurdu ve bir binayı işgal etti. Binanın dışındaki protestocular ise ellerinde pankartlar ve Filistin bayrakları taşıdılar.

New York Şehir Koleji

Harlem'deki New York Şehir Koleji'nde öğrenciler kamp kurdu. Daha sonra New York polisiyle kampüs güvenlik görevlileri protestocularla karşı karşıya geldi. Ancak el ele tutuşarak polisin yolunu kesen protestocuların giderek kalabalıklaşması üzerine emniyet mensupları protesto alkışları eşliğinde geri çekildi.

Indiana Üniversitesi

Indiana Üniversitesi Bloomington'da kol kola giren protestoculara kalkan ve coplarla saldıran polis, 33 kişiyi gözaltına alsa da sosyal medyada yayınlanan videolar gözaltıların ardından protestonun devam ettiğini gösteriyor

Michigan Eyalet Üniversitesi Doğu Lansing Kampüsü

Michigan Eyalet Üniversitesi'nin East Lansing kampüsünde yaklaşık 30 çadır kuruldu ve 100 öğrenci kampüs merkezinin yakınında toplandı. Michigan Eyaletinin yeni başkanı Kevin Guskiewicz de protestocularla konuşmak için kampa uğradı.

Connecticut Üniversitesi

Polis Connecticut Üniversitesi'nde öğrencilerin kamp kurmasının ardından bir protestocuyu gözaltına aldı ve çadırları dağıttı.