Zümrüt sularda doğal enerji: Rafting

Zümrüt sularda doğal enerji: Rafting.
Zümrüt sularda doğal enerji: Rafting.

Ülkemiz, yüksek irtifalı coğrafi özellikleri ve adrenalin yüklü parkur seçenekleriyle tam bir rafting cenneti. Üstelik nehirlerin çağladığı ilkyaz günleri, bu eğlenceli doğa sporunu yapmak için en ideal zaman. İşte püf noktalarıyla rafting hakkında yararlı bilgiler.

Akarsu yatağı ve su akışının elverişli olduğu yerlerde, özel tasarlanmış şişme botlarla yapılan “nehir krosu” olarak adlandırmak mümkün raftingi. Hemen her anı adrenalin yüklü olan bu spor, Türk Dil Kurumu tarafından “sal yarışı” olarak tanılanıyor. Doğanın kucağında heyecan dolu dakikalar yaşamak istiyorsanız, emin olun bu spor tam size göre.

Rafting botuyla köpük köpük sularda süzülürken vadiler, kanyonlar geçer, zaman zaman sert dönüşlerle kalp atışlarınızı hızlandırabilirsiniz. Bazen küçük çavlanları aşarken heyecan yüklü anlar yaşar, minik girdaplarda savrulabilirsiniz. Akarsularda süzülürken bir sonraki etapta nelerle karşılaşacağınızı bilemezsiniz. İlerledikçe doğanın dilini duyumsar, bedeniniz kendisini ait olması gereken yerde hisseder. Eğer tecrübeniz yoksa rafting size ilk başta riskli bir aktivite gibi gelebilir. Endişe etmeyin, kurallara uyduğunuzda son derece güvenli bir spordur rafting. Dalgalı sular altınızda olanca hızıyla akıp giderken yapacağınız tek şey, botunuzun burnunu dik tutup bedeninizi enerjiyle dolduracak bu eğlenceli sporun doyasıya tadını çıkarmaktır.

Macera dürtüsü

Özel bir uzmanlık ve fiziksel kondisyon gerektirmeyen bu aktiviteye sağlık sorunu olmayan ve heyecana dayanıklı herkes katılabiliyor. Elbette zorluk derecesi yüksek parkurlarda deneyim sahibi olmak şartıyla. Son yıllarda macera turizmi alanında gözde bir doğa sporu çeşidi olan rafting için Türkiye’nin sahip olduğu zengin olanaklar son yıllarda kuraklık, hidroelektrik santralleri gibi nedenlerle kısmen azaldıysa da yine de fazlasıyla var.

Yeterli debi ve beslenme rejimleri nedeniyle yılın üç mevsimi rafting yapılabilen Türkiye nehirlerinde bu heyecanlı spor için en iyi zaman bahar ve yaz ayları. Zira bu zamanlarda zirvelerde eriyen karların taze ve bol suyla beslediği akarsular, rafting için en ideal seviyeye ulaşıyor. Üstelik bahar çiçekleriyle bezenmiş nehir kıyılarının sunduğu büyüleyici güzellik de işin cabası oluyor.

Seyahat acentelerinin organize ettiği rafting aktivitelerinde her grubun bir lideri olması, profesyonelliğin bir gereği. Genellikle grup hâlinde yapılan raftingte başarılı bir seyrin yolu, ortak takım ruhundan geçiyor ki bu husus çok önemli. Takım lideri, grubu motive etmek için iletişimi teşvik eden kişi aynı zamanda. Ayrıca takıma isim seçilmesi bir prensip olarak görülüyor. “Heyamola, heyamola hey hey hey!” gibi eğlenceli naralarla grup üyelerinin kaynaşması yine raftinge özgü ritüeller arasında yer alıyor.

Beyaz köpükler arasında

Takım liderleri ve rehberler, ulaşım organizasyonundan nehir güvenliğine, iş bölümünden malzeme teminine kadar rafting seyrinin bütün aşamalarından sorumlu oluyor.
Takım liderleri ve rehberler, ulaşım organizasyonundan nehir güvenliğine, iş bölümünden malzeme teminine kadar rafting seyrinin bütün aşamalarından sorumlu oluyor.

Rafting esnasında buz gibi nehir sularına düşme olasılığınızı göz önünde bulundurarak kolay su tutmayan giysi ve ayakkabılar tercih etmenizde yarar var. Zorluk derecesi yüksek parkurlarda, belirttiğimiz hususlara ilave olarak su ve rüzgâr geçirmeyen, ıslandığında bile sıcak tutan malzemeler ve kask bulundurmak gerekiyor. Tüm gün açık havada kalacağınızı göz önünde bulundurarak güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı koruyucu kremler ve şapkalar da kullanabilirsiniz. Ayrıca çantanızda yedek tişörtler bulundurmak her zaman için yararlı olacaktır.

Rafting botlarının devrilme ihtimali son derece az olsa da suya düştüğünüzde yapacağınız ilk şey, panikten uzak durmak olmalı. Sonraki aşamada kendinizi su üzerinde tutmaya ve kollarınızı ya da küreğinizi havada tutarak yerinizi işaret etmeye çalışmalısınız. Bedeniniz su içindeyken botunuz yakınsa küreğinizi uzatıp takım liderinin sizi bota çekmesine yardımcı olabilirsiniz. Eğer bottan uzaklaşmışsanız, ayaklarınızı akıntının yönüne doğru uzatıp kollarınızla dengeyi sağlamaya çalışın. Böylece hem başınızı kayalara karşı korumuş olacak hem de önünüzü görebileceksiniz.

Takım liderleri ve rehberler, ulaşım organizasyonundan nehir güvenliğine, iş bölümünden malzeme teminine kadar rafting seyrinin bütün aşamalarından sorumlu oluyor. Takım liderleri, botu ve grubu yönlendiren, karar alan ve uygulayan, kurtarma, ilk yardım, bakım, tamirat ile nehir okuma konularında özel eğitim görmüş; farklı karakterlerdeki nehir koşullarında deneyim kazanmış kişilerden oluşuyor.

Seyir öncesi sporculara verilen brifing, kürek çekme teknikleri, nehirdeki riskler, komutlar, yüzme prensipleri ve ekip ruhunun önemi gibi konuları kapsıyor. Her bir rafting deneyimi öncesi olduğu gibi biz de bilgilendirmemizi ana hatlarıyla yaptık. Artık rafting yapmaya hazırsınız demektir. Haydi öyleyse hazırlanın! Yola çıkıyoruz.

  • Türkiye’de Rafting
  • Katılımcı sayısı: Yılda yaklaşık 500 bin kişi
  • Maliyet: Günlük ortalama 1500 TL
  • Aktif parkur sayısı: En az 10
  • Toplam parkur uzunluğu: 100 kilometreden fazla
  • Nasıl yapılır? Türkiye’deki parkurlara yakın bölgelerde rafting turları organize eden deneyimli ve yöreye hâkim seyahat acenteleri hizmet veriyor.