Serin sularda heyecan: Deniz, göl ve akarsu kanosu

Serin sularda heyecan: Deniz, göl ve akarsu kanosu.
Serin sularda heyecan: Deniz, göl ve akarsu kanosu.

Gençler arasındaki adıyla kano, uluslararası ismiyle deniz kayağı… Serin sularda dinginliğin tadını çıkarırken en ulaşılmaz yerleri keşfetmenizi sağlayacak olan bu kürekli aktivitede parkurların çoğu birer doğa harikası. İyisi mi siz asılın küreklere!

 Tek, çift ve üç kişilik çeşitleri bulunan kanolar, suyun her debisinde gidebilen ve hiç bir deneyimi olmayanların bile rahatlıkla kullanabileceği bir dizayna sahip.
Tek, çift ve üç kişilik çeşitleri bulunan kanolar, suyun her debisinde gidebilen ve hiç bir deneyimi olmayanların bile rahatlıkla kullanabileceği bir dizayna sahip.

Evet, artık kesinlikle emindim; kanoyla tanışmak hayatımı zenginleştirdi. Aslında ben tipik bir doğa yürüyüşleri tutkunuydum. Zamanla yürüyerek ulaşamadığım sahil kıyılarını, sazlıkları, kaya kovuklarını ve deniz mağaralarını merak etmeye başladım. Sanırım bu merak beni deniz kayağı sporu tanıştırdı. Sonra öğrendim ki kürekle yapılan sporların en eskisi olan deniz kanosunun geçmişi tarih öncesi çağlara kadar iniyormuş. Eski çağlarda ağaç kütüklerinin oyulmasıyla elde edilen kanolar, sonraları Kızılderililer tarafından kayın kabuklarından yapılmaya başlanmış. Kızılderililerin hızlı ve çalkantılı sularda kullandığı bu ilkel tekneler, zamanın değirmeninde döne değişe günümüzdeki deniz kanosu sporunun aracı olmuş. Zamanla kanonun ortasındaki oturma kabinine ek olarak öne ve arkaya bagaj olması için iki kabin eklenmiş. Tek saplı, çift taraflı kürekler üretilmiş ve özel aerodinamik yapısıyla su sporları tutkunlarının hizmetine sunulmuş. Bu taşıt sayesinde kürek çektiğiniz kıyılardaki kayalıkların arasına, tek kişilik kumsallara, el değmemiş koylara ve keşfedilmemiş antik harabelere bile rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.

Heyamola, tramola!

Peki, kano gezi ve keşif amaçlı deniz kayağı turlarını kimler yapabilir? Hemen söyleyelim. Yürüyüş yapabilecek kadar kondisyonu olan herkes. Tek, çift ve üç kişilik çeşitleri bulunan kanolar, suyun her debisinde gidebilen ve hiç bir deneyimi olmayanların bile rahatlıkla kullanabileceği bir dizayna sahip. Elbette tüm güvenlik önlemlerini almak ve işin püf noktalarına dikkat etmek şartıyla... Her şeyden önce kanoların devrilme ihtimaline karşı can yeleği giymek şart. Kanonun içine oturduktan sonra, su almasını engelleyen etekleri belinize geçirip askılarla omuzlarınıza asıyorsunuz. Deniz kanosu kırılmadığı sürece kesinlikle batmıyor. Tek risk kanoyla birlikte ters dönmek… Son derece az rastlanan böylesi bir durumda yapılacak iki şey var: Birincisi, soğukkanlı olmak. İkincisi, vücudunuzu kanodan ayırıp su yüzüne çıkmak ve yeniden kanonuza dönüp uygun şekilde pozisyon almak…

Tek saplı, çift taraflı kürekler üretilmiş ve özel aerodinamik yapısıyla su sporları tutkunlarının hizmetine sunulmuş.
Tek saplı, çift taraflı kürekler üretilmiş ve özel aerodinamik yapısıyla su sporları tutkunlarının hizmetine sunulmuş.

Kanonuzun ön ve arka boşluklarına, su geçirmez torbalara sarılan yiyecek ve eşyaları yerleştirdikten sonra, maceraya başlamak için hiç bir engeliniz kalmayacak. Eğer ilk kez kano gezisine çıkacaksanız, rehber eşliğinde bir grupla deneyim kazanmanızda fayda var. Masmavi sularda salınan rengârenk kağıt gemilere benzeyen kanoları akıntıya karşı dengelemeyi öğrenmek için birkaç saatlik deneyim yeterli oluyor genelde. Kürek çekerken suyun huzur dolu sesini, sazlıkların hışırtısını, kuşların şarkısını dinlemek bulunmaz bir keyif. Derinliğin 20-25 santime düştüğü sığ sularda kanonun dibini sürtmemek için kürekleri açığa doğru çekmek gerekiyor. Kanonun sunduğu ayrıcalıklarından biri de kullanıcısına dilediği yerde yürüme, yüzme ve güneşlenme şansı vermesi. Size doğanın ve suyun kucağında unutulmaz saatler vaat eden kano gezisinde bir parça yorulacağınız muhakkak ancak, keyfine de doyamayacaksınız. Siz de sosyal kısıtlamalardan bunaldıysanız haydi öyleyse asılın küreklere!

  • En İyi Güzergâhlar
  • Türkiye, deniz kayağını sevenler için tam bir cennet. İşte Türkiye genelinde bu sporun yapılabileceği yerlerden bazıları:
  • Durusu (Terkos Gölü, İstanbul), Bafa Gölü (Aydın),
  • Kekova Adası kıyıları (Antalya), Kemaliye Karanlık Kanyon (Erzincan),
  • Sapanca Gölü (Adapazarı),
  • Eşen Çayı (Muğla - Antalya), Ölüdeniz, Köprüçay Köprülü Kanyon,
  • Demre Çayı (Antalya),
  • Göksu Nehri (Mersin),
  • Çoruh Nehri (Artvin),
  • Dalyan (Muğla),
  • Salda Gölü (Burdur),
  • Karine Lagünü (Aydın).