Röportaj: Servet Özdemir
"Buz pistinin soğuk ama sihirli atmosferinde sporcular hem sosyalleşip hem de acı tatlı şeyler paylaşarak birbirlerine olan bağlılıklarını giderek artırıyor. Güzel anılar biriktiriyorlar. Buz atmosferindeki deneyimleri sayesinde hayatın cilvesi ile baş etmeyi öğreniyorlar."
Merhaba, kendinizden, günlük yaşantınızdan ve spor kariyerinizden bahsedebilir misiniz?
Merhaba, ben Servet Özdemir. 1986 Kayseri doğumluyum. 2003 yılından bu yana buz hokeyi camiasının bir parçasıyım. Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Spor Yöneticiliği mezunuyum. 2008 yılında gençlik sporunun düzenlemiş olduğu seminerde antrenör oldum. 2013 yılında Kayseri’de buz pistinin açılmasından bu yana aktif buz hokeyi antrenörlüğü yapıyorum.
Buz Hokeyi sporundan bahsedebilir misiniz? Siz neden bu alanı seçtiniz? Sizi bu alana yönlendiren ne oldu? Bu alanın diğer buz sporlarına göre göre artıları eksileri nelerdir?
Buz hokeyi ve kış sporları benim için bir tutkudur. Kışı, soğuğu ve karı seven biri olarak kendimi buz ve karın üzerinde daha özgür hissediyorum. Hızlı ve sert düşünüp karar verme, uygulamaya geçme özelliklerini içinde barındıran eğlenceli bir spor olduğu için bu sporu seviyorum. Buz hokeyinin diğer sporlara göre eksileri yok. Bana göre tabii. Ama sporcular ve veliler için soğuk koşullara katlanma, ülkemizdeki çalışma ve eğitim saatlerinin gündüz olması dolayısı ile antrenmanların akşam geç saatlere kalması gibi sıkıntıları var diyebilirim. Buz hokeyi sporcularının, uygun zaman dilimlerinde bir araya gelerek antrenman yapma fırsatı bulamaması yine ülkemizdeki yaşam koşullarıyla ilintili aşılması gereken zorluklar arasında.
Buz hokeyinin ülkemizdeki yaygınlığı nedir? Buz hokeyinin yaygınlaştırılması için ne gibi faaliyetler organize edilmelidir?
Buz hokeyi ülkemizde gelişmekte olan spor branşlarından bir tanesi. Sınırlı sayıda buz pisti ve ekipman var ama bu spor emin adımlarla gelişim göstermekte. Buz hokeyinin yaygınlaştırılması için ya ekipmanlara ve buz olanaklarına erişim imkanlarını artırmak ya da sporu daha az ekipman ve olanakla oynanabilir bir versiyon ile okullara, sokaklara, ilgi duyanların kolay erişebileceği bir formata dönüştürmek gerekmekte.
Kaygan zeminde sporcular için en tehlikeli anlar ve dikkat edilmesi gerekilenler nelerdir?
Sakatlık riski fazla olduğu için sporcular öğrenme sürecinde koruyucu ekipmanlar kullanmalıdır.
Gelecekte de bu spor üzerinde yoğunlaşmayı, eğitici olarak devam etmeyi planlıyor musunuz?
Gelecekte buz hokeyi dalında antrenörlük yapmaya devam etmek isterim. Mesleğimi seviyorum.
Sporculardaki takım ruhu nasıl besleniyor?
Buz pistinin soğuk ama sihirli atmosferinde sporcular hem sosyalleşip hem de acı tatlı şeyler paylaşarak birbirlerine olan bağlılıklarını giderek artırıyor. Güzel anılar biriktiriyorlar. Buz atmosferindeki deneyimleri sayesinde hayatın cilvesi ile baş etmeyi öğreniyorlar.
Buz hokeyi bedeni tanımada yardımcı oluyor mu? Sporu yapa yapa kendinizi daha iyi tanıdığınızı anladığınız oldu mu?
Elbette. Buz hokeyi bedenimizi ve sporu tanımamıza yardımcı oluyor. Bazen yine bizim yönlendirmelerimizle araştırmalar yaparak, yaşayarak öğreniyorlar. Bu spor stresle, zorluklarla, engellerle nasıl mücadele edileceğini bizlere öğretiyor.
Buz hokeyi sporunu yapmak isteyenler bu spora en ideal ne zaman başlamalı? Spor hakkında tüyolarınız var mı? Bu spor için ne kadar vakit ayırmalılar günde?
Buz hokeyine küçük yaşta başlanmalı.
Hemen hemen tüm branşlar için jimnastik alt yapısı ile temeli güçlendirilmeli. Öncelikle sosyolojik boyut değerlendirilmeli. Örneğin çocuk sporu sevdi mi, karakteristik özelliklerine uygun mu, yukarıda bahsedilen engelleri aşabilir ve zorluklarına katlanabilir mi?.. Sonrasında enerji tipi ve antropometrik özellikler dikkate alınabilir.
Hiç bilmeyen, daha önce spor yapmamış bir öğrencinin karşılaştığı en büyük problemler nedir? Bunların üstesinden hızlıca gelebilmek için önerileriniz nelerdir?
Hiç bilmeyen ve ilgi duyan, kendini bu alanda geliştirmek isteyen sporcu adayları gündelik hayatta tekerlekli paten kullanarak ilk adımlarını atabilirler.
Sizi en çok gururlandıran anınız nedir? Tüylerinizi diken diken eden anlarınızı hatırlıyor musunuz?
Beni gururlandıran şey kaymayı sıfırdan öğrenerek buz üzerinde akrobasi yapmaya başlayan ve doğrudan ya da dolaylı yoldan buz hokeyi camiasına kazandırdığım çocuklarımdır. Henüz dereceye giremeseler bile onlarla gurur duyuyorum. Tüylerimi diken diken eden anlar sıralamasında ilk sırayı diğer büyükşehir takımlarıyla dişini tırnağına takıp savaşır gibi mücadele eden takımımızın başa baş geçen maçlarının her anıdır.
Gelecek hedeflerinizden bahsedebilir misiniz? Buz hokeyi adına ülkemizde ve uluslararası camiada ne gibi hedefleriniz var?
Türkiye'de de buz hokeyinin daha erişilebilir olmasını sağlayacak bazı projelerim var. Ömrüm ve gücüm yeterse hayata geçirmek isterim. Kendini bu alana adayan, yetenekli sporculara erişmem hâlinde onları, ulusal ve uluslararası arenada dünya markası yapmak isterim. Hayal ederim. Hedeflerim. Belki de bir gün bunları gerçekleştirebilirim.