Röportaj: İlhan Aykut
"Ne zaman ki dengenizi kurar, kite’ı istediğinizi gibi kontrol etmeye başlarsanız bu sporu kolaylıkla yapıp zıplamaya, uçmaya yani freestyle kısmına geçebilirsiniz."
Merhaba, kendinizden, günlük yaşantınızdan ve spor kariyerinizden bahsedebilir misiniz?
Ben İlhan Aykurt. 16 yaşındayım ve 6 yaşından beri kitesurfing yapıyorum. Amcam bu sporu Türkiye'ye getiren ilk insanlardan olduğu için küçük yaşta bana bu sporu öğretti. Kendisi bana destek oldu ve beraber bu yolda ilerledik. Kitesurfing’de rüzgara ihtiyacımız olduğu için günlük hayatta her zaman yapamıyoruz. Koşulların oluşmasını bekliyoruz. Bulunduğum yerde termik rüzgar olduğu için sıcak zamanlarda yani yaz aylarında bu sporu yapabiliyoruz. Kış aylarında rüzgarsız zamanlarda ise daha çok fitness üzerine yoğunlaşıyorum.
Kitesurfing dallarından bahsedebilir misiniz? Siz hangi alanda ilerlediniz ve neden bu alanı seçtiniz? Sizi bu alana yönlendiren ne oldu? Bu alanın diğerlerine göre artıları ya da eksileri nelerdir?
Kitesurf’ün farklı farklı dalları var: Freestyle, oldschool, foil, slalom, wing surf… Olimpiyatlara katılmak isteyen birisinin başlaması gereken yer foil alanı. Ben freestyle alanında ilerledim ve daha çok onu yapıyorum. Fakat diğer alanları da yapmama engel değil tabii ki. Beni freestyle alanına yönlendiren şey, kitesurf’ün en havalı alan olması. Akrobatik hareketler sergileyebilmeniz... Dediğim gibi olimpik alan foil olduğu için genelde artık insanlar o alana yöneliyor ve aynı zamanda freestyle alanının diğer alanlara göre riski ve sakatlanma olasılığı çok daha yüksek.
Kitesurfing materyallerini bize kısaca tanıtabilir misiniz? Hangi parça ne işe yarar?
Kitesurfing materyallerinden en sık kullandıklarımız: 1 kite, 1 bar, 1 board, 1 harness ve en önemlisi rüzgar. E tabii bir de yeteri kadar derinlik. Kite bize güç veren kısım. Bar ise kite’ı kontrol ettiğimiz kısım. Bu olay olurken bütün güç kollarımızda olmuyor harness’i kemer gibi belimize bağlayıp bütün gücü vücudumuza alabiliyoruz. Board ise su üzerinde kaymamızı sağlıyor.
Ekstrem sporlarda en can alıcı gördüğünüz taktik, kural ve hareket nedir? Hem güvenlik, hem de sporu iyi yapabilmek adına dikkat etmemiz gereken en önemli nokta nedir?
En can alıcı nokta kontrolsüz kayış. Kayışınıza her zaman dikkat etmeniz lazım. Suyun derinliği, suyun altındaki zemin de bunlara ek olarak dikkat edilmesi gereken noktalar. Herhangi bir yerde kayalık olabilir, bu yüzden her zaman spot check yapıyoruz. Eğer bir yerde ilk defa kayıyorsak alan kontrolü çok önemli. Rüzgar bilgisi de sporda çok önemli bir noktada. 360 derece dönmesinden tutun çeşitli akrobatik hareketleri yapabilmenin püf noktası rüzgarı tanımak. Sıkıntılı rüzgarlarda çıkarsak başımıza bir iş gelme olasılığı çok daha yüksek.
Spor kariyerinizi etkileyen, yönlendiren bir parıltı, kırılma noktası var mı? Varsa nedir?
Spor kariyerimi etkileyen en önemli olay hiç beklenmedik bir şampiyonluk elde etmiştim. O anda anlamıştım ki ben bu sporu layıkıyla yapabiliyorum ve bu beni daha çok şevklendirdi. Bir anda benden daha iyi olan rakiplerimle aynı seviyeye gelmeme hatta daha iyi olmama neden oldu. Kırılma noktası olarak Allah’a şükür şu anlık bir kaza geçirmedim.
Günde kaç saatinizi su içinde geçiriyorsunuz? Suyun dışında bu spor için herhangi bir antrenman yapıyor musunuz?
Eğer rüzgar iyiyse günde 2-3 saatimi kitesurfing için harcıyorum. 1 saat yapıp dinlenmeli bir şekilde suyun dışında açma-germe hareketleri yapıyorum ve çıkmadan önce kondisyon için çeşitli antrenmanlar üzerine çalışıyorum.
Sürekli su içinde ve üstünde olmanızın hayatınıza soyut ve somut katkıları neler oldu? Uçarken kendinizi özgür hissediyor musunuz?
Uçtuğum anda kendimi çok özgür hissediyorum tabii ki. Bunalmışsam, kafama taktığım bir şey varsa onu unutuyorum ve kendimi tamamen rüzgara bırakıyorum. Beni hem rahatlamış hem de olabildiğince iyi hissettiriyor
Bu kadar genç bir sporcu olmanın dezavantajları oluyor mu? Nasıl üstesinden geliyorsunuz?
Genç sporcu olmanın dezavantajlarından ziyade daha çok avantajını yaşıyorum. En büyük handikap ise erken yaşta sakatlanma ihtimali.
Hobi olarak yapmak isteyenler için nasıl bir program önerirsiniz? Ne kadar sıklıkla kitesurfing takip edilmeli?
Zaten Türkiye'de bu spor yaz sporu olduğu için yılda 2-3 ayını bu sporu yapmak için kullanmalarını tavsiye ederim. Tavsiyem, yaz tatillerini tatil gibi geçirmeleri ve aynı zamanda bu spor için de kıyı şeritlerinde vakit ayırmaları. Herkesi Surf Center Fethiye’ye beklerim!
Hiç bilmeyen bir öğrencinin karşılaştığı en büyük problemler nedir? Bunların üstesinden hızlıca gelebilmek için önerileriniz nelerdir?
Hiç bilmeyen birinin karşılaştığı en büyük problem Kite’ı hemen ellerine alip normal bir uçurtma gibi kullanmaya çalışmak. Nasıl ki araba kullanmak için ehliyet almak lazım, eğitimi tamamlamak lazım; kitesurfing’te de hiç bilmeyen birisi öncelikle kite kullanma dersi almalı ve uçurtmayla birlikte materyallerini tanımalı. Aksi takdirde yeni başlayanların en çok problem yaşadığı alan, kite kontrolü oluyor. Bu problem de kitesurfing en önemli noktası. Eğer paraşütü kontrol edemezsiniz, ne gidebilirsiniz ne de uçabilirsiniz. Ne zaman ki dengenizi kurar, kite’ı istediğinizi gibi kontrol etmeye başlarsanız bu sporu kolaylıkla yapıp zıplamaya, uçmaya yani freestyle kısmına geçebilirsiniz
Gelecek hedeflerinizden bahsedebilir misiniz? Sizi nasıl bir kariyer bekliyor? Bunun üzerine yoğunlaşmayı düşünüyor musunuz?
Gelecek hedeflerimde millî takıma girmek tabii ki var. Çok isterim tabii ki, kim istemez zaten. Fakat dediğim gibi benim alanım freestyle. Olimpiyatlarda Foil kategorisi olduğu için bu alanda yoğunlaşıp girebilmem biraz zor gibi. Umarım daha çok çalışıp bir gün millî takıma girebilirim. Beni nasıl bir kariyerin beklediğini bilemem, hiç kimse bilemez nasıl şekilleneceğini. Ama bu spor üzerinde bir şeyler yapmayı ve daha da ilerlemeyi düşünüyorum, bunun üzerine yoğunlaşmaya çalışıyorum.