Koşarken sınırlarımın dışına çıkıyorum
“Lise 3. Sınıfta spor olsun diyerek günlük 2 kilometre koşmaya başlamıştım. Hafta sonları ormana çalışmaya gittikten sonraki iş dönüşleri eve traktörle değil de koşarak gelmeye başladım. Vücudumun sınırlarını aşmış olmaya başlamanın verdiği tatmin duygusu çok hoşuma gitmişti.”
Bize kısaca kendinden bahseder misin?
Ben Umut Çakar, 21 yaşındayım. İstanbul sınırında Kocaeli’ye bağlı bir orman köyü olan Mudarlı köyünde yaşıyorum. Geçtiğimiz yıl İstanbul Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümünden mezun oldum. İkinci üniversite hakkımdan yararlanarak, şu an da aynı fakültede kültürel miras ve turizm bölümünde eğitim görmekteyim. Ülkemizde, yaptığımız sporun fazla bir getirisi olmadığı için ben de birçok koşucu arkadaşım gibi okulu, işi ve koşuyu bir arada götürmeye çalışıyorum. Böyle tempolu bir hayatta kendi işimi yaptığım için antrenmanlar arası dinlenebiliyorum. Yaşadığım yerin doğasının koşmak için çok elverişli olması bana harika imkânlar sunuyor. Kitap okumak, seyahat etmek ve müzik ile uğraşmak en sevdiğim hobilerim arasında.
Ne oldu da koşmaya başladın?
Lise 3.sınıfta spor olsun diyerek günlük 2 kilometre koşmaya başlamıştım. Hafta sonları ormana çalışmaya gittikten sonraki iş dönüşleri eve traktörle değil de koşarak gelmeye başladım. Vücudumun sınırlarını aşmış olmaya başlamanın verdiği tatmin duygusu çok hoşuma gitmişti. 2019 yılında Büyükada Koşusu 5 kilometre kategorisinde birincilik elde ettikten sonra Mestan Turhan ve Gamze Altunbaş hocalarımla tanıştım. İlk ciddi ve düzenli koşu hayatım bu şekilde başlamış oldu.
Koşmak nasıl bir his?
Koşmak için kendini nasıl motive ediyorsun? Seyahat edip yeni şehirler, ülkeler görmeyi, yeni dostlar edinmeyi seviyorum. Koşmak son iki yıldır bunları bana yaşattı ve yaşatmaya devam ediyor. Ailemin desteği de buna eklenince motive olmamak için hiçbir neden yok. Koşmak gerçekten harika bir his. Koşu sonrası, “Başardım,” demek tarif edilemez bir duygu yaratıyor. Ama koşu sonrası yapılan kahvaltıda yaşadığımız his çok daha güçlü.
Antrenmanlarından bahsedebilir misin?
Yaz aylarında sabah 5 ile 6, kış aylarında ise 7'de koşmaya başlıyorum. Antrenmanımın durumuna göre jimnastik ve kuvveti de ekleyince en az 1.5 en çok 3 saate kadar sürdüğü oluyor. Öğlen biraz dinlendikten sonra akşam üzeri 15.00-16.00 arası 30 dakikadan 1 saate kadar rahat nabız düzeyinde koşular yapıyorum. Bu şekilde bir hazırlık döneminde haftalık koştuğum mesafe 130 km’lere kadar çıkabiliyor.
Aldığın derecelerden bahsedebilir misin?
İstanbul, Eskişehir ve Bodrum'da 6-7 yarışta, 5 ve 10 kilometre kategorilerinde birçok derecem var. Bunların dışında Haziran 2021’de Ukrayna'nın Lviv kentinde düzenlenen 10 kilometre yarışını 2. sırada bitirmeyi başarıp harika deneyimler elde ettim.
Önünüzde ne gibi planlar, hedefler var?
Koşarak yeni ülkeler ve şehirler görmek gibi planlarım var. En büyük hedefim dünyada ve Avrupa'da ülkemi en iyi şekilde temsil etmek ve gençlerimize örnek oluşturacak çevik ve ahlaklı sporcu profillerinden biri hâline gelmek diyebilirim.
Koşmak isteyenlere ne önerirsin?
Öncelikle kendinize hedef koymuş bir sporcuysanız, mutlaka profesyonel bir antrenörden destek almalısınız. Bu durumda gelişiminiz çok daha sağlıklı olacağı için, hedeflerinize sağlam adımlarla ilerlemeniz kolaylaşacaktır.
Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?
Sağlık ve sporla kalmanız dileği ile teşekkür ederim.
Röportaj; Yusuf Sami Akmadan