İyiyi kolaylaştır, kötüyü zorlaştır: Değişimin basit kuralı
İnsanın olduğu yer ile olmak istediği yer arasında her zaman bir fark olmalı. Tamamen olduğu yerden memnun olan insan, bir süre sonra konfor alanının zihinsel olarak zehirleyici etkisine maruz kalır. Ne kadar rahat olursa olsun, kendisini tatminsiz ve ruhsal açıdan tükenmiş hissedebilir, görünenin aksine...
İnsanın sahip olduğu alışkanlıklar davranışlarını, davranışlar da hayatının belirleyicisi oluyor. Ne düşündüğümüz, neyi hayal ettiğimiz; bize güzel hissettirse de eninde sonunda neyi yapıp yapmadığımız, kim olduğumuzu belirliyor. “İnsan nasıl değişir ve nasıl daha iyi bir noktaya gelir?” sorularının en basit cevabı, alışkanlıklarını değiştirerek olacaktır. Peki alışkanlıklar nasıl değişir? Birçok insan, büyük çabalarla değişim yoluna çıksa da genelde yanlış yöntemler kullandığı için, bu değişim çabası hayal kırıklığıyla sonuçlanabiliyor.
İnsanın doğası, bir yanından bakınca çok basit bir sistemle çalışıyor: En az enerjiyle en fazla şeyi elde etmek. Yani değiştirmek istediğin olumsuz alışkanlıklara çok kolay ulaşabiliyorsan, onları değiştirmen zorlaşıyor. Ya da tam tersi, bir şekilde ulaşım zorlaşınca değişim de daha kolay oluyor. Örneğin diyet yapmaya çalışan bir insanın mutfağında, dolabında her daim yüksek kalorili yiyecekler bulunmaya devam ediyorsa kişi diyete ilk başladığı anın motivasyonunu azıcık kaybedince o pastalar, börekler bir şekilde yeniliyor.
Kitap okurken, ders çalışırken telefona çok bakmak performansı olumsuz etkiliyor. Ve sen bu konuda kendini değiştirmek istiyorsan; telefon elinin uzanabileceği yakınlıkta olduğu zaman, bir şekilde kendini telefona bakarken bulman kaçınılmaz olacaktır. Eğer telefonu evin içinde uzak bir köşeye koymuş olsaydın, telefona bakmayı o an istesen bile diğer odaya gitmek zor geleceği için bu davranışı erteleyecektin. Örneğin spora gitme alışkanlığı kazanmak istiyorsun diyelim. Spor eşyalarını son dakika hazırlamak zorunda kalırsan, bu sana zor gelecek ve spora gitme planını erteleyeceksin. Ama akşamdan eşyalar hazırlanmış ve kapının önüne konmuş olsaydı, o gün spora gidecektin. Ya da az su içtiğini düşünüyorsun ve bunu değiştirmek istiyorsun mesela. Yapman gereken şey çok basit... Ev, iş, araba; bulunduğun her yerde yanında su olursa daha sık su içtiğini fark edeceksin.
İnternette daha az zaman geçirmek istiyorsun, bunun için akşam eve geldiğinde modemi kapatırsan tekrar modemi açmak zahmetli olacağı için koyduğun kurala uymak daha kolay olacaktır. Sigarayı bırakmak istiyorsun, bırakmanın başlangıç aşamasında sigara ve aksesuarlarından ne kadar uzak kalırsan ve bunlara ulaşmak ne kadar zor olursa amacına ulaşman o kadar kolay olacaktır.
Mantık çok basit, değiştirmek istediğin konuda kendine küçük bir alışkanlık belirliyorsun. İlk adımda daha az sosyal medya ve internet, gün içerisinde 10 sayfa kitap okumak ya da okurken, çalışırken telefona bakmamak, belli bir saatten sonra bir şey yememek gibi... Sonraki adımda, bu konuda değiştirmek istediğin olumsuz şeye ulaşmayı zorlaştıracak değişiklikler yapıyorsun. Hayatına almak istediğin olumlu alışkanlıklarda ise tam tersi bir şekilde onlara ulaşmayı olabildiğince kolaylaştırıyorsun. Unutma! Büyük değişimler, küçük adımlarla başlar.
Kendine iyi davran, görüşmek üzere.