Hobiler disiplinin sağlamasıdır

​Hobiler disiplinin sağlamasıdır
​Hobiler disiplinin sağlamasıdır

Hobiler, görev veya meslek dışında severek yapılan, dinlendirici uğraşlardır. Hobilerin yaşam becerilerimizi geliştirmesinin yanında; zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığa da katkısı bulunur. Hobiler, insanların kendilerini ifade etmelerine ve ruhsal dengelerini korumalarına yardımcı olabilir. Bunların dışında da yeni insanlarla tanışma, topluluk içerisinde bağlantı kurma, kolay etkileşime geçme gibi sosyal ilişkileri güçlendirmeye yardımcı olur. Aslında hobiler, insanın hayatına renk katar, kişisel gelişlerimine katkıda bulunur. Mutluluk ve memnuniyet düzeyini artırır.

Hayatın yoğunluğu içinde bazen kendimize bile vakit ayırmadığımız dönemler olabiliyor. Okul ya da iş hayatıyla hobiler arasında denge kurmak, çoğu zaman insana zor gelebilir. Yine de kişiler, imkânları dâhilinde hobilerine vakit ayırmaya gayret göstermelidir. Hobiler, günlük yaşam ile dengeli bir şekilde götürüldüğünde motivasyonu ve buna bağlı olarak da disiplini destekleyici, olumlu etkilere sahiptir. Arkadaşlıklarda, dostluklarda hobilerin olması, hatta hobilerin paylaşımı bireylerin güçlü bir bağ oluşturmasına yardımcı olabilir.

Bilhassa gençlerin beklentileriyle uyumlu olan alanlarda hobi edinmeleri çok önemlidir. Bunun için ilk etapta ilgi alanlarının belirlenmesi gerekir. Kişi, ilgisini çeken konu ve aktiviteleri belirlemek için not alabilir. Daha sonra bunlar arasında bir önceliklendirme yapmalıdır. Hobi, hayatın akışının içerisine entegre edilebilmelidir. Hobinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüp vaktini buna göre planlayarak rutinleri arasına dahil etmelidir. Hobi seçilirken olabildiğince karmaşık olmamasına, maliyetinin ve zahmetinin az olmasına dikkat etmek gerekir. Bu şekilde hobinin sürdürülebilir olması desteklenmiş olur. Haftanın belli günleri ve saatleri belirlenip hobiye tutarlı bir şekilde devam edilmelidir. Hobinin faydalarından biri de kişinin zamanını daha aktif kullanabilmesini öğretmesidir. Kişisel zevklerimize, tercihlerimize, yaşam tarzımıza yönelik hobiler edinirsek onlarla bağ kurabilir ve zorluklar içerisinde olsak bile vakit ayırabiliriz.

Performansına katkı sağlar

Hobiler, özellikle gençler için hafife alınacak, göz ardı edilecek uğraşılar değildir. Bir şeylerin planını yapabilmek ve tutarlılık göstermek, hayatın diğer alanlarında da bunu yapabilme konusunda destekleyici bir nitelik taşır. Yeni şeyler öğrenmek ve farklı aktivitelerle meşgul olabilmek, okul ya da iş hayatında yeni perspektifler geliştirmeye yardımcı olur. Hobilerin motivasyonu artırma özelliği, okul ya da iş yaşamında kişinin daha motive çalışmasına ve daha iyi performans göstermesine yardımcı olur. Kişisel beklenti ve ihtiyaçlarımızı karşılamamızı sağlayan hobiler, özel yaşam ile iş yaşamı arasında denge kurmamıza yardımcı olur. Takım sporları veya grup aktiviteleri gibi hobiler, iş yaşamında da etkili iletişime katkı sağlar.

Hobiler; arkadaşlıkların, akraba bağlarının gelişmesini de destekler. Çünkü hobiler insan ilişkilerinde iletişimi olumlu yönde besler. Ortak bir hobiyi paylaşmak, birlikte geçirilen zamanın kalitesini artırabileceği için iletişimin güçlenmesine olanak sağlar. Taraflar arasındaki dayanışmayı artırır. Stres azaltan özelliğinden dolayı gerginliklerin azalmasına olanak sağlar. Konuyla ilgili yapılan bir araştırmada grup içinde aktivite yapmadan önceki bağlar ile sonraki bağlar kı yaslandığında hobilerin iletişimi güçlendirici bir etkisinin olduğu gözlemlenmiştir.

Disiplini bir araç hâline getirmek de önemlidir. Hobiler, sosyal bağlantıları güçlendirip yeni şeyler öğrenme, keşfetme imkânı verebilir. Nörolojik olarak da destekleyici bir tarafı vardır. Beyin sağlığını koruyup zihinsel keskinliğe de katkı sağlar. Hobilerin uzun yıllar sürdürülmesi, hatta kişinin henüz bir hobisi yoksa kendisine yeni bir hobi edinebilmesi de çok önemlidir. Öte yandan hobilerden uzaklaşmak tek başına hastalık belirtisi değildir. Fakat yaşamın kalitesini etkileyebilir. Hobilerden uzaklaşma, ilgi kaybı, enerji eksikliği veya ruh hâlindeki değişiklik gibi belirtileri yansıtabilir.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım