Hem iş hem tatil: Workation

Hem iş hem tatil: Workation.
Hem iş hem tatil: Workation.

Teknoloji ile birlikte hayatımızda köklü değişimler yaşanıyor. Okul, iş ve sosyal hayatımızdaki alışkanlıklarımız yerini yenilerine bırakıyor ve yepyeni kavramlarla tanışıyoruz. Onlardan biri de “workation!” Peki, bu ne demek?

İngilizce “work” (iş) ve “vacation” (tatil) kelimelerinin birleşiminden oluşan bu kavram; işle tatili bir araya getirmeyi ifade ediyor. Uzaktan çalışmanın oldukça yaygın olduğu günümüzde kişinin istediği yerden çalışması, aynı zamanda da tatil yapması mümkün. Workation’ın en büyük avantajı, tam zamanlı çalışmaya devam ederken normal bir tatil süresine göre daha uzun süre konaklama olanağı tanıması. Rutini biraz olsun değiştirmek, üretkenliği ve yaratıcılığı arttırmak için workation, ideal bir tercih olabilir. Böylece iş bittiğinde daha verimli bir dinlenme, yenilenme süreci geçirilebilir.

Nelere dikkat etmeli?

Öncelikle yer seçimi oldukça önemli. Çalışmaya uygun bir ortam ve güçlü internet bağlantısı olmazsa olmaz. Normal bir mesai günü olduğunu unutmadan, çalışma saatleri konusunda net bir sınır çizmelisin. Planlamanı önceden yapmalı ve ona sadık kalmalısın. Böylece algını dağıtacak çevresel faktörlere karşı da önlemini almış olursun. İş ve özel yaşam dengesini burada da göz ardı etmemelisin. Bunun için çalışma saatlerini verimli geçirdiğinde ailene ya da sevdiğin şeylere keyifle vakit ayırabilirsin. Unutmamalısın ki başarıyla tamamlanmış workation’da iki taraf da kazanır. Hem işler aksamaz hem de hayal gibi görünen tatilin gerçekleşmiş olur.

Gerçekten iyi bir fikir mi?

Workation modelinde çalışanlarda verimlilik, üretkenlik, motivasyon, yaratıcılık, bağlılık vb. konularda olumlu etkiler açığa çıkıyor, ancak uygulamada bazı eleştiriler de var. Bunlardan ilki, çalışırken tatil yapmanın mantıken mümkün olamayacağı… Sonuçta tatil yapmak, çalışmamak demek değil mi? Bir diğer eleştiri de bu çalışma modelinin iş ve özel hayat arasındaki sınırı bulanıklaştırabileceği yönünde… Bir plajda çalışıldığı varsayılırsa her an bir e-posta alma ya da telefonun çalması mümkünken kişi nasıl kendini bu etkilerden soyutlayarak rahatlatabilir? Eleştirel görüşler olsa da bir dönem hayal gibi görünen bu uygulamayı, günümüzde deneyimleyen birçok kişi var. Mekândan bağımsız çalışma giderek yaygınlaşırken bu çalışma modelleri yepyeni iş hayatını da beraberinde getiriyor.