Haberler, olaylar, etkinlikler

Haberler, olaylar, etkinlikler.
Haberler, olaylar, etkinlikler.

Haberler, olaylar, etkinlikler köşemizde Ağustos ayının en'lerini sizler için derledik.

Mars'ta hayat için çöl yosunu

Çöl yosunu, aşırı kuruluk, düşük sıcaklık ve radyasyona dayanabiliyor.
Çöl yosunu, aşırı kuruluk, düşük sıcaklık ve radyasyona dayanabiliyor.

Mars koşullarına uyum sağlayabilecek canlı arayışları sürerken Çinli bilim insanları Sincan’da, “Syntrichia Caninervis” adı verilen bir çöl yosunu keşfetti. Gelecekte Mars’ta kurulacak kolonilerin sürdürülmesine yardımcı olabilecek süper dirençli bu çöl yosunu, aşırı kuruluk, düşük sıcaklık ve radyasyona dayanabiliyor. Bu nedenle bu bitkinin oksijen üretimine, karbon birikimine ve toprak verimliliğine katkıda bulunarak Mars ortamında ekosistemin kurulması ve sürdürülmesi için temel oluşturabileceği; uzun vadede ise insan yerleşimine elverişli yaşanabilir ortamların oluşturulmasını kolaylaştıracağı düşünülüyor.

Robota canlı deri nakli

Araştırmacılar, canlı insan derisinden üretilen bir yüze sahip robot geliştirdi.
Araştırmacılar, canlı insan derisinden üretilen bir yüze sahip robot geliştirdi.

Robot teknolojisi hızla gelişirken robotların insan benzeri bir görünüme sahip olmaları için yapılan çalışmalar da devam ediyor. Son olarak Tokyo Üniversitesindeki araştırmacılar, canlı insan derisinden üretilen bir yüze sahip robot geliştirdi ve bunun için hücre yüklü bir jel kullandı. Öyle ki insan derisindeki bağların doğal yapısından ilham alınarak geliştirilen bu yeni yöntem, robotlara daha kusursuz ve dayanıklı bir bağlantı sağlıyor. Ayrıca cildin doğal esnekliği ve güçlü yapışma yöntemi, robotun mekanik bileşenleriyle yırtılmadan veya soyulmadan hareket edebilmesi anlamına da geliyor.

Ameliyat yapabilen karınca keşfedildi

Ampütasyon süreci, yaklaşık 40 dakika sürüyor.
Ampütasyon süreci, yaklaşık 40 dakika sürüyor.

Lozan Üniversitesinde yürütülen bir araştırmada, Florida marangoz karıncalarının diğer karıncaları tedavi etmek amacıyla ameliyat da dâhil olmak üzere çeşitli yöntemler kullandığı tespit edildi. Bu karıncalar, yaralanan arkadaşlarının hayatını kurtarmak için önce yarayı değerlendirip sonra tedaviye başlıyorlar. Buna göre tespit edilen iki tür tedavi yöntemi var: Eğer yaralanma ciddi değilse diğer karınca çene kemikleriyle yarayı temizliyor. Ancak hasar büyükse ve karıncanın iyileşmesi olanaksızsa enfeksiyon yayılmadan ampütasyon uygulanıyor ve yaralı organ kesilip atılıyor. Ampütasyon süreci, yaklaşık 40 dakika sürüyor. Yapılan müdahaleler, her iki durumda da yaralı karıncanın hayatta kalma oranını önemli ölçüde artırıyor.

Yeni nesil radyatif soğutma kumaşı

Yeni bir giyilebilir soğutma kumaşı geliştirildi.
Yeni bir giyilebilir soğutma kumaşı geliştirildi.

Kentlerdeki binalardan, kıyafetlerden, otomobillerden ve hatta yiyecek depolarından kaynaklanan ısıyı ve termal radyasyonu engelleyebilecek yeni bir giyilebilir soğutma kumaşı geliştirildi. Chicago Üniversitesinden araştırmacıların geliştirdiği kumaştaki radyatif soğutma teknolojisi, yüzeylerin güneş ışığını yansıtmasını ve kendi ısısını kızılötesi ışınlar olarak yayarak çevreye bırakmasını sağlıyor. Ayrıca soğutma kumaşının daha kalın bir versiyonunun geliştirilmesiyle bu teknolojinin otomobil ve bina cephelerinde kullanılması da mümkün olabilir. Bu kumaşların yaygınlaşmasıyla klima gibi sıcaklığı azaltan cihazlara duyulan ihtiyacın da azalması bekleniyor.