Gündemi takip ederken psikolojik sağlığınızı koruyun!

Gündemi takip ederken psikolojik sağlığınızı koruyun.
Gündemi takip ederken psikolojik sağlığınızı koruyun.

Arka arkaya maruz kalınan olumsuz haberler, farkında olmadan pek çoğumuzu derinden etkiliyor. Sürekli gündemi takip edip detaylara yoğunlaşmak, gençlerin geleceğini tehdit eden psikolojik ve fiziksel sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.

Farklı mecralarda sıkça karşımıza çıkan olumsuz haberlerin psikolojik, duygusal ve sosyal alanlarda derin etkileri olabileceğine dikkat çekmemiz gerekir. Sürekli olarak maruz kalınan olumsuz haberler, depresyondan bağışıklık sistemi sorunlarına, uyku problemlerinden sosyal hayat kısıtlamalarına kadar pek çok sıkıntıya neden olabilir. Bu nedenle gündemi takip ederken olumsuz etkilerden korunmaya çalışmak büyük önem taşıyor. Haber takibini güvenilir kaynaklardan yapmak, kendinize ayırdığınız zamanı kaliteli harcamak ve güvenilen kişilerle etkileşim içinde olmak ilk akla gelen önlemler arasında yer alıyor.

Şiddet, felaket ve kriz gibi olumsuz haberlere sürekli olarak maruz kalmak, gençlerin geleceğe dair karamsar bir bakış açısı geliştirmesine yol açar. Bu haberlerin olumsuz etkisi psikolojik, duygusal ve sosyal alanlarda hissedilmekte; zaman zaman kişinin işlevselliğini bozmakta ve travmatik sonuçlara neden olabilmektedir. Sürekli olarak olumsuz içeriklerle ilgilenmek, gençleri devamlı kötü bir olay bekleme eğilimi içine sokar ve hayatın genel anlamda olumsuz olduğuna dair bir inanç geliştirebilir. Bu durum, zamanla depresif belirtilerinin artmasına neden olabilir.

Kronik stres ve uyku sorunları

Kişi, olayları kontrol edemediğini hissettiğinde yoğun bir kaygı yaşar. Özellikle çözüme kavuşmamış durumlar ve felaket haberleri, bireylerde sürekli bir endişe hâli meydana getirir. Sürekli endişe, özellikle geceleri zihnin durulmasını zorlaştırarak uyku sorunlarına yol açabilir. Uykuya dalmakta güçlük, uykudan sebepsiz yere uyanma ya da sürekli kâbus görmek, uyku sorunlarının başında gelir. Yetersiz uyku, psikolojik sağlamlığı zayıflatır ve bu da günlük yaşamda konsantrasyon gibi bilişsel sağlamlık gerektiren alanlarda zorlanma ile performans düşüşüne yol açabilir.

Güvenlik duygusunun azalması

Stres, vücudun fizyolojik işleyişini olumsuz etkileyen bir dizi hormonal ve biyokimyasal değişikliğe yol açar. Uzun süreli stres, vücudun “savaş ya da kaç” sistemini tetikleyen kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarının salınımını artırır. Bu hormonlar, temelde kişiyi tehlikelerden korumaya yarasa da sürekli olarak yüksek seviyelerde bulunmaları bağışıklık sistemini baskılayıp hastalıkların önünü açar.

Felaketler, şiddet olayları ve kriz haberleri, bireylerde güvenlik duygusunun azalmasıyla sonuçlanabilir. Bu durum, gençlerin günlük yaşamlarında bulundukları çevreye karşı korku geliştirmesine ve tehlikede hissetmelerine neden olabilir. Ayrıca bireylerin sosyal ilişkilerini ve günlük aktivitelerini sınırlamalarına yol açabilir.

Duygusal tepkisizlik belirtisi

Maruz kalınan travmatik haberlere verilen tepkiler, kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde aşırı uyarılmış ve tedirgin bir ruh hâlinin tersine genel bir uyuşma, hareketsizlik, dalgınlık, duygusal tepkisizlik ve kayıtsızlık gözlenebilir. Gençlerin yapması gereken şey, gündemi takip ederken psikolojik sağlıklarını korumaya dikkat etmeleridir. Sarsıcı ve sansasyonel habelerin olumsuz etkilerden korunmak için haber takibini güvenilir kaynaklardan yapmak, hobilere zaman ayırmak, güvendiğimiz kişi ya da kişilerle etkileşim içinde olmak, stresle baş etme tekniklerini kullanmak alınabilecek önlemler arasındadır. Olumsuz etkiler hissediliyorsa ve bahsettiğimiz belirtilerin birkaç tanesi mevcutsa profesyonel destek alınması önerilir.

Yorumunuzu yazın, tartışmaya katılın!

YORUMLAR
Sırala :

Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım