Gençler İçin 12 Maddede faydalı bayram rehberi
Bayramda, ramazanı ibadetle geçirmenin ve Allah’ın rahmetine nail olma ümidinin sevinci yaşanır. İşte hem bayram coşkumuzu hem de ailemizin ve çevremizin bize karşı hissettiği muhabbeti artırmanın pratik yolları…
Yahya Kemal Bayatlı’ya “Süleymaniye’de Bayram Sabahı” şiirinde “Doludur gönlüm ışıklarla bu bayram sabahı” dizesindeki coşkuyu hissettiren nedir? Peki ya Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi’ye,
“Hüzn-ü keder def ola,
dilde hicâb ref ola,
Cümle günah aff ola,
Bayram o bayram ola.”
dörtlüğünü kaleme aldıran motivasyon nereden gelir? Bayram kelimesinin etimolojisine göz atarak yanıtları bulmaya çalışalım. Kâşgarlı Mahmud’un tespitine göre Müslümanlarda bayram, “sevinç ve eğlence günü” demektir ve bugünkü telaffuzu Oğuzlara aittir. Ramazanda oruç, namaz ve diğer ibadetlerini yerine getiren müminler, bayram boyunca aileleri, eş - dostları ve diğer Müslüman kardeşleriyle neşe içinde konuşup eğlenme, yiyip içme meclislerinde bir araya gelirler. Bu özel günlerde Müslümanların büyük bir coşku hissetmesi imandandır. “Bayatlı’nın, Alvarlı’nın ve daha birçok itikat ehli üstadın mısralaştırdığı o güzel bayram neşesini hep birlikte yaşarız inşallah” diyerek Ramazan Bayramı’na gençliğe yakışır bir şekilde girmek için tavsiyelerimi sıralamak isterim:
1- Bayramdan iki ya da üç gün önce tıraş ol! Unutma ki görünümün ve bakımlı halin başkalarının ilk izlenimi için çok önemli. Hem senin gibi bir gence yakışan da bu değil mi?
2- Bayram öncesi, arife gününde kabir ziyaretini ihmal etme. Vefat eden akrabalarını, tanıdıklarını, sevdiklerini unutmamak; onları hatırlamak ve onlara hayır dua etmek için kabirlerini ziyaret edilebilirsin.
3- Rahat giyinmeyi seviyor olabilirsin. Ama bilmelisin ki bayramlar özel zamanlardır. Bu günlerde klasik giysileri tercih etmende fayda var. Ayrıca gömleğin ütülenmiş olsa bile bayramdan bir - iki gün önce üzerinden hafifçe bir ütü geçmen ne kadar zarif olur bilsen!
4- Bayram namazı, bayram sevincinin başlangıcıdır. Sabah erkenden herkes bayramlıklarını giyer ve camiye gider. Sen de bayram coşkusunu hissetmek için erkenden kalkıp camiye gidebilirsin. Namazdan hemen sonra ailenden başlayarak bayramlaşmayı unutma!
5-Bayram namazı demişken hatırlatmamda yarar var: Bayram namazında, hutbe esnasında telefonla oynama! Bu görüntü gerçekten çok itici oluyor.
6- Büyükleri ve yaşlıları ziyaret etmek, bayramda unutulmaması gereken bir davranıştır. Bu şekilde hem onların duasını alırız hem de eski bayramların nasıl yaşandığı hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Ayrıca bayram dışındaki zamanlarda da yaşlılara hürmet et! Unutma bir gün sen de yaşlanacaksın.
7- Bayramlarda vaktin olursa mutlaka bir huzurevini ya da yetimhaneyi ziyaret et ve kimsesizleri sevindir. Allah kimsesizlerle beraberdir.
8- Bayram ziyaretlerinde ikramlar yapılınca reddetme! Az da olsa mutlaka tadına bak ve teşekkür et!
9- Bayramda ziyaret ettiğin ya da evinize gelen büyüklerin senden iki kelam bekliyor. Öyle sessizce köşeye çekilip telefona gömülmen hiç de şık olmaz.
10- Sen sen ol, bayramları asla sms mesajı yoluyla geçiştirme. Hiçbir mesaj yüz yüze ziyaretin yerini tutamaz. Bizim inancımızda ziyaret, sılai rahimdir. Yani akrabalık bağlarını yaşatma, onların haklarını gözetme, onlara ilgi gösterme, iyilikte ve yardımda bulunma, ziyaret etme davranışlarında bereket vardır.
11- Kankalarınla bir araya gelip bayramın tadını çıkar. Eğlenceli zaman geçirirsen bayramları daha çok sever ve gelmesini iple çekersin.
12- Son bir öneri daha vereyim. Ramazan bayramı fotoğraf albümü yapmaya ne dersin? Bayram ziyaretlerinin, bayram namazı öncesi ve sonrasının, bir ikram esnasının veya başka güzel anların fotoğraflarını çekebilir, bunlardan dijital ya da basılı bir albüm yapabilirsin. Bence albümde fotoğrafları bulunan arkadaşların ya da akrabaların bu albümü çok beğenecek.