Gelecek nereye gidiyor?
Bir zamanlar bilim kurgu filmlerinde görüp de 'yok artık!' dediğimiz pek çok şey gerçek oldu. Peki, bundan sonra ne olacak?
2040’TA ROBOTLAR İNSANLARDAN AYIRT EDİLEMEYECEK
-Robotlar 2040’larda insanlardan ayırt edilemeyecek. Öğretmen, avukat, doktor, danışman, yönetim kurulu üyesi, işçi, çiftçi, asker, yazar, müzisyen olacaklar.
-Her şeyin kişiselleştirilmiş, kişiye özel üretimi yapılacak.
-Bedenimize ve 2040’lı yıllarda beynimize yerleştirilen çiplerle dış dünyaya sürekli bağlı, çevrimiçi olacağız. Beynimizdeki bilgiyi dışarıya, dışarıdaki bilgiyi beynimize aktaracağız.
-Evcil hayvanlarımızla ya da bebeklerle konuşmak, onları anlamak mümkün olacak.
BİN DÜŞÜNÜP BİR SÖYLEMEK GEREKECEK!
-Kişisel verilerin korunması ve siber güvenlik gelecekte daha da önemli olacak.
-Yapay zekâlı sistemler hukukçulara destek olacak.
-10 yıl içinde neredeyse her hareketimiz, sözümüz ve yaptığımız işlem kayıt altında olacak. Bu nedenle bin düşünüp bir söyleyerek temkinli olmamız gerekecek
UZUN, SAĞLIKLI VE YAŞLANMADAN BİR ÖMÜR GEÇİRECEĞİZ
-DNA’nın hasarlı kısımlarının değiştirilebilmesi, robotik iskeletler, elektromanyetik tedaviler, kıtalararası uzaktan robotik ameliyatlar mümkün olacak.
-Hayvanların ömrü uzatıldı. Bu deneylerin sonuçlarına oranlarsak insan ömrü 10-15 senede eskiye göre yüzde 30’dan fazla artacak.
FİZİK DERSİ ALBERT EİNSTEİN'DEN, FRANSIZ EDEBİYATI VİCTOR HUGO'DAN..
-Kalabalık sınıflarda topluca eğitim yerine, dünyanın en iyi öğretmenlerinden, bire bir, çevrimiçi ders alacağız. Hologram teknolojisiyle kuantum fiziğini Einstein’dan öğrenirken ‘Sefiller’ eserini Victor Hugo’dan dinlemek mümkün olacak.
-Giyilebilir teknolojiler sayesinde kalp atış hızı, cilt nemi gibi biyometrik ve davranışsal özellikler sürekli ölçülecek. Bu veriler ışığında en iyi verimin alındığı eğitim tekniği belirlenecek.
-2045’te anadilin önemi kalmayacak. İstediğiniz lisanı konuşmak için o dilin semantik, sentaktik özelliklerini ve sözlüklerini beyninize yüklemek yeterli olacak.
-100 yılı aşacak insan ömrünü, tek bir profesyonel uzmanlıkla geçirmeyeceğiz. Mesela hem tıp doktoru, hem avukat hem mimar olabileceğiz.
-İşe girerken de akademik performans, staj, sosyal sorumluluk projeleri, takım çalışmaları, girişimcilik deneyimlerini değerlendiren raporlar dikkate alınacak.
ARABAYI DİREKSİYON DEĞİL, TELEFONLA KULLANACAĞIZ
-10 yıl içinde sürücüsüz sistemler her yerde olacak.
-Araçları direksiyon yerine telefonlarla kullanacağız ve araçlar aynı zamanda ofis, toplantı odası, yolculuk sırasında uyuyabileceğimiz mobil otel, dinlenme veya spor mekânı olacak.
-Uçan arabalar, belirli bir yükseklikte gezinebilecek.
-2025’e kadar bir hyperloop’a (uçak hızında, tüplerin içinde havada yüzen trenlerle yapılan taşıma sistemi) binebilirsiniz. 2050’de hyperloop sıradan bir ulaşım olacak.
-Tren ulaşımında, 20 yıla kalmadan bugünün uçak hızına ulaşabilen maglev (manyetik kaldırma) teknolojisi kullanılacak.
-Kargo ve kurye taşımacılığında insansız hava araçlarıyla yapılan sevkiyatlar artacak.
YAPAY ZEKÂNIN EL ATMADIĞI MESLEK KALMAYACAK
-Araştırmalar üç yıl içinde, yönetim seviyesindeki koltuklardan en az birini yapay zekâya kaptıracağımızı ifade ediyor.
-Geleceğin meslekleri, ismi her ne olursa olsun, şimdilerdeki konfor alanımızın çok dışında bilgileri ve becerileri kazanmayı zorunlu kılıyor.
-Önümüzdeki beş yılda ortaya çıkacak meslekler için en önemli yetkinlik analitik düşünme, veri okuryazarlığı ve inovasyon.
HAYVANSAL PROTEİNİN YERİNİ BİTKİSEL PROTEİN ALACAK
-Dünya üzerindeki antibiyotiklerin yüzde 80’inden fazlası hayvancılıkta kullanılıyor. Gelecek pandeminin antimikrobiyal dirençli bakteri yoluyla hayvan tarımı yapılan yerlerde ortaya çıkıp yayılması muhtemel.
-Tarımda sensörlerin ve robotların kullanımı çok hızla yaygınlaşacak. Böylece sulama, gübreleme ve hasat gibi işlemler en makul zamanlarda gerçekleşecek.
-İnsanlar kendi besinlerini küçük ölçeklerde üretmeye başlayacak. Şehirlerde birim alanda daha fazla besin üretilmesine olanak veren dikey tarım artacak
SİZİ SİZDEN DAHA İYİ TANIYAN ALGORİTMALARIN ÇAĞI
-Çok yakında kullandığınız sabunu üreten firma, içinde size alerji yapan bir madde varsa sadece sizin için başka şekilde üretecek.
-Algoritmalar milyonlarca müşteriyi tek tek tanımaya başladı. Öyle ki sizi ilgilendirmeyen bir haberi hiç görmeyecek, gerçekten ilgilendiren bir haberiyse kaçırmayacaksınız.
-Tam peyniriniz bittiğinde en sevdiğiniz peynir markasının reklamını görmek sizi şaşırtmayacak.