Gece Fotoğrafçılığı
Gece ışıklarıyla süslenen manzaralar çoğu zaman insanı cezbeder ve gördüğümüz güzellikleri ölümsüz anılara çevirmek için cep telefonumuzu kullanmak isteriz. Ancak sorun şu ki cep telefonu kameraları henüz insan gözü kalitesinde ve netliğinde gece çekimi yapamıyor. Buna rağmen birkaç önemli ipucunu dikkate aldığınızda siz de gece çekimlerinde güzel kareler elde edebilirsiniz.
Işığı Takip Edin
Gece fotoğrafının en zor yanı düşük ışık koşullarıdır. Bu da fotoğraflarda kumlanma diye tabir edilen istenmeyen etkiler meydana getirir. Işığın fotoğraf için ne kadar hayati bir önem taşıdığını gece çekimlerinde daha iyi anlarsınız. Dolunaylı ya da bol yıldızlı, aydınlık gecelerde çekim yapmak avantajlıdır. Bunun yanında gece çekimi yapacağımız yerin sokak lambası, araç farı vb. aydınlatma araçlarının bulunduğu bol ışıklı yerler olması da işimizi kolaylaştıracaktır. Unutmayın, sensöre düşen ışık miktarı ne kadar çok olursa kumlanma o kadar azalır.
Telefonu Sabitleyin
Gece çekimi yapacağımız yeri belirledikten sonra ilk işimiz telefonu sabitlemek olmalı. Telefonun sabit olması çok önemli çünkü gece çekimlerinin en büyük düşmanı titreşimdir. Işık zaten az olduğu için ufak bir titremede fotoğrafta netlik sorunu da ortaya çıkacaktır. Bu sebeple elde çekim yapmak tatmin edici sonuçlar vermez. Telefonu sabitlemek için tripod kullanabileceğiniz gibi karton bardağı keserek bir telefon sabitleyicisi de yapabilirsiniz. Hiçbiri yoksa da telefonu yaslayabileceğiniz bir yer bulmalısınız.
Temassız Çekim Yapın
Telefonu sabitleyip kadrajı ayarladıktan sonra telefon ekranında elle netleme yapmamız gerekiyor. Aksi hâlde otomatik netleme ile istediğimiz yerler net çıkmayabilir. Bu aşamadan sonra ise geriye deklanşöre basmak kalıyor. Ancak gündüz çekiminden farklı olarak deklanşöre basıp fotoğraf çekmek yerine zaman ayarlı (2 sn, 5 sn vb.) çekim yapmak daha avantajlıdır. Böylece telefona dokunurken meydana gelebilecek titreşimin de önüne geçmiş oluruz. Bunun yanında telefon kulaklığı ya da sesli komutla da gece fotoğrafı çekebilirsiniz.
Uzun Pozlama
Tüm adımları uygulasak bile gece modu, özellikle ışığın az olduğu ortamlarda istenilen sonucu veremeyebilir. Bu durumda sensörü bir müddet ışıkla besleyerek fotoğrafın daha aydınlık çıkmasını sağlayabiliriz. Bunu da pozlama süresini artırarak yani uzun pozlama ile yapabiliriz.
Manuel ya da Pro Mod
Uzun pozlama ile gece çekimi için manuel ya da pro modunu kullanabilirsiniz. Bu modda diyafram değeri, ISO ve perde hızı gibi birçok ayarı elle yapmanız gerekir. Öncelikle ISO’yu otomatikte bırakarak çekim yapmayı deneyin. Fotoğraftaki kumlanma durumuna göre sonraki çekimlerde mümkün mertebe ISO’yu en düşükte (100 ya da 50) tutmaya çalışın. F değerini ayarlarken de gece manzarası çekiyorsak ve fotoğraftaki her yerin net olmasını istiyorsak net alan derinliğini buna göre ayarlamalı ve f değerini artırmalıyız. Enstantane yani perde hızını ayarlarken de yine ışık ihtiyacınıza göre perde hızınızı düşük tutarak (1 ya da 2 saniye) birkaç deneme çekimi yapabilirsiniz. Eğer fotoğraf çok parlak çıkarsa perde hızını artırabilirsiniz. (1/4, 1/10 vb.) En iyi sonucu elde edene dek farklı perde hızları kullanarak fotoğraf çekmeye devam edin.
Daha uzun süreli pozlamalar deneyip hareket eden arabaların farlarından da yararlanarak ışıkla boyama yapabilirsiniz. Ayrıca beyaz ayarı kısmından da ortama uygun, fotoğrafı aydınlatacak bir renk tonu seçerseniz fotoğrafınız daha gerçekçi ve kaliteli olacaktır. Tüm bu anlattıklarım biraz karmaşık görünebilir ancak çektiğiniz fotoğrafların dosya özelliklerini incelediğinizde (iso, enstantane vb.) tüm bu değerleri görebilir ve değerler üzerinde ufak tefek değişiklikler yaparak daha iyilerini de çekebilirsiniz. Işık hâlâ yetersizse telefon flaşını beyaz bir kâğıtla ya da ince bir bezle yumuşatarak çekim yapmayı da deneyebilirsiniz.
Unutmadan, çekim esnasında kameranın titremediğinden de emin olun.
Son olarak Lightroom, Snapseed gibi bazı fotoğraf düzenleme uygulamalarını kullanarak gerekli ışık, kontrast, parlaklık, gölge gibi ayarları yapmayı da ihmal etmeyin.
Metin Karakuzu / Hobi Fotoğrafçısı