Fütürizm: Gelecek Tıp

Her şeyde olduğu gibi sağlık sektörü dijitalleşmeye devam ediyor.
Her şeyde olduğu gibi sağlık sektörü dijitalleşmeye devam ediyor.

Dünyada her şey dijitalleşiyor. Yemek yemekten ulaşıma kadar her alanda, robotlar hayatımızın bir kenarından girmiş durumda. Evimizin temizliğini bile motorlara bırakmış durumdayız. Tüm bunlar, sağlık alanında da robotların ve teknolojinin ilerleyişini göz ardı etmememiz gerektiğini gösteriyor. Bu yazı da giderek sağlık alanında nasıl teknolojik transformasyonlara maruz kalacağımızı göstermek için yazıldı.

Big Data

Biraz yumuşak bir giriş yapalım. Sağlığımızı emanet etmeden önce acaba verilerimizi emanet edebilir miyiz ona bakalım? Aslında çoktan emanet etmeye başladık ve Türkiye olarak da bu işin öncülerinden biri olduğumuzu söylesek hiç abartmış olmayız. Özellikle laboratuvar sonuçları, hastane randevuları, alerjenler ve hasta takibi için bulunmaz bir nimet adeta e-Nabız. Hatta geçen haftalarda yurt dışından bile e-Nabız sistemine taliplerin olduğu basına yansımıştı. Kim bilir, belki de dünyadaki sağlık teknolojisini bu topraklar ihraç eder.

Çevrimiçi doktor randevuları

Hiçbir sağlık sorunu hafife alınamaz. Belki de doktorunuza danışacağınız durum çok basit bir konu. Vaktiniz yok veya şehirden uzakta bir yerde yaşıyorsunuz ve uzaktan görüşmek istiyorsunuz. Artık doktora görünmeden bile doktorunuzdan randevu alabiliyor, hatta onunla çevrimiçi olarak da görüşebiliyorsunuz. Bu alanda ise BulutKlinik adlı uygulama önümüze çıkıyor. Geçen haftalarda yüklü miktarda yatırım alan BulutKlinik mobil sağlık hizmeti için de kolları sıvamış bulunmakta. Evde PCR testi için uygulamaya başlayan BulutKlinik, bakalım hastanelerin yerini tutabilecek mi?

Hemşireleri atlamak olmaz

Doktorlardan bahsettik, hemşirelerden bahsetmeden geçmeyelim. Bu alanda da gözümüze çarpan uygulama ise Sağlık Kapımda. Sağlık Kapımda uygulaması ile online bir hizmetten ziyade fiziksel bir hizmet alıyorsunuz. Evinizden çıkamıyorsanız ve bir sağlık hizmetinize ihtiyacınız varsa uygulama ile hemşire çağırabiliyor ve hemşirelerin yapabileceği hizmetinizi alabiliyorsunuz. Muayene dışındaki birçok alanda evinden çıkamayacak hastalar için mükemmel bir çözüm.

Doktor olmayan giremez

Medlinker uygulaması ise sadece doktorların bulunabildiği bir sosyal ağ. Pekin merkezli firma ile doktorlar kendi aralarında bilgi alışverişi yapabiliyor, network imkanına sahip olabiliyorlar. Türkiye’de de buna benzer bir girişim var: Doktorclub.

Bir girişim fikri

Dünyada olmayan bir hizmeti Genç Motto olarak ayağınıza getiriyoruz. Al da yap denilebilecek bir girişim fikri ile karşınızdayız. Bilindiği gibi hasta olmak kadar hasta yakını da olmak zor. Tedavi süreçlerinden bakıma kadar birçok alanda hastanızın yanında bulunmalısınız. Bu da sizlere sorumluluk yönünde bir yük bindiriyor. Aynı zamanda kendi duygu durumlarınızı, tecrübelerinizi paylaşabileceğiniz ve başkalarının tecrübelerinden faydalanabileceğiniz bir platform. Hasta Yakını Toplulukları platformu. Bu uygulama ile doktorlar ile hasta yakınları, hasta yakınları ile diğer hasta yakınları iletişime geçecekler. Sistemin yasal prosedürü nasıl olur, süreçler nasıl ilerler bunların hepsi girişimcinin araştıracağı noktalar.

Yurt dışında birçok ülkede bulunan hasta yakını toplulukları Türkiye’de yeni yeni başlıyor. Güzel bir fırsat olabilir.

Aslında yazıya başladığım zaman artık her şeyi robotlar yapacak, doktorlara ihtiyaç kalmayacak gibi bir senaryo çizmeyi düşünüyordum. Ama geldiğimiz noktada şunu demek gerekiyor ki zaten tüm alanlar dijitalleşmiş. Direkt olarak Yapay Zekaya devredilmese bile otomatize olan sistemler silsilesi adeta. Robotların varoluşunu ise göz ardı etmemek lazım. Neredeyse her ameliyatta robotlar kullanılıyor, aşırı hassas makineler ile insan hata payının önüne geçiliyor. Günün birinde tamamen robotların yapacağı ameliyatlar olur mu? Mümkün ama pek zannetmiyorum. En azından yakın gelecekte… Sağlığımızı tamamen matematiksel hesaplamalara ve kodlara teslim edeceğimiz gelecek pek yakın görünmüyor. Yazmış olduğumuz bölüm fütüristik bir bakış açısı sunması gerektiğinden gözlerimizi gelin Metaverse’e çevirelim. Adeta tüm sosyal medyayı, haberleri ve gündemi işgal eden Metaverse ve atılımlarında sağlık hizmetine ihtiyaç olacak mı? Mesela karakterlerimiz hastalanacak mı? Eğer her şey 4x4’lük olacaksa bu ütopyanın bir zevki olacak mı?

Görünen o ki bu alanda yatırımlar başlamış bulunmakta. Kimisi VR gözlüklere entegre bir sağlık modülü geliştirirken kimisi ise fitness’ı Metaverse’e aktarma çabasında. Ama bu adımlar daha yeni yeni atılmaya başladığından, daha derine girmek bizi yanıltabilir. Çünkü hangisi doğru, hangisi yanlış bilemiyoruz. Biraz klişe geliyordu ama son iki yıldır hiç de klişe olmadığını anladığımız bir sözle yazımı bitireyim.

Her şeyin başı sağlık!