En renkli yaza doğru
Erken saatlerde dışarı çıktığımızda havanın artık aydınlık olması, havaların ısınmasıyla tatil muhabbetlerinin artması, yeni tatil hayalleri, yapılan planlar... Kısacası bahçedeki ağaçlar kadar heyecanla karşılıyoruz yazı. O zaman bağıra bağıra “merhaba yaz, özlendin!” diyebilir miyiz?
Gardıroplarımızı da yaza göre ayarlamakta fayda var. Dolap değişimi beni her zaman heyecanlandırmıştır. Kim bilir hangi güzel günlerde giyeceğiz bu kıyafetleri? Hızlıca bir düzenleme yapmak gerekirse çok kalın montlarımızın yerine kot ya da deri ceketlerimizi, hırkalarımızı ve trençkotlarımızı koyabiliriz, serin ilkyaz akşamları için. Koyu renklerin de artık süresi doldu, onları da kaldıralım ve rengârenk kıyafetlerimizi sahneye alalım.
Bu baharın moda renkleri ile ilgili araştırma yaparken ilginç renklere rastladım ve bambaşka bir konu çıktı ortaya. Benim literatürüne yeni dâhil olan, hatta yeni icat edilen bu renklerle tanıştırmak istiyorum sizi. Erkeklerin ana renkler dışındaki renklerle aralarının çok iyi olmadığını biliyorum. Bir erkeğe, “kavuniçi rengi” dedikten sonra sarı - turuncu karışımı bir renk diye açıklama yapmamız gerekebilir. Tabii ilgili olanlar bilir. Haksız da sayılmazlar. Öyle ki sadece Pantone Renk Enstitüsü’ne ait dijital renk kütüphanesine kayıtlı 2 bin 563 adet farklı renk var. Bu yeni renkleri de bilenler bilmeyenlere anlatsın.
25 yıldır New York Moda Haftası öncesi Pantone Renk Enstitüsü, dünyada renklerin standart olabilmesi için, -tabii biraz da belki de daha çok dünya trendlerini ellerinde tutmak için- bir renk paleti oluşturuyor. Bunlar, en iyi moda tasarımcılarının sonraki sezonlarda kullanabilecekleri renkler tahmin edilerek hazırlanıyor. Moda tasarımcılarının, grafik tasarımcıların ve baskı süreçlerinin aynı dili konuşması açısından kullanışlı bir uygulama. Amerika’da yaptığı tasarımı Çin'de diktirmek isteyen tasarımcı için riski minimize eden inanılmaz bir kolaylık.
Yeni renkler tasarımcılar, modacılar ve moda dünyasına hâkim kişilerden oluşan renk uzmanları ekibi tarafından hazırlanıyor. Renk uzmanları, her yıl trend renkler bulmak üzere dünyadaki yeni tasarımların tüm alanlarını, modayı, yeni sanatçıları, gezici sanat koleksiyonlarını, eğlence endüstrisini, prodüksiyondaki filmleri, seyahat destinasyonlarını, yeni yaşam tarzlarını inceliyor ve topladıkları bilgileri kullanarak yılın Pantone renklerini belirliyorlar. Özellikle New York Moda Haftası’nda tasarımcılar, bu renkleri kullanarak tasarladıkları kıyafetleri görücüye çıkarıyor.
Yılın favori renkleri
Pantone için belirlenen 15 rengin içinden bir tanesi yılın rengi olarak seçiliyor ve bu renk üzerine daha fazla tanıtım çalışmaları yapılıyor. Bu yılın rengi Peach Fuzz (şeftali tüyü). Sıcaklığı ve samimi duyguları içinde barındıran şeftali tüyü, sıcaklık ve modern zarafetle ışıldayan bir renk olarak tarif ediliyor. Ayrıca şefkatle yankılanan, dokunsal bir kucaklama sunan ve gençlerle zamansızlar arasında zahmetsizce köprü kuran bir renk tonu olarak tanımlıyor. Ve aidiyet duygusu hissetmemiz için de kullanmamızı tavsiye ediyorlar. Dolayısıyla bu yılın moda rengi de belirlenmiş oluyor. Diğer renklere gelince:
Rooibos Tea (Rooibos çayı): Güney Afrika’da yetişen bir bitkinin yapraklarından elde edilen ve Türkçede “kırmızı bostan çayı” olarak bilinen, adından da anlaşılacağı üzere kırmızı bir çay. Tam rengi ise bordoya yakın bir kırmızı.
Orangeade: Türkçesi tam olarak karşılamasa da portakal suyu rengi olarak çevrilebilir. Portakal, su ve şekerden oluşan, bazen limonata ile birleştirilen bir içeceğin adı, Orangeade. Renk olarak tam portakal rengi değil. Kırmızı - turuncu karışımı daha doğru bir tarif olabilir.
Watercress (su teresi): Renk uzmanları bu rengi, biber yeşili olarak tanımlamış. Yeşilin her tonunun her cilt rengine, esmere, sarışına yakıştığını rahatlıkla söyleyebilirim. Günlük kullanım için ister jeanlerle ister deri pantolonlarla; siyah, beyaz, bej, kahve renkleriyle kombinlenebilir. Bu rengi yeni keşfetmiş olanlar olabilir ama bizim dolaplarımızda yaz-kış yer alan bir renktir.
Desert Flower (çöl çiçeği): Renk uzmanları bu rengi, “Güneş altında açan, sıcak ve ilgi çekici bir pembe,” diye tanımlıyorlar. Rengi benimseyene kadar aksesuarlarımızda kullanabiliriz. Sonrasında dolabımızda yer almaya hak kazanabilir. Bunu zaman gösterecek. Mağazalara gelmesini heyecanla bekliyorum.
Chambray Blue (Chambray mavisi): Canlı kot mavisi olarak tanımlanan bu renkten dolaplarımızda mutlaka vardır. Gri ile mavinin karışımı, çok güzel bir renk. Jean severler için yeni bir alternatif olabilir.
Pastel Lilac (pastel leylak): Bu yumuşak rengi “soluk mor” diye tarif edebilirim. Bahar ve yaz aylarının favori renginin dolaplarımıza renk katacağı kesin.
Marlin: Bu etkileyici renk, tropikal ve ılıman sulara özgü, su mavisi bir bitkiden almış adını. Açık mavinin farklı bir tonu olarak karşınızda…
Lemon Drop (limon damlası): Parlak, canlı bir renk tonu olan limon damlası, sarının diğer tonlarında olduğu gibi genellikle neşe ve enerji veren renkler arasında gösteriliyor.
Mint (nane): Yeşil rengi sevenler burada mı? İşte size yepyeni bir yeşil tonu daha… Yeşiller için dolabınızda biraz daha yer açma vakti. Nane yeşili, kendisiyle barışık, kendi kendine yeten bir renk. Monogram olarak kullanıldığında da harika bir görünüm elde edilebilir.
Capri (Kapri): Adını, İtalya’nın aynı isimli meşhur adasının canlı, berrak turkuaz sularından alıyor, Capri rengi. İnsanın içini ısıtan, parlak mavi bir renk tonu…
Mushroom (mantar): Vizon renginden daha açık bir bej, sütlü kahve tonlarında bir renk. Diğer renklere nazaran zamansız kombinlerin vazgeçilmez rengi diyebiliriz.
Renk uzmanlarının seçtiği diğer renkler ise şöyle: Brilliant White, adından anlaşılacağı üzere bir çeşit parlak beyaz. Northern Droplet (kuzey damlacığı) ve Quiet Shade (sessiz gölge) grinin farklı iki tonu. Brush (fırçalamak) ise bir çeşit haki tonu diyebiliriz.
Âdeta bir renkler dersi gibi oldu bu konumuz. Tabii ki bütün renklerin isimlerini ezberlemek zorunda değiliz, zaten bir süre çok beğenilirse dilimize yerleşecektir. Bu renkler kadar güzel, heyecanlı ve yepyeni bir yaz geçirmenizi dilerim.