Deniz üstünde uçmak: Kitesurfing
Yaz geliyor, tatil planları yapılıyor. Biz de yavaş yavaş yaz sporlarına geçmeye başlayalım hem de en ekstremlerinden. Kitesurfing! Daha önce duydunuz mu hiç bilmiyorum ama ben de biraz uzağım bu spora. Denize çok yakın olduğunuz bu spora gelin birlikte bakalım. Ben çok heyecanlıyım.
Kitesurfing, Çinlilerin uçurtmayı icat etmesiyle temelleri atılan bir spor aslında. Rüzgara karşı koyarak yükselen parçaların uçmayla mükafatlandırılması ile uçurtmalar büyütülerek farklı şekillerde organize edilmiş. Yelkenli gemilerde kullanılmış, sonrasında ise standart paraşütlerde kullanılmış. 1995’e geldiğimizde ise modern bir ekstrem spor olarak kitesurfing doğmuş.
Yamaç paraşütünü duymuşsunuzdur. Paraşüt ile rüzgar vasıtasıyla uçulan bir ekstrem spor. Aynı zamanda sörfü de elbet duymuşsunuzdur. Dalgalar vasıtasıyla bir tahta üzerinde denizin üzerinde gidebilmeye dayanan bir spor. Kitesurfing ise bu iki sporun birleşimi adeta. Rüzgarın kuvvetini kullanarak canınız istediği zaman uçuyorsunuz, dalgalara hükmederek denizin sefiri oluyorsunuz.
Bu hükümranlığı elde edebilmek için kalifike olmak gerekiyor. Öğrenmek, malzemelerini tedarik etmek ve bol bol antrenman yapmak… Her sporda olduğu gibi burada da karşımıza çıkan olmazsa olmazlar. Gelin sırasıyla nasıl bir yol izleyebiliriz bunlara bakalım.
Kitesurfing, ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında sıkça yapılan bir spor. Eğer denizin üstünde paraşüt görüyorsanız bilin ki oradan kitesurfing yapılıyordur. Aynı zamanda hemen herkesin yapabileceği bu sporda 8-9 ders, başlangıç için yeterli. Tek bir şart aranıyor müstakbel sporcularda. Yüzme bilmek. Kıyı kenarlarındaki sörf merkezlerinden eğitimi alabilir, hatta gitmeden internet üzerinden araştırabilirsiniz.
Malzeme tedariği hakkında bir yönlendirme yapmayacağım. Ama hangi malzemeler bizlere lazımmış, onlara bir göz atalım. Bizi havaya kaldıracak bir paraşüt, altımızda bir sörf kayağı, ağırlığımızı dengeleyecek bir trapez ve kıyafetler ile başlangıç için hazırız gibi.
Sörf kayağı diye hızlıca geçmek de olmaz. Her disiplin için birbirinden farklı üretilen sörf kayakları için birkaç farklı disiplin şu şekilde:
Freestyle: En havalı olan disiplin. Suların üstünde yükselerek çeşitli akrobatik hareketlerle insanları büyüleyen bu alanda önemli olan; en doğru şekilde, en güzel hareketleri yapabilmek.
Wave riding: Dalga sürüşü olarak da çevirebileceğimiz bu kategoride önemli olan rüzgardan da faydalanarak dalgalara hakim olabilmek. Sörfe en yakın olan kategori diyebiliriz belki de.
Speed: Bir yerde yarış varsa hızla alakalı bir şeyler de vardır elbet. Bu kategori işte tam da hızla alakalı olanı. Mesafe kat etme üzerinden yapılan yarışmalarda belirleyici faktör, rüzgarı iyi kontrol edebilme.
Peki, kitesurfing yapılırken rüzgar nasıl kontrol ediliyor?
Rüzgarı hiçbir zaman kontrol edemezsiniz. Fakat kendinizi, bedeninizi ve paraşütünüzü rüzgara ayarlarsanız senkronize şekilde uçabilirsiniz. Bunun için elinizde tuttuğunuz barla paraşüte yön vermeniz gerekiyor. Gerektiği zaman vücudunuzu da farklı şekillere sokmanız gerekmekte. Eeee, rüzgarla baş ediyorsunuz. Gerektiği zaman buğday gibi eğilmeniz gerekecek. Aksi takdirde koca ağaçlar gibi yıkılırsınız.
Emirhan Ünal-Üniversite Öğrencisi