Çiçek fotoğrafçılığı-2
Kolay ulaşılabilirliği, estetik zevk uyandırması ve çokça rağbet görmesi sebebiyle doğa fotoğrafçılığının olmazsa olmazlarından biri de hiç şüphesiz çiçek fotoğrafçılığı. Özellikle baharın gelişiyle canlanan tabiat, en güzel ziynetleri olan rengarenk çiçekleriyle herkesi en içten şekilde selamlıyor.
Çiçekler seni çağırıyor
- Çiçekler en çok baharda kendini gösterse de aslında çiçek fotoğrafı çekmenin bir mevsimi yok. Bu işe ilk olarak evdeki çiçeklerle başlayabilir, pencere kenarlarında doğal ışık altında denemeler yapabilirsiniz.
Sonrasında da bahçenizdeki çiçekleri çekebilirsiniz. Bu da yeterli gelmezse çiçek çekimi için korular, parklar ya da botanik bahçeler en uygun yerlerdir. Bilhassa lale mevsimi - mart ve mayıs arası - geldiğinde bu mekanlardaki renk cümbüşüne doyum olmaz. Sabah saatleri ve günbatımı uygun zamanlar olmakla birlikte günün herhangi bir saatinde de çiçek çekimi yapabilirsiniz. Ancak rahat çekim yapmak ve temiz bir kadraj yakalamak adına hafta içi gibi kalabalık olmayan zamanlarda rüzgar yokken çekim planlamak işinizi kolaylaştıracaktır.
Dikkat edilmesi gerekenler
Çiçeklerin ihtişamı herkesi büyülüyor ancak bu güzelliği fotoğraflara yansıtmak her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu sebeple çiçek fotoğrafını çekmeden önce kameranın temiz olduğundan emin olup sonrasında da ekran parlaklığını kontrol etmekte fayda var. Ekran parlaklığı düşükse yükseltmek gerekir. Zira akıllı telefonlar ekstra pozlama yaptığı için çekilen fotoğraflar yanıltıcı olabilir ve fazla parlak çıkabilir. Bu sebeple fotoğrafın pozlamasını düşürmek (+/-) daha sağlıklı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır.
Çiçekleri tanıyalım
Telefonla alakalı gerekli kontrol ve ayarlamaları yaptıktan sonra ise sıra çiçeklere geldi. Zira çekime başlamadan önce çiçekleri dikkatli bir şekilde incelemekte fayda var. Çünkü onların da bazen ilk bakışta fark edemeyeceğiniz detayları olabilir. Hangi çiçeği çekeceğinize karar verip dikkat dağıtıcı unsurları da ayıkladıktan sonra farklı açılardan denemeler yapmaya başlayabilirsiniz.
Tepeden çekim yapabileceğiniz gibi, çiçeğin hizasından ya da alttan yukarıya doğru da çekimler mümkün. Işığın azaldığı durumlarda ise telefon flaşından destek alabilirsiniz. Ancak ışık sert olur ve gölgeye neden olursa da beyaz bir kağıtla ışığı yumuşatmanız iyi olacaktır.
Örnek çekimlere bakın
Yaptığınız çekimler sizi tatmin etmediyse ve daha sıra dışı ve ilginç pozlar yakalamak istiyorsanız internetten o çiçeğin örnek çekimlerine bakabilirsiniz. Çekeceğiniz çiçeğin adını bilmiyorsanız da bitkilerin fotoğraflarından türünü ve adını tespit edebileceğiniz PlantNet gibi mobil uygulamalar size yardımcı olacaktır. Bu sayede botanik bilginizi de geliştirebilirsiniz.
Yağmur ya da çiy sonrasında çekilen çiçek fotoğraflarındaki damlacıklar da fotoğrafa ayrı bir güzellik katar. Ancak böyle bir durum söz konusu değilse yanınızda getireceğiniz su spreyiyle çiçeği bir miktar ıslatarak daha estetik görüntüler elde edebilirsiniz.
Doğru kompozisyon
Genellikle etkileyici ve iyi kompozisyona sahip çekimler elde etmemizi sağlayan üçte birlik kuralı çiçek fotoğrafçılığında da geçerlidir. Telefonunuzun ızgara modu açıkken çiçeği, kadrajın sol veya sağ üçte birlik köşesine yerleştirip kalan üçte ikiyi boş bırakarak bu kompozisyonu kolayca elde edebilirsiniz.
- Bunun yanında çiçeğin etrafındaki farklı bitkiler ya da nesnelerle doğal çerçeveler oluşturabileceğiniz gibi arka planı flu olarak farklı çiçeklerle ya da sade bir gökyüzüyle de doldurabilirsiniz.
Yine tek bir çiçekle çerçeveyi doldurabileceğiniz gibi çiçeklerle dolu bir bahçede kendini gösteren bir ya da birkaç çiçeği de çekebilirsiniz.
Makro çiçek fotoğrafçılığı
Makro fotoğrafçılıkta çiçekler çokça rağbet gören nesnelerdendir. Siz de çiçeğin iç kısımlarındaki detayları göstermek istiyorsanız telefonlar için üretilmiş uygun fiyatlı mandallı makro lensleri kullanabilirsiniz. Çiçeğe uzaktan bakıldığında fark edilmeyen böceklerin ya da sineklerin çiçeğin içine nasıl da ustaca gizlendiğini bu tarz makro fotoğraflar çektiğinizde daha iyi anlarsınız. Bu lensle çekim yaparken net alan derinliğinin az olması sebebiyle titreşimi önlemek adına tripod kullanmanızı tavsiye ederim. Bu imkân yoksa üç ya da beş saniyelik süreli çekimler yapabilirsiniz. Böylece deklanşöre basarken meydana gelebilecek olası titremenin de önüne geçmiş olursunuz.
- Çiçek fotoğrafı çekerken çiçeği ziyaret eden kelebek, arı ve böceklere de rastlayabilirsiniz. Bilhassa çiçeği kelebekle beraber fotoğraflamak niyetindeyseniz yavaş hareketlerle ve usulca çiçeğe yaklaşmanız gerekir.
Ani hareketler kelebeğin çabucak uzaklaşmasına sebep olur. Arıyla çiçeği birlikte çekmek istediğinizde ise belli mesafeden sonra tehlikeli olabileceği için varsa telefondaki optik zoom özelliğini kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
Manuel netleme
Her zaman olduğu gibi çiçek fotoğrafçılığında da fotoğrafı riske atmamak adına manuel netleme yapmayı unutmayın. Zira çiçek fotoğrafçılığında bitkinin kendini gösterebilmesi için arka plan bulanıklığı önem arz etmektedir. Bunun için portre modunu da kullanabilirsiniz.
Son olarak çektiğiniz fotoğrafları düzenlemeyi ve bilhassa kontrast ve renk doygunluğuyla oynamayı ihmal etmeyin.
Kendinizi bu türde daha fazla geliştirmek içinse sosyal medyada çiçek fotoğrafçılarını takip edip fotoğrafları inceleyebilirsiniz. Bu arada çektiğiniz çiçekleri koklamayı ve adını öğrenmeyi de ihmal etmeyin.
Metin Karakuzu / Hobi Fotoğrafçısı