Bir girişimcilik hikayesi: Udemy
Kayısı sizi ne kadar uzağa götürebilir? Ya da bir kayısı bahçesi kaç insanı aynı anda ağırlayabilir? Bu fazlasıyla ‘garip iki soru’ bundan yaklaşık 11 yıl önce cevaplandı. Hem de Türkiye’de…
Yıl 1984… Malatya’nın dağ köylerinden Durulova’da bir çocuk dünyaya geldi. Büyüdü, okul çağına ulaştı. Tek derslikli bir okulda tek bir öğretmenle eğitimini sürdürmeye çalışan arkadaşlarının arasına katıldı. dört yaşında babası tarafından bizzat yapılmış satranç takımıyla geçirdiği uzun vakitler, onu arkadaşlarından ayıran ilk ‘girişimi’ olmuştu. Her gün saatlerce satranç üstüne düşünüyor, kalan vakitlerde de hayaller kurmaya devam ediyordu. Satrançtaki başarısına iyi notlar da eklenince ilk okulu beş değil dört senede bitirmiş oldu.
Evet, bu çocuk biraz farklıydı. Artık ismini de söyleyebiliriz. Eren Bali… Bali’nin lise ve üniversite hayatı da benzer başarılarla geçti. Olimpiyatlarda kazanılan altın madalyalar, okul birincilikleri ve dahası. Ama onu bu yazıya konu eden özelliği çözdüğü bir sorundan sonra ortaya çıktı.
Eren Bali, staj yapan arkadaşlarının bilgisayarlarında müzik dinleyememe sorununu bir müzik uygulaması geliştirerek çözdü. Bu, onun bir şeyler üretmeye dair sevgisini körüklemişti. Üretmenin verdiği haz, onu girişimcilik yoluna sürüklemiş oldu.
Hayatının büyük bölümünü şekillendiren eğitim kavramına bakışı değiştiğinde ‘daha iyi nasıl olur?’ sorusu üzerinden çalışmalara başladı. Yalnızca matematik dersleri verebileceği bir platform için fikirler ürettiği sırada kendini tek bir alanla sınırlamaması gerektiğini fark etti. Herkes, her konuda kolayca eğitim alabilmeliydi. Tasarımcılık, yazılım, görsel sanatlar ve hatta aşçılık…
Fikir güzeldi ancak yatırımcıları ikna etmek kolay olmadı. Tam 57 farklı yatırımcı Bali’nin ‘eğitim projesini’ reddetti.
58’inciden umutlu olmayı hiç bırakmayan girişimci için hayalleri sonunda gerçek oldu. Onu daha önce üç kez reddeden bir yatırımcının oluşturduğu fon sonrası Udemy hayatımıza girdi.
2011’de ilk kurslarını vermeye başlayan ve bugün milyonlarca farklı öğrenci, binlerce eğitmen ve kurumsal müşteriyi bir arada tutan Udemy, tamamen yerli bir girişim olması özelliğiyle de ilgi çekmeye devam ediyor.
Okudukları köy okuluna ulaşmak için onlarca kilometrelik yolu yürüyerek kat eden arkadaşlarından ilham alarak ‘eğitimi daha kolay bir hâle getirmek istediğini’ her fırsatta vurgulayan Eren Bali; tüm girişimcilik sürecini şu şekilde özetliyor: “Bir sorun, o sorun için güçlü bir çözüm ve fazlaca çalışmak her şeyin anahtarı…”
Eren Bali ve kurduğu platform milyonlara ulaşmış durumdayken hayal etmenin ve edilen hayal için sarf edilen çabanın etkileyiciliğiyle bir kez daha karşı karşıya kalıyoruz.
Bugün eğitim teknolojileri alanında dünya markalarından biri olarak kabul edilen, 300 binden fazla kursu bünyesinde barındıran ve değeri 5 milyar doları aşan Udemy, Malatya’dan başlayan hikayesiyle çok sayıda farklı eve, daha da önemlisi zihinlere girmeyi başardı.
Eren Bali’nin Malatya’da kayısı bahçelerinde kurduğu hayalin gerçek olduğu nokta tek bir şeye tekabül ediyor: “Bir şeylere girişmenin tam zamanı!”