Bağışıklığı güçlendiren kış çayı tarifi
Kahve kavurma atölyemiz ile birlikte ailece Tire'ye taşındıktan sonra, yamacına kurulduğu Güme Dağı zirvesine düşen karların Tire'yi oldukça soğuk bir yer haline getirdiğini fark ettik. Bu yüzden bağışıklık güçlendirici özelliklere sahip olan sağlam bir çay bulmak istedim. Malzemelerin de çok erişilebilir olması gerekiyordu çünkü böylece onları her zaman kolayca bulabilirdim. Bu çayı sizinle de paylaşmak istedim!
Çayı Tasarlamak
Bu tarifi oluştururken en sevdiğim kısımlardan biri, malzemelerin çoğunu bulabilmemdi. Bu çayı tasarlamak gerçekten çok keyifli bir deneyimdi. Isıtıcı, lezzetli ve bağışıklığı güçlendiren bir çay tarifi yapmak istedim. Ayrıca çayın kafein içermemesi ve yalnızca bitkilerin tıbbi özelliklerine odaklanması gerekiyordu. Bu kış çayı tarifi için seçtiğim bitkiler arasında mürver, kuşburnu, zencefil ve reishi mantarı var. Malzemeleri aktardan da bulabilirsiniz.
"Parça" ölçüm tekniği
Daha önce hiç denemediyseniz, parçalar halinde ölçüm yapmak biraz kafa karıştırıcı olabilir. Buradaki ana fikir tarifinizin oranları. Diyelim ki 50% kuş burnu ve 50% mürverden bir çay yapacaksınız. Bunları ölçerken bir araç kullanmanız lazım. Bu bir kaşık da olabilir bir bardak da. 50% - 50% yapacaksanız, bu 1 parça kuşburnu ve 1 parça mürver demek.
Malzemeler
Mürver ağacı meyvesi
Mürver, tıbbi özellikleri ile bilinir.
Soğuk algınlığı ve grip mevsiminde, bağışıklık sisteminizi doğal olarak güçlendirmek için mümkün olduğunca çok mürver tüketmek iyi bir fikirdir.
Zencefil
Kış çayımızdaki en güçlü ve faydalı bitki müttefiklerinden biri zencefildir.
Zencefil, mideyi rahatlatır ve çok güçlü bir antioksidandır. Zencefil ayrıca soğuk kış aylarında içinizi en iyi ısıtacak bitkidir.
Gül yaprakları
Gül yaprakları bu çaya ince lezzet notaları katar ve sindiriminize yardımcı olur. Aynı zamanda bağışıklığınıza da katkıda bulunan C vitamini bakımından çok yüksektir.
Kuşburnu
Kuşburnu, çaya biraz daha çiçek aroması katar ve aynı zamanda C vitamini açısından çok zengindir. Kış çayı tarifine kuşburnu eklemek iyi fikir.
Reishi
Çaydaki muhtemelen en güçlü bileşen reishi mantarıdır. Eski kültürlerde “ölümsüzlük mantarı” olarak bilinir. Çaya çok fazla koymayın, çok acı olabilir!
Civanperçemi
Civanperçeminin, iltihapla savaşmaya yardımcı olduğu bilinmektedir ve sindirim sorunlarını hafifletebilir. Kış aylarında, iç ateşimiz karınlarımızda başladığı için bağırsak sağlığına dikkat etmek önemlidir. Vücudumuz tüm sistemlerin doğru çalışmasına güveniyor, bu yüzden özen göstermeliyiz.
Çayın Yapımı
2 parça kurutulmuş mürver ağacı meyvesi 2 parça kuru gül yaprağı 1 parça kurutulmuş kuşburnu 1 parça toz veya doğranmış kuru zencefil ½ parça reishi toz özü ½ parça kurutulmuş civanperçemi
Talimatlar
Ne kadar çay karışımı yapmak istediğinizi belirleyin ve ardından “parçalarınızı” buna göre ayarlayın. Tüm bitkileri birleştirin ve iyice karıştırın. Bir fincan çay demlemek için süzgeç/fincan başına 3 yemek kaşığı çay karışımı ekleyin. 300 ml kaynatıp ağzı açık şekilde 2 dk beklettiğiniz (93-95C) su ile örtün ve 10 dakika boyunca örtülü olarak demlenmeye bırakın. Çay süzgecini çıkarın, isterseniz bal ile tatlandırın ve çayın tadını çıkarın!
Not: Herhangi bir bitkiden az ya da çok eklemekten çekinmeyin. Çayı daha baharatlı seviyorsanız daha fazla zencefil ekleyin, daha tatlı istiyorsanız daha fazla mürver ekleyin. Şifa olsun!
Ersin Acar