Anadolu’nun tırmanış bahçeleri
Dünyada yüzyıllardır gerçekleştirilen kaya tırmanışı, gençler arasında her yıl artan bir ilgi görmeye devam ediyor. Birbirinden görkemli dağlara ev sahipliği yapan Anadolu, kaya tırmanışını sevenlere farklı seçenekler sunuyor. İşte Gebze'den İzmir'e dört rota.
1- Ballıkayalar (Kocaeli)
Gebze ilçesine yedi kilometre uzaklıktaki Tavşanlı köyü yakınlarında bulunan Ballıkayalar Kanyonu, yüze yakın rotasıyla gözde bir tırmanış merkezi. Bölge, İstanbul’a olan yakınlığı nedeniyle günübirlik etkinliklere rahatça olanak sağlıyor. Yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki kanyonun duvar yüksekliği yer yer 100 metreye ulaşıyor. Kanyonun belki de en önemli avantajı, kaya bloklarının dik, çatlaklarının ise güvenli olması. Kuzeyden güneye yüzde beşlik eğim gösteren kanyonun doğu yamaçları, batısına göre biraz yatık ve parçalı görünüyor. 1970’li yıllardan bu yana aktif biçimde tırmanış yapılan kanyonun her iki yüzü de halkalanmış rotalarla dolu. Bölgede başlangıç seviyesinden orta zorluk derecesinde uzanan parkur seçenekleri, tırmanış tutkunu gençleri bekliyor. Hemen belirtelim: Kanyonun içi ve çevresi de kamp kurmak için uygun.
2- Harmankaya (Bilecik)
Yenipazar ilçesine yedi kilometre uzaklıktaki Harmankaya Kanyonu, son yılların gençlerin favori tırmanış bölgelerinden biri. İrili ufaklı şelalelere ev sahipliği yapan yaklaşık dört kilometre derinliğindeki kanyon, bugüne dek dünyaca ünlü pek çok kaya tırmanışı sporcusunu ağırlamış. Yaz aylarında düzenlenen Harmankaya Doğa Sporları Şenliği öncesi, bölgedeki tırmanış rotaları tazeleniyor. Fizibilite çalışmalarına Koç Üniversitesi (KUDAK) Dağcılık Kulübü üyeleri de eşlik ediyor. Giriş yüksekliği 530 metre, uzunluğu ise 2 bin 900 metre olan kanyonun su derinliği, mevsime göre değişiyor. İlk bölüm, dört metrelik suya girişle başlıyor. Kanyonun geniş ve düz zemininde kamp alanı mevcut. İnternette yayın yapan Türkiye tırmanış rotaları sitelerinde, bölgedeki tırmanış koordinatları detaylı bir şekilde tanıtılıyor.
3- Aladağlar (Orta Anadolu)
“Anadolu’da kaya tırmanışı” denince ilk akla gelen yerlerden biri olan Aladağlar, Kayseri, Adana ve Niğde şehirleri arasında yer alıyor. Orta Torosların bir bölümünü oluşturan bu sıradağlar, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Bu nedenle dağların önemli bir bölümü millî park ilan edilmiş. “Anadolu’nun Alpleri” olarak anılan Aladağlar, görenleri heyecanlandıran sivri dorukları ve dik kaya duvarlarıyla benzersiz bir tırmanış deneyimi vaat ediyor. Demirkazık köyüne 10 dakikalık yürüyüşle ulaşılan Cımbar Kanyonu, barındırdığı geleneksel ve boltlu rotalarla keyifli bir tırmanış merkezi. Burası, zor rota seçeneklerinin yanında, kaya tırmanışı eğitimi ve deneyim kazanmak için de tercih ediliyor. Bölgede tırmanış yapmayı düşünenler için bir de kitap önerimiz var. Recep İnce tarafından kaleme alınan “Aladağlar Kaya Tırmanış Rehberi”nde, bölgenin en gözde parkurları detaylı bilgiler eşliğinde anlatılıyor.
4- Kaynaklar (İzmir)
Kaynaklar Tırmanış Bahçesi, Buca ilçesinin Kaynaklar köyüne 10-15 dakika yürüme mesafesinde. Yöredeki parkurlar, farklı deneyimlere sahip tırmanış tutkunlarına hitap ediyor. Kaynaklar'daki bol çatlaklı rotaları kullananlar arasında eğitim amaçlı olanlar da var, ileri düzey deneyimini geliştirmek isteyen de. İlkbahar aylarında yapılan Kaynaklar Tırmanış Şenliği ise Dokuz Eylül Üniversitesi Dağcılık Topluluğu tarafından düzenleniyor. Müzik dinletileriyle renklenen şenlik, Anadolu’nun en uzun soluklu tırmanış etkinliklerinden biri. 1996 yılında kaya tırmanışını seven gençler tarafından keşfedilen Kaynaklar, hava şartlarının yıl boyu tırmanmaya imkân vermesi, ulaşım kolaylığı ve rota çeşitliliğiyle önem kazanıyor. Dere kıyısındaki kamp alanı, tırmanış rotalarının yer aldığı vadinin başlangıcında yer alıyor. Kaynaklar köyünde alışveriş ve yemek olanakları da mevcut. Ayrıca bin yıllık çınar ağacının altında yenilen Ege kahvaltıları da tırmanışçıların vazgeçilmezlerinden.