Ahşap evleri, balıkçı tekneleri, şehrin gürültüsünden uzak bir Osmanlı yadigârı... Adını aldığı Anadolu Hisarı'nın tarihteki önem ve yeri biliniyorsa da gelip geçenlerin göremediği namazgâhıyla zamana meydan okuyor.
Açık havada namaz kılmaya mahsus yer anlamına gelen namazgâh, ilk olarak İslamiyetin doğduğu topraklarda görülür. Resûl-i Ekrem (sas) uzun bir sefere çıktığında dinlendiği yerlerde bir alan temizlenir, etrafına taşlarla sınır çekilir ve namazgâh yapılırdı. Kuba'da yapımına katıldığı ilk mescid ve Cuma namazı kılınan Rânûnâ vadisindeki Benî Sâlim Mescidi de esasen namazgâhtır. Ayrıca Tebük seferi esnasında birçok namazgâh inşa edildiğini biliyoruz.
Namazgâhlara Dört Halife devrinden sonra mihrap ve minber eklenir, derken Arabistan'dan Kuzey Afrika'ya kadar uzanır zincir. Ordugâh tipi namazgâh da denilen, büyük meydanlara veya yüksekçe bir tepeye inşa edilen yapılar Osmanlı'ya intikal eder. Anadoluhisarı namazgâhı bu zincirin zarif bir halkası.
Hz. Peygamber'in müjdesine nail olmak için İstanbul'a, İstanbul için de Anadolu yakasına gelen Yıldırım Bayezid, Boğaz'ın en dar yerinde hem deniz geçişini kontrol altına almak, hem de Rumeli'ye yapılacak çıkarmada kullanılmak üzere bir hisar inşa ettirir. Hisar, Boğaz geçişini kontrol altına almıştır almasına ancak İstanbul düşmez.
Bayezid'den 50 yıl kadar sonra İstanbul'a gelen II. Mehmed, 1452'de Rumeli Hisarı'nı yaptırırken Anadolu Hisarı'nı da ihmal etmez ve kıyı tarafına, hisarın etrafını çeviren hisarpeçe inşa ettirerek güçlendirir. Burayı Osmanlı zamanında bir dizdar ve Kocaeli sancağından gelme Timarlı askerler korurdu. Evliya Çelebi'ye göre askerler için kale dışında daha önce inşa edilmiş bir mescidden başka güneyde hisarın toplarının önündeki düzlük yükseltilerek namazgâh yapılmıştır. Bu yüzden Anadoluhisarı namazgâhının diğer adı Toplarönü namazgâhıdır.
Ne var ki 1830'lardan itibaren terk edildiğini görürüz. Metruk kaldığı sırada hisar büyük zarar görmüş, namazgâh harap hale gelmiştir. 1986'da ormana dönmüş vaziyetteyken belediye tarafından temizlenip üzerinde Cuma namazı kılınır. 2012 Mayıs'ında ise ibadete açılır. Bugün ayakta kalmayı başarmış namazgâhlar arasında Anadoluhisarı'ndaki gibi vazifesini ifa edenler sayıca pek az.
+ GZT Haber Merkezi'nden çıkan tüm içeriklerde olduğu gibi burada da 'GZT bakış açısı' hakim... Son dakika ise en hızlı, merak edilen ise en anlaşılır, dolu dolu bir konu ise en doyurucu şekilde takipçilerimize sunuyoruz. Yine de soru işareti kaldı ise iletisim@gzt.com'a mail atmanız, sosyal medya hesaplarımızdan bize mesaj göndermeniz yeterli.