Ethereum nedir?
Son zamanlarda en çok talep gören kripto paralardan biri olan Ethereum'u mercek altına aldık. Ethereum nedir, nasıl alınır ve nasıl üretilir? İşte detaylar...
Ethereum kripto para birimidir. İlk olarak Kuzey Amerika Bitcoin konferansında Vitalik Buterin tarafından tanıtımı yapılmıştır.
Genel olarak bir alt coin statüsünde görülmektedir. Ancak esasında block chain teknolojisinin gelişmesi ve daha fazla kullanılması Ethereum amaçları arasında yer almaktadır.
Yenilikçi bir sistem olarak bilinir. Güç kaynağı olarak ETH yani ether kripto para birimi kullanılmaktadır. Kripto işlem sistemidir. Amaç Bitcoin’de bağlı olunan block chain sistemi üzerinde kullanıcılara bu sistemle birlikte yeni yazılım oluşmasını sağlamaktadır. Ethereum kullanıcılarına sağlamış olduğu bu özgürlükle birlikte farklı alt coin çıkarılmasına imkan tanımıştır. Kişisel bilgiler ve veriler üçüncü şahıslar tarafından depolanamaz ve farklı amaçlar için kullanılamaz. Bu açıdan güvenli bir sistemdir.
Ethereum Bitcoin’e rakip olabilir mi?
Ethereum Bitcoin’e rakip olabilir. Çünkü şu anda, Bitcoin’den sonra en çok işlem gören ikinci para birimidir. Değeri kısa süre içinde artmıştır.
Bitcoin ayrıca block chainden daha yenilikçidir. Bu nedenle sık sık Ethereum Bitcoin’e rakip olabilir mi sorusu ortaya çıkmıştır. Ethereum kurucu olan Vitalik Buterin ise, Ethereum’un bitcoin’e rakip olmak gibi bir amacı olmadığı belirtmiştir.
İlginizi çekebilir: Bitcoin nedir, nasıl çalışır?
Kurucu ekibin tamamı Bitcoin ortaya ilk çıktığı dönemden itibaren Bitcoin geliştiricileri arasında yerini almıştır. Kurucusu, kripto paralar ile değerli kaynakların karşılaştırmasını yaparak Bitcoin için altın, Litecoin için gümül demiştir.
Ethereum ise bu kıyaslamada petroldür. Yani Ethereum altında yatan teknolojinin internet için enerji olması söylenmektedir. Petrol nasıl ki dünyanın her yerinde enerji olarak kullanılıyosa, Ethereum için de bu enerji olduğu söylenmiştir. Ethereum bu özelliği ile kripto yakıt olarak adlandırılmaktadır.
Ethereum ve Bitcoin arasında farklar nelerdir?
Ethereum Bitcoin arasında farklar şu şekilde sıralanabilir:
- · Bitcoin sistemine göre bir blok oluşması için gerekli olan süre 10 dakikadır. Ethereum sisteminde ise bir blok oluşması için 15 saniye yeterli olur.
- · Bitcoin madenciliği yaparak günümüzde kazanç sağlamak mümkündür. Ancak Ethereum madenciliğinde üreticiler arasında denge gözetilerek kazanç sağlanmaktadır.
- · Ethereum sisteminin özellikleri Bitcoin Block Chain sistemine kıyasla daha yenilikçi olması ile bilinir.
- · Bitcoin sistemini kullanarak yapabileceğiniz işlemler bellidir. Ancak Ethereum ile çok farklı yazılımlar kullanmaya başlayarak alt coinler üretebilirsiniz.
Ethereum madenciliği nasıl yapılır?
Ethereum madenciliği için süreklilik ve güvenlik çok önemlidir. Bitcoin mantığı ile işlemektedir. Ethereum madenciliğinin yapılması için sistem gereksinimi Bitcoin madenciliğinde olduğu gibi GPu’dur. Yani özel üretim cihazlar kullanılmaz. Ekran kartı kullanılmaktadır. Madenci sayısının her geçen gün arttığı bilinmektedir. Bu durum da Ethereum madenciliğinin de günden güne daha fazla kazandırmasını sağlamaktadır.
Ethereum sistemi ile pek çok yeni yazılım yaratılması için müsait bir ortam yaratılmıştır. Sonradan ortaya çıkan bir çok yeni coin bu sistem üzerinden işlem görebilir.
Önerilen içerik: Ripple nedir?
Ethereum üretimi nasıl yapılır?
Ethereum üretimi her ne kadar Bitcoin ile birebir aynı gibi görünse de aslında aralarında bazı farklar bulunmaktadır. Bu farklar Ethereum üretiminin bazı avantajlara sahip olmasını sağlamıştır. İlk olarak üretim yapılması için Ethereum cüzdanı oluşturmak gerekir. Gerekli programlar yüklenir ve üretime başlanabilir. Dilerseniz bireysel olarak üretim yapabilirsiniz. Dilerseniz bir havuza dahil olduktan sonra da üretim yapmaya başlayabilirsiniz. Havuza dahil olmanız halinde yaptığınız üretim miktarı artmış olur. Ethereum üretimi için yüksek işlemcili cihazlar gerekmez. Hemen herkes GPU yani üretim ekran kartı kullanarak üreitm yapabilir. Bu özelliği Bitcoin üretimi ile Ethereum’un ayrışmasına neden olmaktadır.