'Türkiye neden S-400 alıyor?' sorusuna verilebilecek en net 'Patriot' yanıtı
● Hava savunma sistemine ihtiyaç duyan Türkiye, istediği kriterlerde Patriot alamadığı için S-400'lere yöneldi.
● Türkiye'nin Patriot konusunda yaklaşık 2 yıl önce gönderdiği mektubuna geçtiğimiz mart ayında cevap veren ABD, müzakereleri resmen başlatsa da Türkiye'nin S-400 konusunda ısrarından oldukça rahatsız görünüyor.
● Hava savunma sistemi ihtiyacını S-400 ile karşılamayı amaçlayan Türkiye, Patriot için ABD ile görüşmelerini sürdürüyor.
NATO üyesi Türkiye'nin çok sık maruz kaldığı, 'S-400’ler NATO sistemi ile uyumlu değil. O halde neden bir NATO üyesi ülke olarak bu uyumsuz sistemleri alıyorsunuz?' sorusuna verilebilecek en net cevap Türkiye'nin bu süreçteki tavrının da bir karşılığı.
ABD ve Almanya'nın 2012'de Suriye'ye karşı Maraş'ta kurduğu partiot füze sistemin geri çekeceğinin duyurulması üzerine Türkiye hava savunma sistemini hem yurtiçi hem de yurtdışı kaynaklardan temin etmek amacıyla kolları sıvadı.
- ABD, iki Patriot füze sistemini Türkiye’nin güneyinden 2015'in sonbaharında çekeceğini açıklamasının ardından, Ankara’daki ABD Büyükelçiliği tarafından bir açıklama yayımlandı ve herhangi bir kriz halinde ihtiyaç olursa sistemler ve 250 asker Türkiye’ye Amerika ve NATO’nun Türkiye hava savunmasına destek yükümlülüğünü yerine getirmek üzere “bir hafta içinde” geri dönecek denilmişti.
Türkiye'nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alacağını duyurmasının üzerinden yaklaşık 2 yıl geçti.
S-400'lerin yıl sonuna doğru teslim edileceğini açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 alımının iptal edilmesinin mümkün olmadığını vurgulamıştı.
- ABD'nin ilk günden itibaren karşı çıktığı bu anlaşmadan vazgeçmesi için Ankara’ya 'pres' uyguladığı bilinirken 'yaptırım' kartının da masada olduğu biliniyor!
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Patriot konusunda, en son yaklaşık 2 yıl önce gönderilen mektuba olumlu cevap geldiğini açıklamış ve ABD ile müzakerelerin başladığını bildirmişti.
"Ülkemizin hava sahasını korumak zorundayız"
S-400'lerle ilgili müzakerelerin bittiği ve anlaşmanın imzalandığını ifade eden Çavuşoğlu Patriot sistemini, hava savunma sistemine olan ihtiyacı ve ABD ile olan gerilimi şöyle özetlemişti:
"Biz Patriot alamadığımız için S-400'ü aldık. Bugüne kadar Patriot konusunda, en son yaklaşık 2 yıl önce gönderdiğimiz mektuba olumlu bir cevap geldi Amerikalılardan ve müzakereler başladı. Bizim ihtiyacımız var, hava savunma sistemine. Etrafımızda ciddi riskler ve tehditler var. Füze tehdidi de var. Dolayısıyla ülkemizin hava sahasını korumak zorundayız."
"Müttefiklerimizden alamadık, Rusya'dan aldık"
"Batılılardan, müttefiklerimizden alamadığımız için S-400 aldık." diyen Çavuşoğlu S-400 konusundaki görüşlerini şöyle sürdürmüştü:
"Şimdi Amerikalılar Patriot satabileceklerini söylediler ve heyetlerimiz müzakere ediyor. Şimdi Amerika bunu söylüyor ama bizim için önemli şeyler var. Birincisi fiyat. İkincisi teslim süresi. Üçüncüsü ileride ortak üretim ya da teknoloji transferi olacak mı, olmayacak mı? Teslim süresiyle ilgili itirazımıza, özellikle bir sistem için Amerika, şu anda bir tane sistemi daha önce verebileceklerini söyledi. Bu iyi."
Türkiye'ye 'tehdit'
Ortak üretim konusunda Türkiye'ye 'yeterince anlayışlı' bir tavır takınmayan ABD, Türkiye'nin alternatifler üretmesi ve anlaşmaların imzalanmasının ardından Türkiye'yi tehdit etmeye başladı.
F-35 projesinden çıkarılmayla tehdit edilen Türkiye'nin bu konudaki tavrı ise merak konusu. Uzmanlar ise Türkiye'nin S-400'ler konusunda herhangi bir geri adım atmayacağını düşünüyor.
2012'den bu yana hava savunma sistemlerini geliştirmenin yollarını arayan Türkiye'nin öncelikleri arasında, teknoloji paylaşımı ile fiyatın yanı sıra ödeme için Ankara'ya verilecek kredi yer alıyordu. ABD, bu iki başlıkta da Türkiye'nin taleplerine kabul edilebilecek bir yanıt üretemezken, Rusya ile imzalanan anlaşma ise bu konularda Ankara'yı tatmin etti.