Trump elektronik sigaralara savaş açtı: Yasaklanacak
Trump yönetimi, ABD’de açıklanamayan bir akciğer hastalığıyla bağlantılı olduğu söylenen ve ülkede altıncı ölüme neden olan elektronik sigaralara savaş açtı.
ABD'de elektronik sigara kullanan 6 kişinin açıklanamayan bir akciğer hastalığıyla bağlantılı olarak hayatını kaybetmesi ABD Başkanı Donald Trump'ı harekete geçirdi.
Trump, ülkede e-sigara kullanımıyla ilgili bir sorun olduğunu söyledi. Trump ,"Birçok kişi bu sigaraları tüttürmenin harika olduğunu düşünüyor. Ama bu doğru değil. Bu yeni sorunun boyutunu bulmalıyız ve bunu kısa sürede yapacağız." ifadelerini kullandı.
Oval Ofis’te Trump’la bir araya gelen Sağlık Bakanı Alex Azar da aromalı tüm sigaraları piyasadan kaldırmayı planladıklarını açıkladı.
Azar, bakanlığa bağlı Gıda ve İlaç Dairesi FDA’in normal tütün dışında aromaların yasaklanmasının önünü açacak bir kılavuz belge üzerinde çalıştığını belirtti.
Ülkede 450 akciğer hastalığı vakası inceleniyor
ABD’de elektronik sigaraya bağlı olduğu kabul edilen altı can kaybı yaşandı. Ülkede 33 eyalette elektronik sigara kullanımına bağlı 450 akciğer hastalığı vakası inceleme altında.
Trump da, “Ülkemizde yeni bir sorun baş gösterdi. Sorunun ismi e-sigara. Özellikle de masum çocukları etkileyen e-sigara kullanımı” diye konuştu.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri CDC’nin ülke çapındaki soruşturmasında vakalar, belirli bir e-sigara ürünü ve markasıyla ilişkilendirilmiş değil; ancak bildirilen vakaların çoğu, esrar ürünleri dahil E vitamini asetatı içeren e-sigara likitleriyle ilgili görünüyor.
Gıda ve İlaç Dairesi FDA, içicileri bu asetatı solumamaları, karaborsadan e-sigara ürünleri almamaları, esrarın etken maddesi THC yağını kullanmamaları konusunda uyarıyor.
Sigarayla mücadele derneklerinden Trump yönetimine tepki
Sigara ile mücadele dernekleri ise Trump yönetimi tarafından e-sigaraya karşı atılması planlanan adımların hayal kırklığı yarattığını açıkladı. 'Milyonlarca yetişkin Amerikalı' tarafından sigarayı bırakmak için kullanılan bu ürünlere yasak getirilmesi ile 'hayatı değiştiren bir seçeneğin' de ortadan kaldırılacağı uyarısında bulunuldu.
E- sigaralara, sigarayla mücadele edenlerin bakış açısı nasıl?
E-sigaralar ABD'ye ilk kez 2006 yılında geldi. Birçok sigarayı bıraktırma uzmanı e-sigaraya karşı olumlu bir tutum aldı. Zira nikotinin e-sigaralar yoluyla dağıtımını geleneksel sigaralara faydalı bir alternatif olarak gördüler.
Bunun nedenini de, e-sigaraların, sigara dumanından solunan diğer zararlı yanma ürünlerinin hepsine sahip olmaması olarak açıklandı.
Geleneksel sigara içmenin sağlığınıza zarar verdiğine dair bir şüphe olmadığından e-sigaralar ABD'de “daha güvenli” bir alternatif olarak pazarlandı.
İngiltere'deki FDA'nın eşdeğeri olan Public Health England, 2015 yılında “vaping% 100 güvenli olmasa da, sigaraya bağlı hastalığa neden olan kimyasalların çoğunun bulunmadığını ve mevcut kimyasalların sınırlı tehlike arz ettiğini” belirtti.
Bu açıklama, popüler e-sigaralarda bulunan soluma yapan tatlandırıcı kimyasalların sağlık etkilerinin tam olarak bilinmediğini veya bu cihazlardaki sıvıların ısıtılmasının, bilinen toksik maddelere "sınırlı tehlike oluşturan" e-sigara kimyasallarının termal olarak ayrışmasına neden olduğunu düşünmedi.
Öte yandan e-sigaraların, sürekli değişen cihazlar ve kimyasallarla hızlı gelişen, tüketici ürünleri olduğu ve bilinmeyen sağlık sonuçlarının karışımlarını ve ortaya çıkardıklarını düşünmedi.
E-sigaradan kaynaklanan belirtiler neler?
2016'da yapılan bir araştırmaya göre , ABD'de yaklaşık 10 milyon e-sigara kullanan var. Ülkede 35 yaşın altındakiler ve 18-24 yaşları arasındaki en düzenli kullanıcılar.
İnsanların yaşadıklarını bildirdiği belirtiler arasında şiddetli zatürree , nefes darlığı, öksürük, ateş, halsizlik ve solunum yetmezliği var.
Etkilenenler buharlaştırıcılardan daha küçük e-sigaralara kadar birçok farklı cihaz ve çeşitli farklı markalarda sıvı ve kartuş kullandılar.
FDA, nikotin, kanabinoidler, katkı maddeleri ve pestisitler dahil olmak üzere farklı kimyasalları test etmek için 120'den fazla örnek topladı.
E-sigara ürünlerini yasaklamak için New York'ta harekete geçildi
Salı günü, eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in kurduğu Bloomberg Philanthropies, ABD’de gençler arasında e-sigara kullanımını engellemek için 160 milyon dolarlık bir girişimin başlatıldığını duyurdu.
Örgütün açıklamasına göre, üç yıllık programın hedefleri arasında tüm aromalı e-sigaraların yasaklanması ve Juul ve diğer e-sigara şirketlerinin ürünlerinin çocuklara pazarlanmasının engellenmesi yer alıyor. Ülkenin çocukları ve sağlığıyla ilgili ebeveyn ve toplum grupları dahil olmak üzere diğer önde gelen kuruluşlarla ortak olacak olan Tütün-Olmayan Çocuklar Kampanyası tarafından yönetilecek.
Lansman aynı gün gerçekleşecek ve aynı zamanda Tütünsüz Çocuklar Kampanyası'ndan Bloomberg ve Matt Myers, The New York Times'ta bir fikir yazısı yazdı.
Gençler ve genç erişkinlerde ani başlayan zor nefes alma, ateş ve bulantı - pnömoni semptomların - ani başlangıçlı vakalarının ilk kez bu yaz, Utah ve California’da yayınlandığı bir dizi rapor yayınlandı. Cuma günü New England Tıp Dergisi. Raporlarda benzer akciğer hasarı olan yaklaşık 80 hastanın vaping sonrası akciğerlerinde ani hasara neden olduğunu açıkladı. % 80'i, marihuana'da yüksek indükleyici madde olan THC'yi içeren, karaborsadan satın alınan vaping sıvıları olduğunu onayladı.
ABD'deki e-sigara ürünlerinin yaklaşık % 80'ini satan Juul'un sözcüsü Ted Kwong, hastalık raporlarının, şirketin satmadığı THC'nin karaborsa vaplarına bağlı olduğunu vurguladı.
Türkiye'de elektonik sigara kullanımı serbest mi?
Elektronik sigara konusunda açıklama yapan Sağlık Bakanlığı yetkileri Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca bugüne kadar kartuşu nikotin içeren herhangi bir elektronik sigara markası için ithalat izni verilmediğini ve ruhsatlandırılmadığını vurguluyor.
Yetkililer e-sigaranın ülkemize sokulmasının ve her türlü ticaretinin yapılmasının yasak olduğunu belirtiyor.
E-sigaraların gerek internet üzerinden satış gerekse bir işletmede satışına şahit olunması durumunda ALO 184 SABİM hattı üzerinden ulaşılan Tütün İhbar Hattına bildirimde bulunulabileceğini belirtiyor.