MİT TIR'ları davasında karar

 2014 yılında Suriye'ye yardım götüren MİT TIR'larının durdurulmasına dair dava karar çıktı.
2014 yılında Suriye'ye yardım götüren MİT TIR'larının durdurulmasına dair dava karar çıktı.

2014 yılında Suriye'ye yardım götüren MİT TIR'larının durdurulmasına dair dava karar çıktı.Yargıtay, MİT TIR'larının durdurulması davasında sanıkların eylemleri örgütsel talimatla gerçekleştirildiği sonucuna vardı.

Yargıtay, MİT tırlarının durdurulması davasında, eski Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık'a 22 yıl 6 ay, eski Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nu 20 yıl, eski Adana Başsavcıvekili Ahmet Karaca'ya 18 yıl 9 ay, eski özel yetkili Adana Savcısı Aziz Takçı'ya 26 yıl, eski Adana Savcısı Özcan Şişman'ı 17 yıl 3 ay, eski Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay'a 20 yıl 5 ay cezası verdi.


Eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu
Eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu

Yargıtay, Adana ve Hatay'daki MİT tırlarının durdurulması davasında, sanıkların eylemleri örgütsel talimatla gerçekleştirdiği sonucuna vardı.

Eski Adana Başssavcısı Süleyman Bağrıyanık
Eski Adana Başssavcısı Süleyman Bağrıyanık
MİT tırlarının durdurulması
MİT tırlarının durdurulması
  • Ne olmuştu?
  • Davaya konu olan ve Suriye’ye silah sevkiyatı iddialarını dile getiren görüntülü haber 29 Mayıs 2015 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı. Açılan soruşturma kapsamında Dündar ve Gül 26 Kasım 2015 tarihinde tutuklandı ve 92 gün tutuklu kaldı. İki gazeteci Anayasa Mahkemesi’nin tutuklanmalarının hak ihlali olduğu yönündeki karardan sonra 26 Şubat 2016 tarihinde serbest bırakıldı.
  • 6 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Dündar’a “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama” suçundan 5 yıl 10 ay, Gül’e ise aynı suçtan 5 yıl hapis cezası verdi. Dündar ve Gül’ün, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçundan beraatine karar veren mahkeme, “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan dosyanın ayrılmasına hükmetti. Verilen hapis cezasına rağmen karar kesinleşmediği için Dündar ve Gül hakkında tutuklama kararı alınmadı.
  • CHP İstanbul milletvekili Berberoğlu hakkında ise görüntüleri Dündar’a verdiği gerekçesiyle, “Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askerî ve siyasal casusluk amacıyla temin etme” ve “FETÖ/PDY” ye bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamalarıyla hapis cezası talep edilmişti. Berberoğlu’nun davası Gül ve Erdem’in davasıyla 21 Eylül 2016’da birleştirildi.
  • 11 Ocak 2017 tarihinde esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Berberoğlu’nun “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmasını isterken Berberoğlu ile Dündar ve Gül’ün “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 15’er yıla kadar hapis cezasına mahkûm edilmesini talep etti.
  • 6 Mayıs’ta görülen duruşmada verilen ara esnasında silahlı bir kişinin saldırısına uğrayan ancak yaralanmayan Dündar daha sonra Türkiye’den ayrıldı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >