Merkez Bankası’ndan yeni hamle: 2 Ekim'de başlıyor
Merkez Bankası, bünyesinde 'Döviz Karşılığı Altın Swap Piyasası' açılmasına karar verdi. Bankadan yapılan açıklamada "Bankaların likidite yönetimdeki etkinliğin artırılması amacıyla Merkez Bankası bünyesinde Döviz Karşılığı Altın Swap Piyasası'nın açılmasına karar verilmiştir" denildi.
Merkez Bankası bünyesinde Döviz Karşılığı Altın Swap Piyasası'nın açılması kararlaştırıldı. 2 Ekim'de itibaren açılacak piyasayla ilgili Merkez Bankası'dan gelen açıklama şöyle: Bankaların likidite yönetimdeki etkinliğin artırılması amacıyla Merkez Bankası bünyesinde Döviz Karşılığı Altın Swap Piyasasının açılmasına karar verilmiştir.
İşlemler 2 Ekim'de başlayacak
İşlemler, Döviz ve Efektif Piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalarla limitler dâhilinde alım/satım yönünde kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilecektir. Söz konusu piyasada Merkez Bankası taraflı işlemlere 2 Ekim 2019 tarihinden itibaren başlanacaktır. İşlemlere ilişkin ayrıntılar veri dağıtım sistemleri aracılığı ile günlük olarak ilan edilecektir.
Swap nedir?
“Swap” kelimesi; değiştirmek, takas etmek anlamına gelir. Swap, finans dünyasında ise iki tarafın finansal araçlarını takas ettiği sözleşme olarak adlandırılır. Swaplar, nakit akışını değiştirmek için yapılan finansal anlaşmalar olarak da açıklanabilir. İki taraf arasında sabit ve değişken faiz oranlı ödemelerin belirli bir süre boyu döviz swapinca değiştirildiği, taraflar arasında yapılan bir işlemdir.
Swaplar; faiz oranlarına, hisse senedi endekslerine, döviz kurlarına ve emtia fiyatlarına bağlı olarak işlem görebilir.
Çoğu opsiyon ve vadeli işlem sözleşmelerinden farklı olarak swaplar, borsada işlem gören enstrümanlar değildir. Bunun yerine swaplar, tezgah üstü piyasalarda işlem gören sözleşmelerdir.
- Swap işlemi neden tercih edilir?
- Karşılıklı tarafların swap işlemini tercih etmesinin birçok nedeni vardır:
- – Bir yatırımcının hedefleri veya geri ödeme senaryolarında yaşanan değişiklik.
- – Yeni mevcut veya alternatif nakit akışlarına geçişte maddi fayda artmış olabilir.
- – Bir değişken faizli kredi geri ödemesine ilişkin riskten korunma veya risk azaltma ihtiyacı olabilir.
- – Swaplar, karşılıklı sözleşmelerin tasarlanması ve yapılandırılmasında büyük esneklik sunar. Bu esneklik, her biri belirli bir amaca hizmet eden birçok takas varyasyonu üretir.