Macron'un yanındaki Fransız asker canlı yayında yere yığıldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çad'daki Fransız askerlerine hitap etti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çad'daki Fransız askerlerine hitap etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Fransız askerlerine hitap ettiği konuşmasının ardından okunan Fransız ulusal marşı 'La Marseillaise'in bitiminde bir asker bayıldı. Macron'un önce şaşırdığı, ardından bayılan askerin başında bekleyerek durumunu kontrol ettiği görüldü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Çad'daki Fransız askerlerine hitap ettiği konuşmasının ardından okunan Fransız ulusal marşı 'La Marseillaise'in bitiminde bir asker bayıldı.

Olay, konuşmayı ve sonrasında okunan ulusal marşı canlı yayınlayan Macron'un kişisel Twitter hesabı üzerinden saniye saniye görüntülendi.

Çad'ın başkenti N'Djamena'da 'terörle mücadele' kapsamında görev yapan Fransız ordu kuvvetlerine hitap eden Macron'un konuşması 20 dakikadan fazla sürdü. Yapılan konuşmanın ardından ulusal marşın okunmasına geçildiğinde ise, marş bitiminde Macron'un yarım metre solunda bulunan askerlerden birinin bayılarak yere düştüğü görüldü.

Bunun üzerine diğer askerler hemen yardıma koşarken, Macron'un ise önce şaşırdığı, ardından bayılan askerin başında bekleyerek durumunu kontrol ettiği görüldü.

Macron, Christmas arifesini geçirmek üzere Çad'a geldi ve hafta sonunu da 'Barkhane operasyonu'nun yürütüldüğü bölgede geçiriyor.

4500'den fazla Fransız askeri, 2014 yılından bu yana 'terörle mücadele' kapsamında Sahel'de bulunuyor.

Çad’ın Siyasi Görünümü

  • Modern Çad’ın tarihi, 10. yüzyılda Çad Gölü’nün güneyinde kurulan Sao medeniyetine dayanmaktadır. Bununla beraber, günümüz Çad sınırları içerisinde, Kanem-Bornu, Vaday ve Bagirmi Sultanlıkları gibi köklü medeniyetler tarihte yerlerini almıştır.
  • Çad, Fransa modeli yarı başkanlık sistemiyle yönetilmekte olup, Cumhurbaşkanı geniş yetkilere sahiptir. Çad Ulusal Meclisi’nde, tek meclisli sistem benimsenmekte olup, 188 milletvekili bulunmaktadır.
  • Çad, 1910 yılında Fransız sömürge idaresi altına girmiş olup, Çad’ın bugünkü başkenti bir askeri kışla olarak kurulmuş ve bir Fransız subayının isminden esinlenilerek Fort-Lamy olarak adlandırılmıştır. 1973 senesinde başkentin adı, Fort-Lamy yerine Arapça’da “feraha ermek, toplanmak” anlamlarına gelen Encemine (N’Djaména) olarak değiştirilmiştir. Öte yandan, İkinci Dünya Savaşı’nda Çad Sömürge Valisi Felix Eboue, Çad askerlerini kullanarak, Fransa’nın Alman işgalinden kurtulması için mücadele etmiştir.
  • 1 Aralık 1990 tarihinde Eski Genelkurmay Başkanlarından Idriss Deby askeri darbeyle Hisseine Habre iktidarına son vermiş, devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir. Bilahare, Idriss Deby, 1996, 2001, 2006, 2011 ve son olarak 2016 yıllarında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmıştır. Deby döneminde, uzun süre ara verilen çok partili siyasi sistem tekrar tesis edilmiştir. Bununla beraber, 2005 yılında Devlet Başkanı Deby’nin üçüncü kez Cumhurbaşkanlığına seçilmek amacıyla Anayasayı değiştirme girişiminin ardından, isyancılar ve hükümet güçleri arasında silahlı çatışmalar çıkmış ve 2008 Şubat ayında, çatışmalar başkent Encemine’ye kadar uzanmıştır.
  • Idriss Déby yönetime geldikten sonra Parlamento seçimleri 1997, 2002 ve 2011 yıllarında yapılmıştır.
  • Çad'da 30 Nisan 2018 tarihinde yeni Anayasa kabul edilmiş ve yeni Anayasası ile ihdas edilen Tam Başkanlık sisteminin ilk Hükümeti Çad Cumhurbaşkanı tarafından 7 Mayıs 2018 tarihinde atanmıştır.
  • 2008 yılından itibaren yakalanan istikrar ve kalkınmayla beraber Çad, bölgesel barış ve istikrarın tesisinde aktif rol almaktadır.
  • Başkent Encemine’de Fransa’nın askeri üssü bulunmakta olup, 1 Ağustos 2014 tarihi itibarıyla faaliyete geçen ve Sahil bölgesindeki Fransız askeri varlığını tek çatı altında toplayan “Barkhane” askeri harekâtının merkezi komutası Encemine’de kurulmuştur. Çad 2017 yılında bölge istikrarı için kurulan G5 Sahil Ortak Gücü’ne dahildir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >