GSM operatörlerinden 'deprem' indirimi bekleniyor: "Eylül faturanız çıkmayabilir"
● İstanbul'da dün meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından sesli aramalardaki yoğunluk nedeniyle aksaklıklar yaşandı. Vatandaşların mağdur edildiği konusunda neredeyse fikir birliği oluşmuşken GZT'nin ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu önemli noktalara değindi.
● GSM işletmelerinin dün kötü bir sınav verdiğinin altını çizen Ağaoğlu, "Deprem sürecinde haberleşmesi aksayan aboneler hizmet aldıkları operatöre başvurarak bedel indirimi talebinde bulunabilir." dedi.
● Operatöründen olumlu yanıt alamayan tüketicilerin kaymakamlıklardaki tüketici hakem heyetlerine başvurması gerektiğini belirten Ağaoğlu, "Deprem sırasında haberleşme kaynaklı nedenlerden dolayı gayrimenkulünde hasar oluşan tüketicilerin eylül ayı ücretinin tamamını talep etme hakkına sahiptir." şeklinde konuştu.
İstanbul dün 5.8 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Meydana gelen deprem sonrası vatandaşlar cep telefonlarından arama yapmak istese de bu istek karşılık bulamadı. Yoğun aramalar, operatör şebekelerindeki trafik sıkışıklığına neden olurken aramaların da büyük kısmı başarısız oldu.
Sosyal medyada büyük tepkilere neden olan 'şebeke problemi' nedeniyle vatandaşların mağdur edildiği ve telafi edilmesinin gerektiği hususunda fikir birliği oluştu.
- GZT'nin ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, depremin büyük ve yıkıcı bir etki göstermemiş olmamasına rağmen GSM işletmelerinin kötü bir sınav verdiğinin altını çizdi.
Dün meydana gelen depremde hem binaların sağlamlığı hem de haberleşme gibi önemli bir konuda altyapının uygunluğu açısından çok önemli bir test verdiğimize değinen Ağaoğlu, "Aslında deprem büyük ve yıkıcı değildi. Adeta uyarı depremiydi. Maalesef telekom sektöründe hizmet veren kurumların tümü bu sınavda başarısız oldu." dedi.
"Altyapı için gerekli yatırım yapılmamış"
"Bunun nedeni, yoğun haberleşme trafiğine uygun altyapı için gerekli yatırımı gerçekleştirmemiş olmamalarıdır." diyen Ağaoğlu şöyle konuştu:
"Yani baz istasyonlarının kapasiteleri yoğun haberleşme trafiğine yükseltilmiş olsaydı dünkü deprem esnasında vatandaşların haberleşme faaliyetleri bu denli aksamayacaktı."
Bedel indirimi olacak mı?
Bireysel tüketicilerin tüketici kanunundan kaynaklanan ayıplı hizmetle ilgili tercihleri arasında ayıplı oranında bedel indiriminin varlığına işaret eden Aydın Ağaoğlu, "Bu nedenle 26 Eylül günü deprem sürecinde haberleşmesi aksayan aboneler hizmet aldıkları operatöre başvurarak bedel indirimi talebinde bulunabilir. Olumlu sonuç alamazlarsa gerek internet üzerinden gerekse ikametlerinin bulunduğu kaymakamlıklara giderek tüketici hakem heyetlerine başvurarak makul oranda bir indirim talebinde bulunabilirler." şeklinde konuştu.
İstanbul'da saat 14.00'da meydana gelen 5,8 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından, cep telefon hatları ulaşılamaz hale geldi
— gzt (@gztcom) September 26, 2019
GSM firmalarından konuyla ilgili henüz herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmadı #Depremhttps://t.co/tIOk5VSmQy pic.twitter.com/APJwunUokv
İndirim ne kadar olabilir?
İndirim talebinin yüzde 30 civarında olabileceğine değinen Ağaoğlu, "Ancak haberleşmesini gerçekleştiremediği için yakınında, evinde, gayrimenkulünde, eşyasında hasar oluşan tüketiciler eylül ayı ücretinin tamamını talep etme hakkına sahiptirler." ifadelerini kullandı.
Tüketici hakem heyeti yerine dava açılabilir mi?
Tüketicilerin 8 bin 884 liranın altındaki çekişmelerde mahkemeye değil hakem heyetine gitmelerinin zorunlu olduğuna işaret eden Ağaoğlu şu ifadelere yer verdi:
"Hakem heyetinin verdiği karar da tarafların itirazı üzerine 15 gün süre zarfında mahkemenin incelemesinde geçebilir. Mahkeme incelemesinin ardından karar kesinleşir. Tüketici hakem heyetlerinin vermiş olduğu karar mahkeme hükmündedir. Tüketici hakem heyeti bir tavsiye vermiyor bir hüküm beyan ediyor."
"Eylül ayı faturanızı ödemeyebilirsiniz"
Tüketici Başvuru Merkezi'nin Facebook sayfasında yer alan bir sözleşmeye de dikkati çeken Aydın Ağaoğlu, "Tüketici bu sözleşmede 'Eylül ayı faturanızı ödemeyebilir ya da sözleşmeden cayabilirsiniz' diyor. Elektronik haberleşme sektöründe hizmet kalitesi yönetmeliğine göre hizmet ayıplı ve kusurludur. Ayrıca elektronik haberleşme sektöründe tüketici hakları yönetmeliği ve tüketici kanunundaki ayıplı hizmet başlığı altında yer alan maddelere göre de tüketiciler mağdur edilmiş ve haklarını kullanmaya hak kazanmışlardır." ifadelrine yer verdi.
Türk Telekom'dan 10 GB'lık özür!
Türk Telekom depremin ardından yaşanan kesinti nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Yaşanan bu olumsuzluğu bir nebze de olsa telafi edebilmek adına, tüm mobil abonelerimize 2 ay boyunca aylık 5 GB, toplam 10 GB mobil internet tanımlanacaktır" denildi.