Geleceğin gücü: E7 ülkeleri
Dünya ekonomisi Pasifik Okyanusu'na doğru kayıyor. G7 ülkelerinin oluşturduğu blok ekonomik açıdan çok yavaş bir ilerleme katederken, E7 ülkelerinin ekonomik güçleri her geçen gün artmakta. Dünyada gelecekteki ekonomik gücü oluşturacak olan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu E7 ülkeleri haberimizin detayında.
E7 ülkeleri İngilizce olarak “emerging 7″ yani “gelişmekte olan 7″ anlamına gelmektedir. Bu ülkeler son 20 yılda çok büyük gelişmeler göstererek dünyanın en güçlü ekonomileri arasına girmiştir. Tamamı G20 üyesi olan E7 ülkeleri yakın bir gelecekte G7′in tahtını ele geçireceği düşünülmektedir.
- E7 ülkeleri: Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika ve Türkiye’den oluşmaktadır.
- G7 ülkeleri: ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada
Dünyanın ekonomisi en büyük yedi ülkesini temsil eden birliğin ismidir. Grup; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşmakta olup Avrupa Birliği de G7 içinde temsil edilmektedir. Üye ülkeler net küresel zenginliğin %64'ünü (263 trilyon $) oluşturmaktadır.
Dünya ekonomisinin yönü ve yoğunlaştığı alan farklılaşıyor. G7 ülkelerinin elinde bulunan ekonomik liderlik E7 ülkelerinin önüne geçecek gibi duruyor. Pasifik Okyanusu’nun etrafında kümelenen ülkelerin dünya üzerinde söz sahibi konuma gelmesini hızla gözlemliyoruz. 1990’lı yılların başında ekonomik olarak G7 ülkelerinin yarısı olan E7 ülkeleri geleceğin en önemli ekonomik gücü olarak öne çıkıyor.
Son çeyrek asırda E7 ülkeleri hızlı büyümeyi hayata geçirerek aradaki farkı neredeyse kapattı. 2050 yılında G7’nin iki katı ulaşabileceği uzmanların öngördüğü bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
G7 ülkelerinin arasında Japonya harici hepsi batı bloğunu oluşturmaktadır. ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya’nın oluşturduğu bloğun ekonomik büyümelerinin çok yavaş hareket etmesi, E7 ülkelerinin oluşturduğu, Çin, Türkiye, Hindistan, Brezilya, Rusya, Meksika, Endonezya’nın elini kuvvetlendirmiştir.
Dünyanın en büyük mali denetleme şirketerinden Pricewaterhouse’un raporuna göre, 2050 yılında E7 ülkelerinin toplam ekonomik büyüklüğü 137.8 trilyon dolara yükseleceği, G7 ülkelerinin büyüklüğü ise 69.2 trilyon dolar olacağı öngörülmektedir. Ayrıca şirket, E7 ülkeleri 21’inci yüzyılın ortasında G7 ülkelerinin ekonomik büyüklüklerini yüzde 75 oranında geçmiş olacak açıklamasında da bulumuştur. Piyasalardaki döviz kurları hesaba katıldığında ise E7 ülkelerinin G7’yi geçebilmeleri için bir 20 yıla daha ihtiyaçları olacak gibi görünüyor.
G7 ile E7 ülkeleri arasındaki farkın bu yıl yüzde 35 oranında azalmasının beklendiğine dikkat çeken PwC, gelecek on yılın sonunda bu farkın tamamen ortadan kaybolabileceğini vurguladı.