Borsada 'kenevir' çılgınlığı: 2 ayda yüzde elli kazandırdı
Dünyanın ilk kenevir Borsa Yatırım Fonu (ETF) yılbaşından bu yana 'rekor' seviyede kazanç sağladı. Yüzde 50 getiri sağlayan fon, yılbaşından bu yana Kanada'nın en çok getiri sağlayan ikinci yatırım aracı oldu.
Dünyanın ilk kenevir Borsa Yatırım Fonu (ETF) yılbaşından bu yana yüzde 50 getiri sağladı. Kenevir, Kanada'nın en çok getiri sağlayan ikinci fonu oldu.
Finans piyasalarının önemli yatırım aracı
Otomotiv sektöründen doğal inşaat malzemelerine, kozmetikten enerji ve gıdaya kadar birçok alanda kullanılan kenevir, finans piyasalarında önemli yatırım araçlarından biri haline geldi.
Büyüklüğü 1,3 milyar dolara ulaştı
Dünyanın ilk kenevir ETF'si yılbaşından bu yana yüzde 50 getiri sağladı. Veri şirketi ETFGI'ya göre Horizons Marijuana Yaşam Bilimleri Endeksi Fonu'nun büyüklüğü bu yıl 1.3 milyar dolara ulaştı. Kanada'nın en büyük 18'inci fonu haline gelen kenevir ETF'si ayrıca ülkenin en çok getiri sağlayan ikinci fonu oldu.
Dünya gazetesinin haberine göre analistler, fonda her 100 dolarlık yatırım için 75 cent işlem ücreti ödenmesine rağmen yüksek talebin, tematik ETF'lere artan ilginin bir göstergesi olduğunu söylüyor.
Türkiye'de kenevir üretimi
Tekstilden kağıt üretimine, sanayiden kozmetiğe kadar birçok alanda bitkisel ham madde özelliğiyle dikkati çeken kenevir, Türkiye'de uzun yıllar boyunca yasaklandı.
2016 yılında kontrollü olarak serbest bırakılan kenevir üretiminde verimli bir artış gözlemlenemedi.
Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleriyle tekrar gündeme gelen kenevir üretiminde tekrar atağa kalkması bekleniyor.
Kenevir kaç günde yetişiyor?
Bir çok üründe kullanılan kenevir 100 gün gibi kısa bir sürede yetişebiliyor. Kenevirden elde edilen verimi bir ağaçtan alabilmek için 50 ila 100 yıl arasında bir süreye ihtiyaç duyuluyor.
Türkiye'de hangi illerde kenevir üretiliyor?
Uyuşturucu yapımında da kullanılan kenevir, devlet gözetimi altında kotalı ve sınırlı şehirlerde üretilebiliyor.
Bakanlığın izinleri doğrultusunda Amasya, Antalya, Burdur, Bartın, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop,Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olmak üzere 19 ilde üretimi yapılıyor.