ABD'nin Türkiye'ye 'S-400' baskısının perde arkasında 'Tomahawk' mı var?
S-400'lerin Ankara Mürted Hava Üssü'ne gelmesinin ardından yeni tartışmalar ortaya çıktı 'Tomahawk'lar! Askeri Havacılık Araştırmacısı Hakan Kılıç GZT.com'a 'Tomahawk'lar konusunda açıklamalarda bulundu. Kılıç 'S-400'ler radara girdiği takdirde Tomehawk'ları durdurabilir' dedi.
S-400'lerin Ankara Mürted Hava Üssü'ne gelmesinin ardından yeni tartışmalara 'Tomahawk'lar eklendi. ABD'nin S-400'ler rahatsızlığına gün geçmiyor ki yenileri eklenmesin. Askeri Havacılık Araştırmacısı Hakan Kılıç GZT.com Editörü Şifa Kaymak'a önemli açıklamalarda bulundu.
Askeri Havacılık Araştırmacısı Hakan Kılıç, Tomahawk'ların seyir füzesi olduğuna dikkat çekerek "Adını Körfez Savaşları'nda çok duyduk. Bağdat'ın Hava Savunma Sistemi'n bir gecede felç eden bir sistemden bahsediyoruz.Akdeniz'deki Basra Körfezi'ndeki gemilerden fırlatıldı.Uçaktan gemiden atılabiliyor" dedi.
"S-400'ler Tomehawk'ları durdurabilir"
Kılıç, "Fransa İngiltere ve Amerika hatırlarsınız Suriye'deki kimyasal silahları bahane ederek Seyir füzesi saldırısında bulundu.Orada S-400 de vardı S-300 de vardı."Vurduk, vurduk" denildi, ama S-400'lerin uydu görüntülerine baktığımızda durdurmadı.Orada şu var Ruslar müdahale etti mi etmedi mi? S-400'ler Tomehawk'ları görürse durdurabilir. Tomehawk'ları S-400 radarının görmesi çok zor.Ankara'ya kurdunuz , Ankara'ya kadar bir çok yer var.Rusya'da bile bunlar alçak ve orta irtifa Hava Savunma Sistemleriyle korunuyor.S-400'e gelene kadar aradaki radar boşluklarına Pantsir ve BUK koyuyorlar. Tomehawk'ı deniz kenarına koyarsınız.Arada dağ yoktur sadece deniz vardır ister 20 metre ister 10 metreden gelsin S-400 radarına girdiği anda kısa bir sürede gider vurur.Çünkü Tomehawk hızlı değil saatte 900 km hızı var.Dümdüz kendine verilen rotada gidiyor. S-400'ler seyir füzesi saldırısında kademeli olursa ve radarına girerse kesinlikle affetmez" şeklinde konuştu.
"Dünyada seyir füzelerine yüzde yüz etki eden bir sistem yok"
Hakan Kılıç "Biz S-400'ü Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi olarak aldık.Örneğin Ege'de bir Yunan uçağı hava sahamızı ihlal ettiği zaman hemen alarma geçip F-16'ları kaldırıyoruz. Artık gidip uçak kaldıracağımıza hava sahamızı ihlal edildiğinde o bölgemize sadece bir kilit atmasıyla son derece daha ucuz ve daha risksiz bir şekilde olayı halletmiş olacağız" ifadelerini kullandı.
Askeri Havacılık Araştırmacısı Hakan Kılıç'ın açıklamaları şöyle;
"S-400'leri Tomahawk'ları vurmak için almadık"
"Doğu Akdeniz'de bir sıkıntı var orada bir Hava Savunması yapılması gerekiyor.Gemilerin hava savunma kabiliyeti sınırlı olduğundan orada S-400'le Hava Savunma sistemi yapacaksın.Dünyada seyir füzelerine yüzde yüz etki eden bir sistem yok.Biz S-400'leri Tomahawk'ları vurmak için almadık. Etrafımızda Doğu Akdeniz gibi sıcak bölgelerde hava sahamızı düşman uçaklarına ve seyir füzelerine karşı alıyoruz. Biz "Ankara'ya koyduk hiçbir seyir füzesi yaklaşamaz" diye bir şey yok"
"ABD'nin Türkiye'ye baskısının Tomahawk'la bir ilgisi yok"
"Amerika burada bir NATO ülkesi olarak Rusya'dan stratejik bir silah almamızı sorguluyor.Biz de diyoruz ki biz sizden Patriot istedik vermediniz.Altını çizerek söylüyorum istediğimiz şartlarda vermediler.2016'da sonrasındaki süreçte de vermediler.
ABD, F-35'lerle S-400'lerin aynı ülkede bulunmasını çok riskli sayıyor. Zaten Amerika'nın elinde bir sürü radar füzesi var "
"S-400 aldık kimse bize saldıramaz diye bir şey yok"
"S-400'ün Türkiye'nin hava sahasında olması özelikle kriz zamanlarında çok ciddi bir caydırıcılıktır.Sürekli F-16 kaldırmamız olsun maliyetin düşürülmesi noktasında olsun S-400'ler bize büyük imkan sağlayacaktır."