Trafik cezaları ne kadar oldu?
Türkiye'de trafik kazalarında her gün birçok kişi can veriyor. Trafik kurallarına uymamak doğan trafik kazalarının önüne geçmek ve trafikte belli bir düzen oluşturmak için trafik cezaları uygulanıyor. 2019 yılında trafik cezaları ne kadar? Detaylar haberimizde.
2019 yılında yapılan zamlarla ödeyeceğimiz trafik para cezaları rakamları da değişti. Tüm ceza rakamlarına belirli bir oranda zam yapıldı. Peki, 2019 yılında trafik cezası zamlarıyla hangi kusurlu davranış için ne kadar trafik cezası ödeyeceğiz? Cezalar nereye ödenir? Sorularını cevaplandırdık.
Trafik cezaları 2019 yılında artırılmayacak, cezalar yeni değerleme oranından muaf olacak. Köprülerden yasaklı geçiş yapanların da cezaları affedilecek. Buna göre 2019 yılında uygulanacak emniyet kemeri cezası, araçta sigara içen sürücüye kesilen ceza, park yasağını ihlal etme cezası, kırmızı ışıkta geçme cezası, hız ihlali cezası, alkollü araç kullanan sürücüye kesilen ceza, kış lastiği cezası, muayenesiz araç cezası, drift atma ve tehlikeli araç kullanma cezası, abart egzoz ve çakar lamba cezası, seyir halinde cep telefonu kullanma cezası, tescilli aracı plakasız kullananlara kesilen ceza, yayalara yol vermeyen sürücüye kesilen ceza tutarları belli oldu.
Peki 2019 yılı trafik cezaları ne kadar? İşte tüm cezalar ve ücretleri.
2019 YILI TRAFİK CEZALARI NE KADAR?
- - Emniyet kemeri takmayanlara 134 TL
- - Araçta sigara içen sürücüye 134 TL
- - Park yasağını ihlal etmek 134 TL
- - Kırmızı ışıkta geçen sürücüye 291 TL
- - %30 ile %50 arası hız limitini aşan sürücüye 604 TL
- - %50’den fazla hız limitini aşan sürücüye 1.240 TL
- - Yayalara yol vermeyen sürücüye 604 TL
- - Standart dışı plaka kullananlar 604 TL
- - Tescilli aracı plakasız kullananlara 2.498 TL
- - Sahte plaka takan veya kullananlara 6.323 TL
- - Taksimetre açmayan taksicilere 604 TL
- - Takograf bulundurmayan ve kullanmayanlara 604 TL
- - SRC belgesi olmayan trafiğe çıkan sürücülere 350 TL
- - SRC belgesi olmayan araç sahiplerine 885 TL
- - Kış lastiği kullanmama cezası 885 TL
- - Azami yüklü ağırlığı %10’dan fazlasını aşmak 1.132 TL
- - Seyir halinde cep telefonu ile konuşma cezası 291 TL
- - Araçtan bir şey atmak veya dökmek 134 TL
- - Ters yönden araç kullanmak 2.475 TL
- - Muayene sonucu emniyetsiz raporla trafiğe çıkma cezası 604 TL
- - Alkollü araç kullanma cezası 2.498 TL
- - Hurdaya çıkan araçla trafiğe çıkma 2.498 TL
- - Uyuşturucu madde kullanan sürücülere 6.395 TL
- - Spin ve drift tehlikeli hareket yapanlara 6.200 TL
- - Muayenesi olmayan araca 291 TL
- - Abart egzoz takanlara 1.240 TL
- - Ters şerit kullanan sürücülere 1.240 TL
TRAFİK CEZALARI NASIL ÖĞRENİLİR?
e-Devlet uygulaması ile trafik cezası sorgulama; turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden yapılır.
Giriş için e-Devlet şifresi dışında; e-İmza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri kullanılabilir. Uygulamaya giriş işleminin ardından, e-Hizmetler bağlantısından Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. Menüde bulunan ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısı kullanılarak trafik cezası sorgulama yapılabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı ile trafik cezası sorgulama, gib.gov.tr internet sitesinden yapılır. Ana sayfada bulunan ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısına girildikten sonra ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bölümünden sorgulama gerçekleştirilebilir. Emniyet Genel Müdürlüğü ile trafik ceza sorgulaması; egm.gov.tr internet sitesinden yapılabilir. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı üzerinden T.C. kimlik numarası, ad ve soyad bilgileri ile son bir yıla ait trafik cezaları görüntülenebilir.
TRAFİK CEZALARI NEREYE ÖDENİR?
e-devlet hesabınız varsa ve mail adresi doğrulaması yaptıysanız mail olarak ceza bilgisi de iletilmektedir. Trafik cezası tebligatınız elinize ulaştıktan sonra ödeme seçeneğinize göre ödeme yapabilirsiniz. Vergi dairesine veya PTT ye gidip nakit ödeme yapabileceğiniz gibi kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Kredi kartıyla ödeme yapmak isterseniz, anlaşmalı bankaların (Ziraat Bankası, TEB, Yapı Kredi, HSBC, İş bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Bank, Garanti Bankası, Akbank, Halk Bank) şubelerine giderek borcunuzu ödeyebilirsiniz. Ya da banka şubelerine gitmeye gerek kalmadan trafik cezası borç ödeme Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesi olan www.gib.gov.tr adresinden borç ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz."