Kutu'l Amare zaferi
Derin Tarih söyleşilerinin ilkini geçen yıl 18 Nisan’da “100. yılında Kûtu’l-Amâre: Osmanlı’nın Son Zaferi” başlığı adı altında Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Bülent Arı’nın moderatörlüğünde düzenlenen panelin konuşmacıları Genel Yayın Yönetmenimiz Mustafa Armağan, koleksiyoner Necmettin Özçelik ve Enver Paşa’nın torunu Burak Sadıkoğlu idi.
Arı’nın Çanakkale zaferinin gölgesinde kalan Kûtu’l-Amâre’nin öneminden bahsettiği konuşmasının ardından Mustafa Armağan söz aldı. Derin Tarih’in şimdiye kadar hiçbir yerde bahsedilmemiş konuları gündeme getirmek için seferber olduğuna dikkat çektikten sonra Kûtu’l-Amâre’nin bilinmemesinin sebebini okullardaki yanlış müfredata ve ders kitaplarına bağlayarak Osmanlı’nın bu önemli zaferinin unutturulmaya çalışıldığını vurguladı. Selman-ı Pak’ta Nureddin Paşa, Kûtu’l-Amâre’de de Halil Paşa’nın başarıları, ayıplarını örtmek isteyen İngilizler tarafından gizlenmişti. Ayrıca yanlış Misak-ı Milli anlayışının Kût’un unutturulmasına hizmet ettiğini vurguladı.
Necmettin Özçelik, koleksiyonuna ait parçalardan oluşan slayt gösterisiyle seyircilere bir Kûtu’l-Amâre şöleni sundu. Fotoğraflar, haritalar ve kartpostallar hakkında verdiği bilgiler sayesinde unut(tur)ulan zafer Kûtu’l-Amâre, sislerden sıyrılarak ete kemiğe büründü zihnimizde.
Halil, Enver ve Nuri Paşaların kanını taşımaktan gurur duyduğunu belirten son konuşmacı Burak Sadıkoğlu ise Osmanlı ordusunun imanıyla neler yaptığını Kûtu’l-Amâre ve Çanakkale’de gösterdiğinin altını çizdi.
Söyleşi öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından ilgiyle izlendi.