Bitcoin nedir ve nasıl çalışır?
Kripto para dünyasında adını sıkça duyduğunuz Bitcoin'i sizler için araştırdık. Son zamanlarda adından söz ettiren Bitcoin nedir ve nasıl çalışır?
Bitcoin ekonomik amaçlı kullanılan ve dijital olan bir para birimidir.
Bitcoin merkezi bulunmaz. Tek bir kurum ya da şahıs tarafından kontrol edilmez.
Bitcoin sayısı sınırlı olmakla birlikte basılması mümkün değildir. Toplamda en çok 21 milyon Bitcoin üretilmesi mümkündür. Bitcoin ilk olarak 2009 senesinde yaratılmıştır.
Anonim bir programcı ya da programcılar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Bitcoin yaratıcı hakkında çok sayıda dedikodular bulunmaktadır. Ancak halen tam olarak kim ya da kimlerin Bitcoin’i kurmuş olduğu bilinmemektedir. Dedikodularda Nakamoto ismi geçiyordu. Bu şahıs 37 yaşında Japonya’da yaşıyor. Eylül 2017 tarihinden itibaren şahsın bir milyon kadar Bitcoin’e sahip olduğu bilinmektedir. Bu miktar yaklaşık 3,6 milyar dolara denk gelmektedir.
Bitcoin kimin kontrolünde?
Bitcoin’i kontrol eden kişi yoktur. Merkezi olmayan Bitcoin, varlığına bağımsız olarak devam etmektedir.
Bitcoin’in asıl avantajı zaten hükümetlerden, bankalardan ve şirketlerden bağımsız olmasıdır. Herhangi bir merciinin Bitcoin işlemlerine karışması söz konusu olamaz. İşlem ücreti alınmaz. Paraya el konması da söz konusu olamaz. Bitcoin hareketleri oldukça şeffaf bir şekilde depolanmaktadır.
İşlemlerin depolandıkları yerler açık defterlerdir. Block chain isimli devasa açık defterde işlemler depolanır. Yani temelde Bitcoin ağ olarak kontrol edilemez. Kullanıcılarına mal varlıkları üzerinde tam hakimiyet kurma imkanını sunmaktadır. Bütün bu avantajları kripto para birimleri arasında Bitcoin’in en çok tercih edilen olmasını sağlamıştır.
Bitcoin nasıl çalışır?
Bitcoin çalışma sisteminde kişilerin sadece Bitcoin cüzdanlarındaki bakiyeyi ve işlem sonuçlarını görmesi mümkündür.
Block chain isimli açık bir defter paylaşılmaktadır. Bu defter içinde o ana kadar yapılan bütün işlemler bulunmaktadır.
İşlemlerin dijital kayıtları bloklar şeklinde birleştirilmektedir. Bir işlem bloğunda eğer tek bir harf ya da sayı değişirse bu durumda bütün sonraki bloklar da etkilenmiş olacaktır.
Açık defter olduğundan yapılan herhangi bir değişiklik ya da sahtekarlık kolayca tespit edilebilecektir. Bütün kullanıcılar tarafından yapılan yanlışlığın düzeltilmesi mümkündür. Kullanıcıların cüzdanları işlemlerin geçerliliğini onaylar, işlemlerin güvenliği dijital imzalar ile tam olarak saplanmış olur.
Bitcoin işlem onaylanma süresi ne kadar?
Bitcoin işleminin onaylanma süresi yapılan işlem platformuna ve onaylanma sürecine göre değişiklik göstermektedir. Ortalama işlem süresi birkaç dakika sürmektedir.
Bitcoin protokolü her blokun inşasının ortalama 10 dakika sürmesi için tasarlanmıştır. Bitcoin işlemlerinin en önemli özelliği merkezi olmamasıdır.
Bitcoin, kullanıcı olan her kişinin ağın bir parçası olması için tasarlanmıştır. Ağın bir kısmı sistem dışı kalmış olsa da parasal faaliyetlerin devam ettirilmesi mümkündür. Zaten Bitcoin ilk aşamada ortaya çıktığında Satoshi Nakamoto’nun yaratılmasında amaç, para biriminin herhangi bir kişiden bağımsız olmasıdır. Şeffaf ve anonim olması da Bitcoin’in en önemli avantajları arasında yer alır.
Bitcoin kullanarak ne satın alabilirim?
Bitcoin kullanarak satın alınabilecekler her geçen gün artmaktadır. Çünkü Bitcoin bütün dünyada varlığını ve güvenilirliğini, geçerliliğini kanıtlamayı başarmıştır.
Bitcoin farklı şirketler tarafından para birimi olarak kabul edildiğinden normal para şeklinde kullanılmaktadır. Bitcoin’i para olarak kabul eden şirketlerin başında Microsoft ve Dell gelmektedir. Bitcoin ile ödeme yaparak bazı hava yolu şirketlerinden uçak bileti bile satın alabilirsiniz.
Bitcoin ile otel ve mülk ödemelerinin yapılması da mümkündür. Barda hesap ödemek, arkadaş sitelerine üye olmak, bağış yapmak, kıyafet satın almak, lüks ürünlere satın almak artık Bitcoin kullanarak mümkün hale geldi!