Adobe'nin yeni yapay zekâsı manipüle edilen fotoğrafları algılayabiliyor
Son birkaç aydır internette 'deepfake yapay zekâsıyla' oluşturulan çok fazla sahte fotoğraf ve videoyla karşılaşıyoruz.
Devletler ve büyük şirketler; yapay zekânın yanlış bilgilendirme, sahtekarlık ve seçimleri değiştirme riskini göz önünde bulundurarak bir panzehir oluşturma niyetinde.
Adobe'nin geliştirdiği yeni yapay zekâ ise manipüle edilen fotoğrafları ayrıştırarak eski ve orijinal hallerine çeviriyor.
Yapay zekâ teknolojilerinin kullanım alanı epey geniş. Bugün gelinen noktada sağlık sektöründen sesli asistanlara ve hatta otomasyon teknolojilerine kadar birçok sektör 'makine öğreniminden' yararlanıyor. Çalışmaların tamamı faydalı gibi gözükse de aslında bazen ortaya çıkan manzara insanları korkutuyor.
Henüz birkaç hafta önce yapay zekâyla oluşturulan hareketli Mona Lisa tablosu bunun en somut örneği.Samsung, geliştirdiği özel bir yapay zekâyla tek bir fotoğraf üzerinden video oluşturabiliyor. İlk düşünüldüğünde komik videolarla insanların eğlenebileceği düşünülüyor. Evet; temelde öyle olsa da aslında karanlık bir tarafı da var.
Yapay zekâ teknolojileri yanlış bilgilendirme; sahtekarlık ve seçimleri değiştirme riski içeriyor
Dartmouth araştırmacısı Hany Farid, bu tip yapay zekâ teknolojilerinin yanlış bilgilendirme, sahtekarlık ve seçimleri değiştirme riskleri içerdiğini belirtiyor. Geçtiğimiz yıllara göre çok daha az veri gerektiren 'sanallaştırma' aslında ortaya muazzam bir video çıkmasını sağlıyor.
Sahte fotoğraf ve videoları ortaya çıkaran yeni yapay zekâ teknolojileri geliştiriliyor
Tabi bir yandan da bu sahte videoları ortaya çıkarak sistemler de kuruluyor. Adobe'nin bir süredir üzerinde çalıştığı yapayzekâteknolojisi de aslında temelde buna odaklanıyor. Teknoloji, insan hayatını olumlu olarak etkileyebilir. Fakat manipüleedilmişgörüntülerin net bir şekilde ortaya çıkması gerekiyor. Zira değiştirilen fotoğraflar ya da yapayzekâyla oluşturulan sahte videolar can sıkıcı olabiliyor.
Şirket, UC Berkeley araştırmacıları ve bilim adamlarıyla birlikte sahte fotoğrafları bulup, orijinal görünümlerine çeviren yeni bir yapay zekâ teknolojisi için mesai yapıyor.
Manipüle edilen fotoğrafların bulunmasında %99 oranında bir doğruluk sağlıyor
Adobe, Photoshop'ta banknotların manipülasyonunu görüntü tanıma araçları vasıtasıyla engelleyebiliyor. Ancak doğal olarak insanların yüz hatlarını içeren dosyalar üzerinde oynama yapılmasını engellemek pek mümkün değil. Ancak Adobe ve UC Berkeley'in yeni konsept aracı bunu ilerleyen dönemlerde sağlayacak gibi görünüyor.
Adobe'nin Face Aware Liquify aracı kullanılmasını algılayan bu sistem kişinin yüzüne ince ince ayarlar yapmasını kolaylaştırıyor. Fakat bir yandan da kayıt tutuluyor. Doğruluğu test edilirken manüpüle edilen fotoğrafların %99 doğrulukla tespit etmeyi başardı.
İşlem, görüntünün değiştirilmiş olan kısımlarına uygulanıyor ve orijinal haline geri dönüşüm sağlanıyor. Yani aslında bu yeni yapayzekâ orijinal fotoğrafların çok iyi bir şekilde yakınlaştırılmasını sağlamak için düzenlemeleri tersine çevirebiliyor.
İnternette yanlış bilgilendirmeyle mücadele için etkileyici bir adım. Ancak sahte fotoğrafları elde etmenin sayısız farklı yolu var. Bu araç haricinde görüntü işleme tekniklerinin çoğunu hatta tümünü hesaba katabilecek bir yapay zekâ oluşturmak için çok daha fazla çalışmak gerekiyor.