23 yıl sonra: ‘Volkswagen, Türkiye’ye yatırım yapmaya hazırlanıyor’
● Çekya Başbakanı Andrej Babis, Türkiye’ye resmi bir ziyaret düzenledi.
● Babis’e göre Volkswagen, Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünüyor. Ülkesinin büyük bir otomobil parçası ithalatçısı olduğu hatırlatarak işbirliğine hazır olduğunu belirtti.
● Volkswagen ise kararını henüz vermiş değil.
Pazartesi günü ülkemize resmi ziyaret düzenleyen Çekya Başbakanı Andrej Babis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı esnasında Babis, ilgi çekici açıklamalar yaptı.
Türkiye-Çekya arası karşılıklı ticaret hacminin artabileceğinin sinyalini veren Başbakan Boris, “Duyduğumuza göre Volkswagen, Türkiye’de büyük bir yatırım yapıyor,” dedi ve ülkesinin büyük bir otomobil parçası ithalatçısı olduğunu hatırlatarak sözlerine devam etti:
“Her otomobilin 10 parçasından biri Çek Cumhuriyeti’nde üretiliyor. Avrupa’da üretilen arabaların yüzde 50’sinde Çek parçaları bulunuyor. Bu konuda lider konumdayız. Elbette işbirliği yapmak istiyoruz.”
"Almanya Başbakanı Angela Merkel Volkswagen’in Türkiye’ye yatırım projesine onay vermişti."
Reuters’ın geçtiğimiz hafta yayınladığı haberde, Alman devinin 1 milyar euro’luk yatırım yapma kararına son noktayı koymaya çalıştığı ve Ankara ile taşıt vergisi rejimi hakkında görüşmeler yürüttüğü yer almıştı.
Şirketin yaptığı ikinci açıklama ise kafaları karıştırdı. Volkswagen CEO’su, yeni fabrika yatırımı hakkında yaptığı resmi açıklamada Bulgaristan’ın da değerlendirildiğini, yatırım hakkında son noktanın henüz koyulmadığını ifade etti.
23 yıl sonra bir ilk!
Alman devinin vereceği karar Türkiye’den yana olursa, firmanın fabrikasını İzmir veya Manisa’ya kurması bekleniyor. Ayrıca yeni açılacak olan fabrikada Volkswagen’e ait olan Seat ve Skoda araçlar da üretilecek.
Almanya’nın en popüler otomobil dergilerinden olan Automobilwoche’ya göre firmanın tercihinin Türkiye’den yana olduğu ve Volkswagen denetleme kurulunun İzmir’i seçtiği söyleniyor.
Volkswagen, Türkiye için yeşil ışık yakarsa Opel, Toyota, Hyundai ve Honda’dan sonra Türkiye’ye gelen ilk otomobil fabrikası yatırımı olacak. Türkiye’ye yapılan son otomobil yatırımı 23 yıl önce Honda tarafından gerçekleştirilmişti.
Peki neden Türkiye?
Türkiye’yi öne çıkaran etmenlerin başında yetişmiş insan gücü, yedek parça sanayisinin gelişmiş olması ve geniş iç pazarı sayesinde firmanın tedarik zincirini daha etkili bir şekilde kurabilecek olması gelse de Alman basınına göre farklı etmenler de var.
Körfez ülkelerinin “teröre destek verdiği” gerekçesiyle karşısına aldığı Katar, Volkswagen’in %17’sini elinde bulunduruyor. O dönemde Türkiye’nin Katar’a destek vermesi, Alman devinin Türkiye’yi seçmesi konusunda etkili bir neden olarak değerlendiriliyor.