"Yeni yasayla Türk sporu sağlam temele oturacak"
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kulüpler Birliği’nin eleştirilerine cevap verdi. Bakan Kasapoğlu, “Yeni yasa ile kulüplere şirketleşme hakkı veriliyor. Artık o kimsenin sorumluluk almadığı, mali anlamda gelenin gideni arattığı dönemler geride kalıyor. Yeni yasayla Türk sporu sağlam zemin üzerine, sağlam temelle inşa edilecek.” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçen yeni Spor Yasası’nın ekonomik ve sportif açıdan çıkmazda olan kulüpler için tek kurtuluş yolu olduğunu söyledi. Kulüpler Birliği Vakfı’nın eleştirilerine karşın yasanın Meclis’ten oy birliğiyle geçtiğine dikkat çeken Bakan Kasapoğlu, Hürriyet’e verdiği bayram röportajında başta bu olmak üzere pek çok konuda sorularımızı yanıtladı ve gündemi değerlendirdi.
Spor camiasını bir araya getirdik
Kulüpler Birliği’nin, “Yeni Spor Yasası’nda bizim görüşlerimize yer verilmedi” eleştirisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sporun her alanında rekor başarılar gelirken, kulüplerin ve federasyonlarının yönetimsel anlamda sürdürülebilir olması için düzenlemeler yapılması gerekiyordu. Bakanlık olarak 13-17 Ocak 2020 tarihinde Türk sporunun değerlendirilmesi ve gelecek stratejilerinin belirlenmesi amacıyla bir çalıştay düzenledik. 181 kulüp, 91 federasyon ve diğer ilgili yerlerden toplam 457 kişi katıldı.
Tüm katılımcıların fikirleri dinlendi
Çalıştayda tüm katılımcıların fikirleri, önerileri dinlendi ve yasa taslağı hazırlanırken bu öneriler dikkate alındı. Görüşlerimiz önemsenmedi demek tüm bu çalışmalara karşı bir haksızlık olur. Çalışma arkadaşlarım çalıştaydaki tüm önerileri de içeren bir web sitesi hazırladı (https://sporkanunu.gsb. gov.tr) orada tablo net. Bizi sevindiren bir yön de bu kanunun Meclisimizde oy birliğiyle kabul edilmiş olması. Bu, ne kadar sağlam bir zemin üzerinde inşa edildiğini ve ihtiyaçları doğru karşıladığını da gösteriyor.
Yeni yasa kulüp yöneticilerinin sayısını artıracak
· Spor Yasası’nın hangi özelliğini, sporun geleceği açısından daha önemli görüyorsunuz?
Spor kulüplerine şirketleşme hakkı veriliyor. Şirket demek sorumluluk demek. Artık o kimsenin sorumluluk almadığı, mali anlamda gelenin gideni arattığı dönemler geride kalıyor. Temeli sağlam olmayan bina çöker. Bizde hem zemin sorunlu, hem temel sağlam değil, kalkmışız bina niye çöküyor diye düşünüyoruz? Artık yeni yasayla birlikte Türk sporu sağlam zemin üzerine, sağlam temelle inşa edilecek. Kulüpler şeffaf şekilde yönetilecek ve herkes yönetici olduğu dönemden de sorumlu olacak.