Michael Schumacher figürünün Formula 1 tarihi için ne kadar önemli ve efsanevi olduğu su götürmez bir gerçek. Peki, hiç Ayrton Senna’nın ismini duydunuz mu? Bildiğini tüm pilotlara, gaz kesmeden de viraj dönülebileceğini gösteren adamı hiç mi duymadınız?
Sayısız otorite, Ayrton Senna’nın gelmiş geçmiş en hızlı Formula 1 pilotu olduğuna inanıyor. Micheal Schumacher yokken o vardı pistlerde. Aynı pistte yarıştıkları da oldu ancak bu çok acı bir tesadüf olacaktı. Bu tarihin en acı bilgilerinden birine, yazının sonunda 'iyi bilgi' kartında değineceğiz…
Ayrton Senna , yarım kalan hikayeler kontenjanında her zaman en tepede yer alacak birkaç sporcudan sadece biri. Detay vermemek için kendimizi zor tuttuğumuza göre, artık hikayeye başlamanın zamanı gelmiş demektir.
0. 21 Mart 1960 tarihinde Sao Paolo’da dünyaya geldi Ayrton Senna.
Alışılmış sporcu ailesi profilinin aksine varlıklı bir ailenin çocuğuydu. Brezilya gibi bir yerde, futbola değil de motor sporlarına yönelecek kadar varlıklı bir aileden bahsediyoruz…
0. 4 yaşında kartin aracı sürmeye başladı, 13 yaşında go kart yapıyordu.
0. Sürat, rekabet ve adrenalin hissi her zaman onu tahrik ediyordu ama F1 Şampiyonluğunu hayal etmeye başlamasını bir isme borçlu: Emerson Fittipaldi
Fittipaldi, 1972 yılında F1 Dünya Şampiyonu oldu. 25 yaşındaki tattığı bu zafer, onu F1 tarihinin en genç şampiyonu yapmıştı. Bu gösterişli başarı, Senna’nın aklını çeldi.
0. Fitiipaldi’yi gören Senna durur mu, yapıştırdı cevabı: Ben de dünya şampiyonu olacağım, Fittipaldi’den daha iyi bir pilot olacağım.
0. Dedik ya, Senna’nın en büyük motivasyon kaynağı adrenalin ve rekabet duygusuydu.
0. Fittipaldi’yi kendisine rakip olarak belirledikten sonra yarışlara katılmaya başladı.
0. 1973’te, yani Fittipaldi’nin şampiyonluğundan sadece bir yıl sonra Sao Paulo’da ilk zaferini yaşadı.
0. Brezilya birinciliklerinin ardı arkası kesilmedi ancak dünya derecesi 1980’e karar gelmedi. 1980’de dünya ikincisi oldu.
0. Bundan sadece 4 yıl sonra ise Toleman-Hart takımıyla Formula 1 kariyeri başladı.
0. 1985’te Lotus’a transfer olur ve Portekiz Grand Prix’inde ilk yarışını kazandı.
0. 1985 ile 1994 arasında tam 3 dünya şampiyonluğu sığdırdı.
0. En sevdiği pist, tarihin en zor pisti olarak kabul edilen Monaco’dur.
Senna ile birlikte Monaco'da bir tur atmak istemez misiniz?
0. Günümüzde hala Monaco Grand Prix’inde yapılan en hızlı tur süresi Ayrton Senna’ya aittir.
0. En sevdiği hava durumu, diğer tüm pilotların kontak açmaktan korktuğu yağmurlu havadır.
Donington Pisti'nde yağmur altında Senna'nın attığı bu tur, Formula 1 tarihinin en iyi turlarından biri olarak kabul ediliyor.
0. Yağmurlu havada o kadar iyi sürüyordur ki, Rainman (Yağmur Adam) lakabını aldı. Günümüzde hala yağmurlu hava derecelerinin en iyileri ona aittir.
0. Kazanmak için her şeyi yaptı ancak hiçbir zaman itici olmadı. Bu özelliğini, bizzat ikna ederek emeklilik kararından döndürdüğü en büyük rakibi Alain Prost anlatıyor…
“Aramızda gerçek bir rekabet vardı. Genel anlamda rekabetimizin pozitif olduğunu söyleyebiliriz. O zamanlar insanlar ya Prost yanlısı ya da Senna yanlısıydı. İkimizi birden destekleyeni görmedim. Sonuç olarak dünyanın en iyi düşmanlarıydık. Prost, Senna’ydı; Senna da Prost’tu. Kariyerlerimiz birbirinden ayrılamaz. Senna öldüğünde, bir yarımı kaybettiğimi hissettim.”
0. Ayrton Senna hakkında bazı şeylerin kafanızda daha netleşmesi için şu sözlere kulak vermeniz daha iyi olacaktır.
“Benim için en kötü derece ikinciliktir. İkincilik diye bir şey yoktur. İkinci bitiren, kaybedendir. Eğer ikinci olursam mutlu olmam. Ve eğer son sürat döndüğüm bir virajda, ölümle burun buruna gelecek ve adrenalinim tavan yapacak kadar hızlı değilsem, bu spora veda edeceğim gün gelmiş demektir. Tekerlekli sandalyede yaşlanmak yerine 300 km/h ile duvara çarparak ölmeyi tercih ederim"
0. Kendine has bu agresif sürüş tarzı, sonunu getirdi Senna’nın.
0. 1 Mayıs 1994’te, San Marino Grand Prix’sinde geçirdiği vahim kazada hayatını kaybetti.
Yarışın 7. Turunda, tehlikeli Tamburello virajını alamadı ve beton bariyerlere çarparak aramızdan ayrıldı.
0. Ölümü, Formula 1’in ve pilotların kaderini değiştirdi.
O dönem virajlarda lastik bariyerler yoktu. Dolayısıyla her kaza ölümcül olabiliyordu. Senna gibi bir değerin, lastik bariyerler olsa ölmeyecek olma ihtimali tüm F1 camiasını derinden yaraladı. Hemen ertesinde Grand Prix Sürücüler Birliği yeniden kurulur ve sürücü güvenliği yasaları elden geçirilir.
0. O yarıştan sonra bir devrim yaşandı ve pistlerde virajlara lastik bariyeler konuldu.
Trajikomik olsan ise, bu düzenlemenin aslında birkaç aydır konuşuluyor olması ve ölmemesi halinde o yarıştan sonra Senna’nın Grand Prix Sürücüler Birliği’nin başına geçecek olmasıydı…
0. Emerson Fittipaldi ile defteri cezasine kapattı. Senna’nın cenazesi, Fittipaldi’nin tüm şampiyonluklarından ihtişamlı oldu. Brezilya’da yüzbinlerce insan sokağa döküldü
O gün bir kez daha anlaşıldı ki, Brezilya tarihinin en büyük figülerinden olmuştu artık. Sıradan bir sporcudan daha fazlasıydı. Kitlesi bu kadar geniş olunca, etkisinin de geniş olması için eğitime el attı. Hayattayken başlattığı fon, ölümünün ardından da devam ettirildi ve muhtaç çocukların eğitimi için harcandı. Brezilya'nın bugünkü eğitim seviyesi, Senna'ya çok şey borçludur.
0. Bonus: Ben olsam, bu yazılanlarla yetinmez ve Senna isimli muazzam belgeseli izlerdim.
0. İyi Bilgi: Senna’nın hayatını kaybettiği yıl, genç bir pilot ilk şampiyonluğunu yaşadı: Michael Schumacher.
Bugünlerde yaşam savaşı veren Alman pilot, zaman zaman verdiği röportajlarda Senna’ya olan hayranlığını açıkta ifade etmiştir.