VAR Rehberi: Türkiye'de nasıl uygulanacak?

BARLAS ATEŞLİ
Abone Ol

Spor Toto Süper Lig'de yeni sezondan itibaren hayatımıza dahil olacak Video Yardımcı Hakem Sistemi, Dünya Kupası'ndaki efektif kullanımıyla birçok soru işaretini gidererek ön yargıları kırmayı başardı. Ülkemizde de kullanılacak VAR sistemini mercek altına aldık ve hangi pozisyonlarda başvurulacağından yaptırım gücüne kadar birçok detayı kaleme aldık.

Rusya’da devam eden 2018 Dünya Kupası’yla global vitrine çıkan Video Yardımcı Hakem Sistemi, yeni sezondan itibaren Spor Toto Süper Lig’de de kullanılacak. Dünya Kupası’ndan önce hakkında birçok ön yargı bulunan VAR, Rusya’daki efektif kullanımıyla tüm algıları yerle bir etti.

Araştırmalara göre; VAR sistemiyle birlikte doğru karar oranı gollerde %92.1’den %99.2’ye, penaltılarda %90.0’dan %98.3’e, kırmızı kartlarda %96.0’dan %99.1’e, yanlış kişiye gösterilen kartlarda ise %71.3’ten %100’e yükselmiş durumda.

VAR sisteminin ideal kullanımı için tam 33 kamera maç boyunca kayıtta olacak ve görüntüler simultane olarak VAR odasına aktarılacak.

Birçok yanlış kararın oldukça kısa zamanda düzeltilmesiyle daha adil bir oyun sunan VAR, ligin başlamasıyla birlikte hayatımızın bir parçası haline gelecek. Peki VAR sistemine ne kadar hakimiz? Hangi pozisyonlarda VAR’a başvurulacak? VAR tam olarak nedir?

0. Dünya Kupası’nda kalpleri fetheden VAR, Türkiye’de nasıl uygulanacak?
0. Pozisyonlara ilişkin nihai karar hakkı yine her zamanki gibi hakemde olacak. Hakemin verdiği karar sadece incelenen pozisyona ait videoda bariz bir hataya rastlanması haline değiştirilecek.
0. VAR sisteminin asıl amacı en doğru kararı vermek değil, en bariz hatalı kararları minimize etmek olacak.
0. Şüpheli pozisyonların VAR tarafından izlenilmesi kararını yalnızca hakem verebilecek. VAR hakemleri yalnızca ‘bu pozisyonu kontrol edelim mı?” önerisinde bulunma hakkında sahip olacak. Orta hakem gerek görmemesi halinde bu öneriyi reddedebilecek.
0. VAR sisteminde hakemin her kararı incelenmeyecek. Yalnızca goller, penaltılar, yanlış oyuncuya verilen kartlar ve direkt kırmızı kartlar VAR sistemine başvurularak kontrol edilecek.
0. Orta hakem ve yan hakemler, kararsız kaldıkları pozisyonlarda bayrak kaldırmayı ve düdük çalmayı geciktirebilecekler. Pozisyon nihayet kazandığında VAR'a bakılacak ve böylece oyun akışına en az müdahaleyle oyunun gereksiz yere durmasının önüne geçilecek.
0. İlgili pozisyonun incelenmesi için herhangi bir zaman sınırlaması bulunmayacak. Maçın hakemi, ilgili pozisyonu dilediği karar inceleyebilecek.
0. Köşe vuruşu ve taç atışı gibi oyunu yeniden başlatan kararlar, VAR sisteminin incelemesine tabi tutulmayacak.
0. Maçın hakemi VAR monitöründen pozisyonu izlerken yanına gelen oyuncu, sarı kartla cezalandırılacak.
0. Antrenör ve oyuncuların herhangi bir pozisyon hakkında inceleme talep etmeleri kesinlikle yasak olacak. İlgili pozisyonun incelenmesi için ‘inceleme işareti’ yaparak maçın hakemini baskı altına almaya çalışan futbolcu, sarı kartla cezalandırılacak.