Yabancı sınırı kalkarsa Türk futbolunda neler değişir?

HABER MASASI
Abone Ol

Türkiye'de 2005-2006 sezonu itibariyle gelen ve hala devam eden "yabancı sınırı" kuralının ülke futbolunda yarattığı etki ve kulüpleri düşürdüğü zor durumu birde böyle okuyalım.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 2005- 20o6 sezonu itibariyle getirilen ve hala da devam eden "Yabancı Sınırı" kuralı gün geçtikçe tartışılmaya devam ediyor.

Neredeyse her sezon tartışılan ve devamlı değişikliğe uğrayan yabancı sınırı kuralı için futbolseverler ve spor yorumcuları tepki gösterirken, TFF'nin ana gündem konusu haline dönmüş durumda. 2015-2016 sezonunda getirilen ve halen devam eden 14 yabancı futbolcu kuralı, Milli takım teknik direktörü Mircea Lucescu'nun konuya müdahil olmasıyla tekrar alevlenmeye başladı.

Futbol kültürü ve altyapının yetersizliği nedeniyle futbolcu yetiştirmede zorluk yaşayan Türk kulüpleri, yabancı sınırı dolayısıyla iyi bir yerli oyuncuya çok yüksek bonservis bedelleri ödemekte. Ayrıca yetersiz performans sergilemesine rağmen futbolcuya herhangi bir alıcının çıkmaması kulüplerin mali açıdan zor duruma girmesine neden oluyor.

2015-2016 sezonu itibariye gelen 14 yabancı futbolcuyu kadrosunda bulundurabilme kuralıyla birlikte hem yerli oyuncuların maliyeti kulüplerin elini rahatlattı hemde kaliteli bir yabancı oyuncuyu daha uygun bedelle transfer etmenin yolu açılmış oldu.

Sezon öncesi Süper Lige gelen Pepe, Negredo, Gomis, Valbuena, Samir Nasri, Asamoah Gyan, Medel, Clichy, Kucka, Soldado, Belhanda gibi transferlerle daha kaliteli maçlar izleyeceğimiz görüşü hakim. Yabancı kuralı nedeniyle eli kolu bağlı olan kulüpler vasat olan yerli oyuncuları hem yüksek bedellerle transfer edip hemde onları oynatmak zorunda kalıyordu. Bu durum daha kalitesiz bir lig görünümü verdiği savunuluyordu.

Son dönemdeki gelişmeler ışığında Süper lig kalitesini artık diğer ülkelerde de izlemek mümkün. Süper Lig, Fransa başta olmak üzere 100'e yakın ülkede canlı yayın yapacak. Ligimizin bu kaliteyi yakalamasında yabancı futbolcuların katkısını unutmamak gerekir.

EDİTÖRÜN GÖRÜŞÜ:

0. Rekabetten korkan sınır ister!

Yabancı sınırıyla birlikte yerli oyuncular üzerinde oluşan rahatlık, mücadeleci bir ruhun ortadan kalkmasına ve yerine daha vasat ama oynaması garanti edilen bir yerli futbolcu topluluğu haline dönüşen bir Süper lig görüyorduk. Yabancı sınırı ile maliyeti yükselen yerli oyuncular, Türk kulüplerinin zora girmesine neden oluyordu. Hatırladığımız üzere TFF tarafından getirilen 6+2+2 ve 5+0+3 kuralı ile yetenekli yabancı oyuncular maçları tribünden izlemek zorunda kalıyordu. En son getirilen 14 yabancı oyuncu kuralıyla daha rahat hareket edebilen kulüpler, hakkettiğinden daha fazlasını yerli oyunculara ödemek zorunda kalmıyor, yönünü daha kaliteli yabancı oyunculara çeviriyor ve bu durum daha kaliteli, mücadeleci, formasının hakkını ödeyebilen futbolcularla dolu bir lig oluşturdu. Bu durum yerli oyuncular ve menajerler arasında rahatsızlığa neden oldu. Eğer biz daha kaliteli oyuncular görmek istiyorsak "Yabancı Sınırı" tamamen ortadan kaldırılmalı, altyapıya önem vermeli ve bir futbol kültürü oluşturulmalıdır. Yabancı sınırından dolayı Tarık Çamdal'a 4 milyon euro, Mehmet Topuz'a 9 milyon euro bonservis bedeli ödemiştik. Yabancı kuralının 14'e çıkmasıyla birlikte Bafetimbi Gomis'e 2.5 milyon euro, Mathieu Valbuena içinde 1.5 milyon euro gibi rakamlar ödedik. Yabancı sınırı Türk futbolunda hem kalite hemde maliyet açısından ne kadar da önemli olduğunu bir kez daha gördük. Bir kez daha söylemek gerekirse Tarık Çamdal ve Mehmet Topuz gibi futbolculara bu kadar yüksek bedel verip kalitesiz bir futbol izlemek istemiyorsak bu "Yabancı Sınırı" kalkmalı.