Şampiyonlar Ligi logosundaki 8 yıldızdan biri Galatasaray'ı mı temsil ediyor?
1993-1994 sezonunda oluşturulan Şampiyonlar Ligi logosu o sezon kupaya katılan 8 ülkenin şampiyonlarını mı temsil etmektedir? Galatasaray da o sezon kupaya katılan 8 şampiyondan biridir. Bu sebeple amblemde bulunan 8 yıldızdan biri Galatasaray'ı mı temsil etmektedir?
1955 yılında Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası adıyla çift maçlı eleminasyon sistemine göre düzenlenmeye başlanan Şampiyonlar Ligi'nde, 1992-1993 sezonuyla birlikte format değişikliğine gidilerek, organizasyonun adı günümüzdeki şekliyle değiştirilmiştir.
1992-1993 sezonunda format ve isim değişikliğine gidilmesine rağmen statü, önceki sezonlardaki statüyle aynı kalmıştır. 4'er takımlı iki grup vardır ve grup birincileri yarı final oynamadan direkt olarak finalde karşı karşıya gelirler. Ayrıca gruplarda galibiyete 2 puan, beraberliğe ise 1 puan verilmektedir.
1993-1994 sezonunda ise UEFA, statüyü değiştirmek ve Şampiyonlar Ligi'ne özel bir logo yaptırtmak için çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmaların sonucunda statü; 4'er takımlı iki grubun bulunduğu ve gruplarında ilk iki sırayı alan takımların yarı finale çıktığı bir şekil almıştır ve daha oturaklı hale gelmiştir. Phil Clement adlı bir tasarımcı da bugün halen Şampiyonlar Ligi'nin resmi amblemi olan; 8 adet yıldızın bir futbol topunu andıracak şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan Şampiyonlar Ligi logosunu çizmiştir.
Bir teoriye ve Phil Clement'in de Independent gazetesine verdiği röportajda söylediğine göre; logoda bulunan 8 yıldız 1993-1994 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne katılan8 ülkenin şampiyonlarını temsil etmektedir.
1993-1994 sezonunda Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'ne 1.turdan itibaren katılmıştır. Bu turda İrlanda ekibi Cork City'yi 2-1 ve 0-1'lik galibiyetlerle eleyen temsilcimiz gruplardan önceki son tur olan 2. tura yükselmiştir. Galatasaray 2.turda adeta tarih yazmıştır. Elenemez denilen dünya devi Manchester United'ı deplasmanda 3-3 ve kendi sahasında aldığı 0-0'lık skorlarla eleyen temsilcimiz, bir ilki başarıp Şampiyonlar Ligi'nde gruplara kalmıştır.
Yukarıda bahsettiğimiz teoriye göre, Şampiyonlar Ligi logosu da bu prensibe göre düzenlenmiş ve o tarihte Şampiyonlar Ligi’ne katılma hakkı elde eden ülke şampiyonlarını temsilen oluşturulmuştur. Bu yıldızlardan biri, o yıl Türkiye şampiyonu olarak, yeni statüsüyle ilk Şampiyonlar Ligi’ne katılan Galatasaray’ı temsil etmektedir. Bu teoriyi destekleyen kanıtlar da vardır.
ilk kanıt; Şampiyonlar Ligi resmi jeneriğinde logoda bulunan 8 yıldız, yükselerek bir araya gelmektedir. İşte bu 8 yıldızdan biri de haritada Türkiye'nin bulunduğu konumdan yükselmektedir. Diğer yıldızlar ise; Barcelona (İspanya), Monaco (Fransa) Milan (İtalya), Porto (Portekiz), Werder Bremen (Almanya), Anderlecht (Belçika) ve bir yıldız da İngiltere’den takım katılmamasına rağmen İngiltere topraklarından yükselmektedir. Bu sebeple jenerikte, Rusya’dan Spartak Moskova katılmasına rağmen Rusya topraklarından herhangi bir yıldız yükselmemektedir.
İkinci kanıt ise, yukarıda bahsettiğimiz, logoyu tasarlayan Phil Clement'in Independent gazetesine verdiği röportajda sarf ettiği sözlerdir. Phil Clement, logonun tasarımı hakkında şunları söylemektedir:
- "It was going to be a league system culminating into eight teams who would play each other. I think that was their original idea and that's why there's eight stars.
- Çevirisi: 8 takımın birbirleriyle oynayacakları bir lig sistemi olacaktı. Bu sebeple ben de logoya birbiriyle ilişkili olan 8 yıldız koydum.
- Röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz: http://www.independent.co.uk/s...
Bu teorinin gerçeği yansıtmadığını ileri sürenler ise, o sene Şampiyonlar Ligi'ne İngiltere'den hiç takım katılmamasına rağmen bir yıldızın da İngiltere topraklarından geldiğini söylüyorlar.
Bu sebeple bu teoriyi ileri sürenler, logoda bulunan 8 yıldızın Şampiyonlar Ligi'ne katılan 8 takımı değil, Avrupa'nın 8 büyük futbol ülkesini temsil ettiğini iddia ediyorlar. Bu 8 ülkenin de İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya, Fransa, Belçika, Portekiz ve Türkiye olduğunu ileri sürüyorlar.
O yıllarda gerek Milli Takım'ın gerekse Türk Kulüplerinin Avrupa'daherhangi bir başarısı olmadığı göz önüne alınırsa, Türkiye'nin Avrupa'nın 8 büyük futbol ülkesinden biri olarak görülmesinin ne kadar sağlıklı olduğu tartışmaya açıktır.