O gün futbol savaş karşısında galip gelmişti: Almanya ile İngiltere cephede karşı karşıya

ANIL KARAKUŞ
Abone Ol

Tam 103 yıl önce skorun hiç de önemli olmadığı bir maç oynandı. Alman ve İngiliz askerler 1.Dünya Savaşı'nın ortasında silahlarını bırakarak tarihin en anlamlı maçına imza attılar. Şimdi sizleri o günlere doğru bir yolculuğa çıkaralım.

"Bugün futbol evrensel bir dil, sınırlar gözetmeksizin kalpleri birleştirebiliyor. 100 yıl önce, bir anda ortaya çıkan bir insani tavır için köprü futboldu. O gece bir karar verdiler, pozitif bir şey yapacaklardı, sevdikleri oyunu oynadılar. Dostluk ve kardeşliğin, insan olmanın en önemli unsuru olduğu kanaatindeyim. 100 yıl önce, bu paylaşım için ortak bir dil buldular: Futbol! Saygıyla anıyoruz."

3 yıl önce dönemin UEFA Başkan Michel Platini, oynadıkları futbol maçıyla savaş karşısında galip gelenleri böyle anıyordu. 1914 yılının son günleriydi artık. 1.Dünya Savaşı tüm acımasızlığıyla devam ediyordu. Alman ve İngiliz güçleri Belçika’nın Ypres bölgesinde birbirlerine oldukça yakın bir konumda mevzilenmişti. Sıcak çatışmalar olağan çıplaklığıyla devam ediyordu. Ancak tarihler 24 Aralık 1914’ü gösterdiğinde Alman cephesinden birden şarkı sesleri yükselmeye başladı. Ülkeden getirilen ünlü bir tenor eşliğinde şarkı söyleyen Alman askerler Noel’i kutlamaya başlamışlardı.

İngiliz tarafından cevap gecikmedi ve onlar da kendi şarkılarını söylemeye başladılar. Ortam bir anda savaş havasından çıkmış sanki panayır yerine dönüşmüştü. Evrensel bir dil olan müzik ateşkesin ilk tohumlarını ekiyordu. O sırada Alman cephesinden bir asker ayağa kalkıp beyaz bayrak sallamaya başladı. İngiliz cephesinden de aynı karşılık gelince iki tarafın elçileri ortak noktada buluştu ve gayrı resmi bir ateşkes ilan edildi.

Herkes en azından Noel gecesini huzurlu geçireceği için çok mutluydu. Ateşkesin ardından cephelerinden rahatça çıkabilen iki tarafın askerleri birbirlerine ikramlarda bulunuyordu. Uzun zaman sonra herkesin yüzü gülüyordu, hatta kaybettikleri arkadaşlarını bile beraber gömmüşlerdi.

Müziğin evrenselliği ile başlayan ateşkes bir diğer evrensel heyecan ile devam etti; futbol. Samandan yapılan bir top ortaya çıktı ve iki tarafın askerleri birbirlerinin kanlarıyla suladıkları o meydanda futbol topunun peşinde koşturmaya başladı. Çevreden topladıkları eşyalarla direkleri kurdular ve kaleleri oluşturdular. Mahalle maçı gibi bir ortam vardı. 1899 yılında Berlin’de oynanan maçla başlayan iki ülke arasındaki futbol rekabeti en anlamlı gününü yaşıyordu. Maçı, kimin kazandığı belli değildi ancak kesin olan bir şey vardı. O da futbolun o gün savaş karşısında galip geldiğiydi.