Rüşvet Süreci: Michel Platini neden gözaltına alındı?
2017 - 2015 yılları arasında UEFA Başkanı olan Michel Platini, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesi sürecindeki rüşvet ve yolsuzluklar sebebiyle gözaltına alındı.
Fransız futbol adamı, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesi konusunda rüşvet almakla ve Katarlı yetkililerle gizli görüşmeler yapmakla suçlanıyor.
Michel Platini, oylamadan 9 gün önce, para akışını sağlayan FIFA eski Başkan Yardımcısı Katarlı Muhammed Bin Hammam ile Paris’teki Elysee Sarayı’nda özel bir görüşme gerçekleştirmişti.
Michel Platini, Bin Hammam’la kahvaltıda bir araya geldikten sonra öğle yemeğinde de dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Katar Emiri’nin oğlu ve Katar Başbakanı ile 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesini görüşmüştü
FIFA Etik Komitesi, 20'ye yakın FIFA yetkilisinin tutuklandığı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına adları karışan FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini'ye 8 yıl futboldan men cezası vermişti.
Eski UEFA Başkanı Michel Platini, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesi sürecinde yapılan usulsüzlükler sebebiyle açılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
2007 ile 2015 yılları arasında UEFA Başkanlığı görevini üstlenen Fransız futbol adamı, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesi konusunda rüşvet almakla ve Katarlı yetkililerle gizli görüşmeler yapmakla suçlanıyor.
- FIFA Etik Komitesi, 2015 yılında 20'ye yakın FIFA yetkilisinin tutuklandığı yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarına adları karışan FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini'ye 8 yıl futboldan men cezası vermişti.
Sepp Blatter de gözaltına alınmak üzere
Hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk iddiaları sebebiyle 18 yıllık koltuğunu 2015 yılında UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino'ya kaptıran eski FIFA Başkanı Sepp Blatter'in de önümüzdeki günlerde gözaltına alınması bekleniyor.
Michel Platini neden gözaltına alındı?
Michel Platini, 2010 yılında yapılan oylamadan 9 gün önce, para akışını sağlayan FIFA eski Başkan Yardımcısı Katarlı Muhammed Bin Hammam ile Paris’teki Elysee Sarayı’nda özel bir görüşme gerçekleştirmişti.
Michel Platini, Bin Hammam’la kahvaltıda bir araya geldikten sonra öğle yemeğinde de dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Katar Emiri’nin oğlu ve Katar Başbakanı ile 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesini görüşmüştü.
Kim bu Muhammed Bin Hammam?
Muhammed Bin Hammam, FIFA'nın 107 yıllık tarihinde men cezası alan en üst düzey yetkili konumunda. Tıpkı Sepp Blatter ve Michel Platini gibi ismi yolsuzluğa karışan Bin Hammam, 2011 yılında futboldan ömür boyu men edilmişti.
Bin Hammam Neden ceza aldı?
FIFA'nın Asya'dan sorumlu eski yetkilisi olan Bin Hammam'ın, başkan adaylığını desteklemeleri için Trinidad'da düzenlenen FIFA toplantısında, bölgesel futbol yetkililerine on binlerce dolar rüşvet önerdiği ortaya çıkmıştı.
- Görgü tanıkları, kendilerine içinde 40'ar bin ABD dolarının bulunduğu sarı zarfların teslim edildiğini söylemişti. Bahama delegesi Fred Lunn'un nakit hediyeyi iade etmeden önce fotoğrafını çekerek etik komitesine ilettiği belirlenmişti.
Adaylıktan çekilmişti
Muhammed Bin Hammam, Sepp Blatter ile girdiği UEFA Başkanlığı yarışından bahsi geçen usulsüzlükler ve rüşvet teklifleri sebebiyle çekilmek zorunda kalmıştı. İddialarını reddeden bin Hammam adaylıktan çekilmesini hedefleyen bir karalama kampanyasının kurbanı olduğunu söylemişti.
- FIFA Etik Komitesi'nin Bin Hammam hakkındaki kararı, iki gün süren oturum ardından açıklanabilmişti.
Nicolas Sarkozy'nin eski danışmanı tutuklandı
Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin eski spor danışmanı Sophie Dion da aynı soruşturma kapsamında tutuklandı. Sophie Dion, Elysee Sarayı’nda yapılan görüşmede ve kahvaltıda 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesinin kulisinin yapıldığı yönünde itirafçı olmuştu.
ADIM ADIM FIFA - UEFA - RÜŞVET ÜÇGENİ
Aralık 2002
- 1998 yılında FIFA Başkanı seçilen Sepp Blatter, dört yıl sonra yeniden seçime girdi. Yolsuzluk iddiaları gölgesindeki zaferden bir şekilde zaferle çıkmayı başardı.
Aralık 2010
- Sepp Blatter, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'da düzenleneceğini açıkladı.
Mayıs 2011
- Başkanlık yarışında bölgesel futbol yetkililerine rüşvet teklif ettiği tespit edilen Muhammed Bin Hammam'ın futboldan ömür boyu men cezası almadan önce yarıştan çekilmesiyle tek aday olarak girdiği seçimi kazandı. UEFA Başkanı olarak dördüncü dönemine girdi.
Nisan 2013
- FIFA Etik Komitesi, 2018 ve 2022 dünya kupalarının ev sahipliklerinin belirlenmesi sürecine ilişkin rüşvet soruşturması başlattı. Sepp Blatter, ilginç şekilde suçsuz bulundu.
Mayıs 2015
- 14 üst düzey FIFA yetkilisi, sistematik ve aşırıya kaçan rüşvet sebebiyle tutuklandı. Aynı soruşturmada adı geçen Blatter istifaya zorlandı ancak yapılan seçimde yeniden başkan seçildi. Tutuklamaların gölgesinde yaşanan seçimdeki tek rakibi Ürdün Prensi Ali bin El Hüseyin'i geride bırakan Blatter, 5. dönemine başladı.
Haziran 2015
- Sepp Blatter, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Ancak daha sonra İsviçre gazetesi Blick ortaya çıkardı ki, aslında istifa etmemiş.
Eylül 2015
- İsviçre Mahkemesi, Sepp Blatter hakkında soruşturma başlattı.
Ekim 2015
- Sepp Blatter ve Michel Platini, geçici olarak 90 gün hak mahrumiyeti cezasına çarptırıldı.
Kasım 2015
- FIFA Etik Komitesi, 90 günlük cezası CAS tarafından onaylanan Platini'nin futboldan ömür boyu men edilmesi gerektiğini beyan etti.
Aralık 2015
- Sepp Blatter ve Michel Platini, FIFA Etik Komitesi tarafından 8 yıl futboldan men edildi.
Neden ceza aldılar?
- 1990’lı yılların sonunda FIFA’da çalışan Michel Platini, o dönem hakkı olduğunu iddia ettiği 2 milyon Frangı 2011 yılında Blatter’den almıştı. Etik Kurulu, yapılan savunmalarda bu ödemenin herhangi bir yasal dayanağı olmadığını ve bu yüzden de bu cezaların verildiğini açıkladı. Verilen bu cezaların herhangi bir yolsuzluk ya da para aklama ile ilgisinin olmadığı, sadece etik nedenlerle verildiği bildirildi. Platini, ayrıca 80 bin İsviçre Frangı ile cezalandırıldı.
Şubat 2016
- UEFA Genel Sekreteri, FIFA Başkanlığına seçildi. Blatter'in 18 yıllık hanedanlığı resmen yıkılmış oldu.
Mayıs 2016
- Michel Platini, UEFA başkanlığından istifa etti. FIFA Etik Komitesi tarafından Aralık 2015'te verilen 8 yıllık men cezası önce 6 yıla, ardından 4 yıla indirildi. 4 yıllık ceza CAS tarafından onaylandı.