1800'lü yılların sonlarına doğru dünyanın farklı yerlerinde futbol kulüpleri kurulmaya başladı. Kulüpler kurulduktan sonra en büyük karar ise takımın rengi ve arması konusunda verilir. İşte, Türkiye ve dünyada tanınan 40 kulübün armalarının hikayeleri…
1. Beşiktaş
1903 yılında kurulan Beşiktaş'ın arması adeta bir şifreden oluşuyor. Kulübün kuruluş tarihini simgeleyen armada; ilk beyaz çubuk 1'i üç siyah 3'ü, ikinci beyaz çubuk da yine 1'i simgeler. Dokuz parçadan oluşan armada sırayla gelen bu dört rakam, 1319'u belirtir. Yani Beşiktaş'ın Hicri Takvime göre kuruluş yılını… Beşiktaş amblemindeki Türk Bayrağı ise Türkiye Futbol Federasyonu'nun hediyesidir. Beşiktaş, Yunanistan Milli Takımı'na karşı tam takım olarak mücadele etmiştir. Milli takım yerine sahaya çıkan siyah-beyazlılar, bu onuru taşıyor.
2. Galatasaray
Sarı-kırmızılı kulübün ilk logosu Şevki Ege tarafından çizildi. 'Kartal' şeklindeki amblem Galatasaraylılar tarafından beğenilmedi. 1923'te ise Ahmet Ayetullah isimli genç bir öğrenci 'Gayın' ve 'Sin' harflerinden oluşan logoyu çizdi. 1928'de ise harf devrimi nedeniyle logodaki 'Gayın' ve 'Sin' harfleri 'G' ve 'S' harfleriyle yer değiştirdi.
3. Fenerbahçe
Fenerbahçe amblemi 1910 yılında kulübün 33. numaralı azası ve futbol takımının penaltı kralı olarak bilinen sol açık Topuz Hikmet tarafından çizildi. Logoda 1907 tarihini çerçeveleyen beyaz alan temizlik ve açık yürekliliği, kırmızı sevgi ve bağlılığı ifade eder. Kalp şeklindeki alandaki sarı; Fenerbahçe'ye duyulan gıpta ve kıskançlığı, lacivert ise soyluluğu belirtir. Palamut dalı ise Fenerbahçeliliğin kudret ve kuvvetinin sembolüdür. Palamut dalındaki yeşil ise yükselen bu kudret için başarının mukadder oluşunu sembolize eder.
4. Trabzonspor
Trabzonspor'un renklerinin belirlenmesi bir hayli zaman aldı. Kulübün kurulmasına öncü olan İdmanocağı ve İdmangücü takımları renkler konusunda bir türlü karar veremedi. Trabzon'a özgü renkleri takıma vermeyi isteyen kurucular bordo ve mavi renklerde anlaştı. Renklerin tercih edilmesinde Karadeniz'in meşhur hamsisinin etkisi var. Bordo renk hamsinin gözünden, açık mavi ise hamsinin teninin mavimsi olmasından dolayı tercih edildi. Logo ise T ve S harflerinden oluşuyor. Amblemde ayrıca kulübün kuruluş tarihi ve bir de futbol topu bulunuyor. Logo 16 Mayıs 2003'te kulüp adına tescil edildi.
5. Bursaspor
Bursaspor; Akınspor, Acar İdman Yurdu, Demirçelikspor, İstiklalspor ve Pınarspor takımlarının birleşmesi sonucu 1 Haziran 1963 yılında kuruldu. Kulüp renklerini Uludağ'ın karından ve ovanın yeşilinden aldı. Logodaki yıldızlar ise beş kurucu takımı simgeliyor.
6. Gaziantepspor
Gaziantepspor'un logosu daha önce İsviçre'de düzenlenen bir yarışmada en iyi 2. amblem olarak derece almıştı. Kırmızı-siyahlı kulübün logosu eski başkanı ve onursal başkan Celal Doğan'ın isteği üzerine tasarlandı. Armada Gaziantep Kalesi, Şehitler Abidesi, baklava dilimleri ve şahin figürleri yer alıyor. Şahin figürü ise şehrin Fransızlara karşı savunmasında önemli bir rol üstlenen Şahin Bey'i sembolize eder.
7. Konyaspor
Konyaspor'un logosu, Anadolu Selçuklu Devleti'nin izlerini taşır. Logoda bulunan çift başlı kartal, Anadolu Selçuklu Devleti'nin sembolüdür. Ayrıca buğday sembolü de şehir için tarımın çok önemli olduğunu simgeler.
8. Antalyaspor
Beyaz yuvarlak zemin içinde yer alan A ve S harfleri Antalyaspor'u temsil eder. İki harf arasında Antalya'nın simgelerinden Yivli Minare bulunur. Yivli Minare'nin üzerindeki üç bant ise Antalyaspor'u oluşturan İlk Işıkspor, Ferrokromspor ve Yenikapı Suspor takımlarını temsil eder.
9. Ajax
Hollanda ekibi Ajax 1900 yılında kuruldu. Kulübün ilk logosunda takım oyuncularından birinin portresi bulunuyordu. Portre, 1928'de Antik Yunan'daki kahramanlardan Ajax'ın figürü ile değiştirildi. 1990'da logo bir kez daha değiştirildi. Ajax'ın portresi 11 futbolcuyu simgeleyecek şekilde 11 çizgiyle çizildi.
10. Arsenal
İngilizlerin köklü kulübü Arsenal defalarca amblem değiştirdi. İlk logosu 1888'de oluşturulan Arsenal, kuzeye dönük üç top bulunan logoyu 1913 yılında Highbury'e taşınmasıyla kullanmaktan vazgeçti. Topun ters tarafa döndüğü ve namlusunun aşağıya doğru inceldiği farklı bir logo ise 1925'e kadar kullanıldı. 1949 yılında yenilenen logoda topun yanı sıra kulübün ismi de yer alıyordu. 1949-2002 yılları arasında kullanılan logo, bir türlü tescillenemedi. 2002'de yapılan logoda topun yüzü doğuya çevrildi, eski logoda bulunan yeşil rengin yerine de koyu mavi kullanıldı. Sürekli olarak logo değiştirmekle taraftarlarınca eleştirilen Arsenal, kulübün 125. yaşı yani 2011'de bir kez daha sahaya farklı bir logoyla çıktı. 2011-2012 sezonunda logo solda 15 meşe yaprağıyla, sağda 15 defne yaprağıyla çevrelendi.
11. Atalanta
İtalya'nın Bergamo kentinde 1907 yılında kurulan Atalanta, ismini ve logosunu mitolojiden aldı. Kulüp kurucuları, Yunan mitolojisinde; avcılığa ve atletizme yatkınlığıyla tanınan, erkek gibi yetiştirilmesine rağmen güzel bir kadın olan karakteri örnek almıştır.
12. Atletico Madrid
Atletico Madrid amblemi iki bölümden oluşur. Kırmızı-beyaz bölüm kulübün renklerini simgeler. Üçgen şeklindeki bölümde ise ağaca tırmanmaya çalışan bir ayı figürü vardır. Bu figür Madrid şehrinin bayrağı ve simgesidir.
13. Barcelona
İspanya'nın Katalonya bölgesinde bulunan Barcelona'nın birçok kez logosu değişmiş ancak aslına sadık kalmaya özen gösterilmiş. Armanın alt kısmındaki bordo-lacivert bölüm, kulübün renklerini gösterir. Üst kısımdaki haç ve sarı kırmızı dik çizgiler Katalonya Özerk Bölgesi'nin bayrağıdır.
14. Benfica
Portekiz kulübünün ilk logosunda kartal, kulüp renklerinin olduğu bir kalkana konumlandırılmış. Daha sonra kalkanın yerini bisiklet tekerleği almış. 2008'de ise logonun üzerine 3 yıldız eklenmiş.
15. Bristol Rovers
1883 yılında kurulan Bristol Rovers, İngiltere'nin Bristol kentinin kulübüdür. İngiltere'nin en önemli liman şehirlerinden olan Bristol'de bulunan kulüp, haliyle ambleminde korsan figürü kullanmış. 90'lı yıllarda kulübün rengi olan mavi-beyazın hakim olduğu farklı bir logo tercih edilmiş ancak taraftar baskısıyla kısa sürede eskiye dönüş yapılmış.
16. Chelsea
10 Mart 1905'te kurulan Chelsea, şimdiye kadar dört farklı amblem kullanmış. İlk amblemde kulübün adı ve bir memur figürü bulunuyordu. 1952-1953 arasında ise yalnızca kulübün baş harflerinin yer aldığı basit bir logo tercih edildi. 1953'de ise arkasına bakan ve elinde bir değnek tutan mavi aslan amblemde yer buldu. 1986 yılında ise aslan daha doğal bir görünüm aldı ve rengi sarıya çevrildi. Son değişiklik ise 2005'te gerçekleşti. Üçüncü amblemdeki mavi aslanda küçük değişiklikler yapıldı. Logoya altın rengi ve beyaz tonları eklendi.
17. Corinthians
Corinthians, 1 Eylül 1910 tarihinde Brezilya'nın Sao Pauo şehrinde kuruldu. Birkaç kez logo değişikliğine giden kulüp, 1940'den buna yana aynı amblemi kullanıyor. Armanın içindeki bayrak hem kulüp rengini hem de Sao Paulo şehrinin bayrağını simgeliyor. Kürek ve gemici çapası ise kürek sporunu işaret ediyor. Brezilya'da futboldan sonra kulüpler en çok kürek alanında faaliyet gösteriyor.
18. Cruzeiro
Cruzeiro, 2 Ocak 1921 tarihinde Brezilya'nın Belo Horizonte kentinde kuruldu. Kulübün 1943 yılından bu yana kullandığı armada Southern Cross (Güney Haçı) isimli yıldız kümesi bulunuyor.
19. Everton
Kulüp 1878 yılında Liverpool şehrinde 'St.Domingo Football Club' adıyla kuruldu. 1 yıl sonra ise kulüp 'Everton Football Club' adını aldı. Logoda 'Prince Rupert's Tower' adlı kule bulunuyor. Kulenin etrafında bulunan çelenkler ise takımın elde ettiği zaferleri simgeliyor. Armadaki 18 ve 78 rakamları kulübün kuruluş tarihini yansıtıyor. Logonun altında ise Latince olarak yazan "Nil Satis Nisi Optimum" yani "Sadece en iyi olan yeterince iyidir" anlamına gelen bir ibare bulunuyor.
20. Genoa
Genoa Kulübü, 7 Eylül 1893 tarihinde bir kriket ve atletizm kulübü olarak İngilizler tarafından İtalya'nın Cenova şehrinde kuruldu. Genoa'nın logosunda, Cenova şehrinin bayrağında yer alan Griffin isimli mitolojik bir yaratık bulunuyor. Griffin'in vücudu aslan, başı ve kanatları ise kartaldır. Armanın üst kısmındaki haç ise, 11.yüzyıl ile 18.yüzyıl arasında varlığını koruyan Cenova Cumhuriyeti'ni simgeler.
21. Göztepe
Göztepe Kulübü, 14 Haziran 1925'te İzmir'de kuruldu. Kulübün ilk logosunda sarı-kırmızı zeminin üzerinde yalnızca futbol topu bulunuyordu. Diğer branş kaptanlarının tepki göstermesinin ardından, armanın sol üst köşesine branşları simgeleyen bir kareler eklenmiştir.
22. Inter
1908 yılında kurulan Internazionale, tarihi boyunca mavi ve siyah renkli çubuklu formayı tercih etmiştir. Forma ve armadaki mavi gündüzü, siyah karanlığı temsil eder.
23. Juventus
İtalya'nın en büyük kulüplerinden biri olan Juventus'un amblemi, 1920'den bu yana birkaç kez küçük değişiklikler yaşadı. Son değişiklik 2004'te yapıldı. Siyah-beyaz oval kalkan şeklindeki logo, iki beyaz, üç siyah sütuna bölünmüş. Logonun altında ise Torino şehrinin simgesi olan şahlanmış boğa bulunuyor.
24. Karşıyaka
1 Kasım 1912'da kurulan Karşıyaka, savaş yıllarında hem yöneticileri hem de sporcularıyla cephelerde savaşmış. Savaşın ardından yeniden kurulan Karşıyaka, 1926'da İzmir şampiyonu oldu. Mustafa Kemal Atatürk'ün isteğiyle kulüp logosunda ay ve yıldız kullanmıştır.
25. Lazio
Lazio Kulübü, 9 Ocak 1900'de İtalyan Ordusu mensubu Luigi Bigiarelli tarafından kuruldu. Yunan mitolojisinden etkilenen Bigiarelli, takımın mavi-beyaz renkleri kullanmasına karar verdi. Ayrıca kurucusu, ordu mensubu olduğu için takım logosu Roma İmparatorluğu ordusunun simgesi 'kartal' olarak belirlendi.
26. Liverpool
3 Haziran 1892'de kurulan Liverpool'un armasında Liverpool şehrinin 13. yüzyıldan bu yana simgesi olan 'Liver Bird' kullanılmıştır. 'Liver Bird' yarı karabatak, yarı kartal olan mitolojik kuştur. Amblemin sol ve sağında bulunan alevler de, 15 Nisan 1989'da Hillsborough'da hayatını kaybeden 96 Liverpool taraftarının anısına logoya ilave edildi.
27. Manchester City
1880 yılında kurulan Manchester City'nin logosu 1997 yılına kadar birkaç kez değiştirildi. Şu anda kullanılan arma son halini 1997'de aldı. Armanın üzerinde gemi motifinin yanı sıra Lancashire bölgesinin simgesi olan kırmızı gül motifi bulunuyor.
28. Marsilya
Fransız kulübü 1899'da kuruldu. Kulübün ilk logosunda, kulübün kurucusu Rene Dufaure Montmirail isminin D ve M harflerinin kullanıldığı bir tasarım yapıldı. Logo 1935 ve 1972 yıllarında değiştirilmiş. Logodaki yıldız ise 1993'te kazanılan UEFA Şampiyonlar Ligi'ni temsil ediyor. 17 Şubat 2004'te ise O ve M harfleri tek renk ve slogan logonun ortasında kaldırılarak logonun alt tarafına yerleştirildi.
29. Milan
1899 yılında kurulan Milan, her dönem sade amblemler kullandı. Kırmızı ve siyah renk kulüp tarihi boyunca hiç değiştirilmedi. Kırmızı oyuncuların ateşli hırsını, siyah ise rakiplerin korkusunu sembolize ediyor. Milan'ın ambleminde Milano bayrağı, kulübün renkleri ve kuruluş tarihi yer alıyor.
30. Norwich City
İngiliz kulübünün lakabı da Fenerbahçe gibi 'Kanarya'. 1902'de kurulan yeşil-sarılı kulüp 1905'ten günümüze 'Kanaryalar' lakabını kullanıyor. Kulübün halen kullandığı logo 1922'de tasarlandı. Armada kanaryanın yanı sıra, Norwich şehrinin simgeleri olan sur ve aslan da bulunuyor.
31. Olympiakos
'Piraeus Football Club' ve 'Piraeus Fan Club' takımlarının birleşmesiyle 1925 yılında Olympiakos Kulübü kuruldu. Olimpiyat ruhundan esinlenilerek Olympiakos adını alan kulübün logosunda da olimpiyat simgeleri yer alıyor. Amblemde, olimpiyat ruhunu yansıtan bir olimpiyat sporcusunun figürü yer alıyor. Sporcunun başındaki taç ise Yunan mitolojisinde seçkinlik, yücelik anlamlarını ifade ediyor.
32. Anderlecht
Belçika'nın en eski kulüplerinden olan Anderlecht, 1908 tarihinde kuruldu. Kulüp logosunda Anderlecht Belediyesi'nin simgesi kullanılmış. Logoda bulunan tacın her iki yanında ise Belçika bayrağı bulunuyor.
33. West Ham United
İngiliz kulübü 1895 yılında, West Ham United Thames Ironworks isimli gemicilik şirketi çalışanları tarafından kuruldu. Kulübün logosu üç kez değişti. İlk logoda yalnızca birbirine çapraz duran iki çekiç bulunuyordu. Daha sonra yapılan düzenlemenin ardından çekiçlerin arkasına 'Green Street' isimli caddenin üzerinde bulunan ve İngiltere Kralı 8. Henry'in ikinci eşi olan Anne Boleyn'den ismini alan 'Boleyn Castle' olarak bilinen kalenin figürü eklenmiştir. Son değişiklikte ise çekiçler ve kale detaylandırılmıştır.
34. Sevilla
1905 yılında kurulan İspanyol kulübü Sevilla'nın arması 1922'de tasarlandı. Logoda futbol topu ve kulüp renklerinin yanı sıra, Sevilla kentinin tarihteki koruyucu azizleri olarak kabul edilen Saint Isidoro, Saint Fernando ve Saint Leandro'nun figürleri yer alıyor.
35. Sao Paulo
Brezilya'nın en bilindik kulüplerinden olan Sao Paulo'nun logosu son derece sadedir. Armada kulüp renklerinin yanı sıra ekibin tam adı Sao Paulo Futebol Clube'nin kısaltması yer alır. Armanın üst kısmında ise 2 sarı, 3 kırmızı yıldız bulunuyor. Sarı yıldızlar, 1952 Helsinki ve 1956 Melbourne olimpiyatlarında, üç adım atlamada dünya rekoru kırarak, 2 kez olimpiyat şampiyonu olan Sao Paulo sporcusu Adhemar da Silva'nın kazandığı 2 altın madalyayı gösterir. Kırmızı yıldızlar ise Sao Paulo kulübünün futbolda kazandığı 3 kıtalararası şampiyonluğu simgeliyor.
36. Sampdoria
1891 yılında kurulan İtalyan kulübü, futbol branşını 1899'da açtı. Kulübün logosunda Cenovalı denizci figürü yer alıyor.
37. Real Madrid
Dünya futbolunun önde gelen kulüplerinden biri olan Real Madrid'in amblemi birkaç kez değişti. İlk logo son derece basitti. Armada yalnızca MCF kısaltması yer alıyordu. 1920 yılında logoya kraliyet tacı eklendi. 1931'de kraliyet tacı kaldırılmış, 1941'de taç yeniden logoya eklenmiş. 1997'de ise amblemin ortasında bulunan mor renk laciverte dönüştürüldü. 2014 yılında Müslüman ülkelerin tepkisini çekmemek için armadan haç figürü kaldırıldı.
38. Bayern Münih
27 Şubat 1900 yılında kurulan Alman devi Bayern Münih, Bavyera Bölgesi ekibidir. Münih logosunda, Bavyera bölgesi bayrağını kullanmaktadır.
39. Celtic
İskoçya'nın önde gelen iki futbol takımından biri olan Celtic, 1888'de kuruldu. Yeşil-beyazlı kulübün armasında Kelt Haçı ve dört yapraklı yonca simgeleri bulunuyor.
40. Club Brugge
Belçika'da 1891 yılında kurulan Club Brugge, beş kez logo değişikliğine gitti. Belçika ekibi 2012'den bu yana ise mavi-siyah çizgili logoyu kullanıyor.