Koronavirüs spor dünyasını nasıl etkiledi?
Koronavirüsün etkileri birçok alanda olduğu gibi spor dünyasını da fazlasıyla etkiledi. Bu süreçte Rudy Gobert, Kevin Durant, Daniel Rugani, Paolo Maldini, Callum Hudson-Odoi, Mikel Arteta ve Fatih Terim gibi spor dünyasının birçok önemli ismi koronavirüse yakalandı. Spor organizasyonlarının ve liglerin ertelenmesiyle birlikte “Koronavirüs sporcuları nasıl etkiliyor?” sorusu gündeme geldi. Biz de bu soruyu psikolojik danışman Buğra Serdaroğlu’na sorduk:
Koronavirüs tüm dünyaya yayılıyor, spor da dahil olmak üzere her etkinlik önemli ölçüde kısıtlandı.
Spor alanındaki endişe büyük
Mevcut tahminlere göre, dünyadaki ülkelerin büyük çoğunluğu COVID-19 enfeksiyonunun neden olduğu hasarı sınırlamak için daha fazla kısıtlama getirecek. Dünyadaki hemen tüm ligler ertelendi, Olimpiyat Oyunları'nın yanı sıra 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası ertelendi. Ayrıca, birçok profesyonel sporcunun koronavirüs testi pozitif çıktı. Bu yüzden spor alanındaki endişe düzeyi son derece yüksek.
Rekabet yakında başlayacak
Şu anda, tüm sporcular kendilerine tamamen benzeri görülmemiş bir şekilde bakmaya mecbur hissediyor.Yani profesyonel sporcular çok sayıda zorlukla karşı karşıya kaldı demek mümkün. Sporcular yaşam tarzlarını ve antrenman stillerini değiştirmek zorunda kalıyorlar. Ancak yakında tekrar rekabet edebilecekler.
Sporcular kararlı tavırlar sergiledi
Liglerin ertelenmesiyle birlikte sporcular da koronavirüsün ciddiyetine son derece yakından tanık oldu.
Dışarı çıkmanın tehlike arz etmesi, özellikle ülkemizde forma giyen yabancı sporcuların daha fazla panik yaşamasına neden oldu. Hatta bazı yabancı futbolcular korkuduygusunun da etkisiyle ailelerinin yanına dönme konusunda oldukça kararlı tavırlar sergiledi.
Kaygı sporcuları fiziksel olarak etkileyebilir
Ayrıca liglerin ertelenmesi, sporcuların 'belirsizlik' duygusunu hissetmesini de sağladı. Liglerin ne zaman başlayacağının tahmin edilmemesi, sporcuların yaz aylarındaki planlarının değişmesi, liglerin yazın oynanması durumunda bir sonraki sezona dinlenmeden girmenin sakatlanmalara yol açabileceği gibi konular belirsizlik duygusunun kaygıya dönüşmesine neden olabilir. Kaygı sonucu oluşan bedensel olumsuzluklar sporcuyu kısa ve uzun vadede fiziksel olarak etkileyebilir.
Özellikle spor dünyasından da birçok ünlü ismin koronavirüs testinin pozitif çıkmasıyla sporcuların stresli ve endişeli hissetmesi oldukça doğal. Stres ve endişe, kas- iskelet sistemini olumsuz etkiler. Yoğun stres hisseden sporcuların kasları gerginleşir ve sporcu bedensel acı ve ağrıya maruz kalabilir. Bu durum, evinden antrenmanlarına devam eden sporcuların daha kolay kas sakatlığı yaşamasına neden olabilir. Milyon dolarlar, fit vücut ve şöhret yeterli değil. Sporcular, evde kaldıkları süre boyunca psikolojilerini de yönetebilmeli.
Sporcu performansının %50'den fazlası psikolojik etmenlere bağlı
Araştırmalara göre, sporcu performansının %50’sinden fazlası psikolojik etmenlere bağlı. Bu yüzden sporcuların bu süreçte sadece fizyolojik değil psikolojik açıdan da kendilerini hazır tutmaları gerekiyor.
Sporcu, psikolojik olarak kendini hazırladığı taktirde form tutması ve eski performansına geri dönmesi oldukça kısa sürecektir. Bu yüzden hali hazırda kulüpler oyuncularına, bireysel fiziksel antrenmanların yanında bireysel psikolojik beceri antrenman listeleri de vermelidir. Psikolojik beceri antrenmanları, sporcuların performansını yükseltmesi ve performans kaybına uğramaması adına oldukça önemli.