Bisiklet tutkunlarının merakla beklediği 52. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu, 24 Nisan'da start aldı. İstanbul-İstanbul etabıyla koşulmaya başlanan tur sırasında ise bazı sporseverlerin aklına klasikleşen sorular takıldı. Tur hakkında, sosyal paylaşım sitelerinden yorumlar yapanların birçoğu “Türkiye'de sarı mayo var mı?, Mayo renkleri neye göre belirleniyor?” gibi sorular yöneltti. Biz de söz konusu kafa karışıklığını giderebilmek için dünyaca ünlü turların bilgilerini sizlerle paylaşmak istedik.
0. 1963 yılında başladı
Son yıllarda katılım sağlayan ülkeler ve organizasyona yapılan ciddi yatırımlarla, dünyanın önde gelen turları arasına adını yazdırmaya başlayan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ilk olarak 1963 yılında düzenlendi. 1963 yılında Marmara Turu adıyla başlayan yarış, 1966'da uluslararası nitelik kazandı. Yıllar içinde aşama kaydeden tur, 2010'da Hors Category'ye yükseldi.
0. Türkiye’ye özgü turkuaz mayo
Bu sene 16 takımdan 128 sporcunun yer aldığı turda ekipler 265,7 kilometre pedal çevirecek. Turda en önemli mayo rengi ise turkuaz. Cumhurbaşkanlığı Turu'nda genel klasman birincisi turkuaz mayoyu giyiyor. Türk Mavi'si anlamına gelen turkuaz aynı zamanda organizasyonun da resmi rengi. Turdaki bir diğer mayo ise kırmızı… Kırmızı mayoyu en iyi tırmanış puanına sahip sporcu giymektedir. Yeşil mayoyu ise en iyi sprinter bisikletçi sırtına geçiriyor. Son mayo ise Türkiye güzellikleri mayosu yani beyaz mayodur. Her etapta en fazla puan toplayan sporcu beyaz mayonun sahibi oluyor.
0. Türkiye’de turkuaz, Fransa’da sarı
Bisiklet denildiği zaman çoğu insanın aklına gelen ilk yarış hiç kuşkusuz, Fransa Bisiklet Turu'dur (Tour de France). 1903 yılında düzenlenmeye başlanan tur, savaşların etkisini yitirmesinin ardından 1960'lı yıllarda popülerliğini arttırmaya başladı. Fransa Bisiklet Turu denildiği zaman ise sporseverlerin gözlerinin önünde sarı mayo canlanmakta. Sarı mayo; turda genel klasman birincisi tarafından giyilmektedir. Sarı mayo ilk olarak 1919 yılında giyilmeye başlamıştır. Sarı rengin seçilmesinin arkasında ise sponsor firma bulunmaktadır. Yarış organizatörü L'Auto Gazetesi'nin basımında kullanılan sarı renkli kağıtlardan dolayı, genel klasman birincisinin giyeceği forma olarak sarı renk seçilmiştir.
0. İtalya’da birinci pembe giyer
Fransa Turu'nun ardından dünyada en çok ilgi çeken bisiklet yarışı Giro d'Italia yani İtalya Bisiklet Turu'dur. 1909 yılından günümüze kadar uzanan tur, genellikle mayıs ayında gerçekleştirilir. 21 etaptan oluşan turda, rota her sene değiştiriliyor. İtalya denildiği zaman ise akıllara ilk önce pembe mayo gelmektedir. İtalyanların Maglia rosa dedikleri mayo klasman birincisi tarafından giyilir. 1931 yılından bugüne uzanan pembe mayonun da tercih edilme sebebi yine bir sponsor firmadır. 1931'de turun organizasyonunu üstlenen La Gazzetta dello Sport Gazetesi'nin o yıllarda pembe bir kağıda basılmasından dolayı, söz konusu renk formada tercih edilmiştir.
0. Tiraj kaygısı bisiklet turuna vesile oldu
Avrupa'nın en ünlü üç bisiklet turundan biridir. 1935 yılında düzenlenmeye başlanan tur 1955'den itibaren ise her yıl yapılmaya başlanmıştır. Bu turun başlaması da aslında maddi bir kaygıya dayanmaktadır. Fransa ve İtalya turlarının ardından L'Auto ve La Gazzetta dello Sport gazetelerinin tirajlarının artmasının arından İspanya'da da Juan Pujol of the daily Informaciones böylesi bir bisiklet turunun ülkede gerçekleştirilmesi için ön ayak olmuştur. İspanya'da genel klasman birincisi 'Jersey de Oro' şeklinde ifade edilen altın renkli formayı giymektedir.