Bir nesle basketbol aşkı aşılayan tarihi sloganın doğuş hikayesi: 12 Dev Adam

BARLAS ATEŞLİ
Abone Ol

12 Dev Adam sloganın nasıl ortaya çıktığını merak ettiniz mi hiç? İşte bir nesle basketbol sevgisi aşılayan tarihi mottonun hikayesi...

Tarih yaprakları 2001 yılını gösterdiğinde ülke basketbolu için bir kırılma noktası yaşayacaktı, hem de aşina olduğumuz bir basketbol figürü sayesinde değil, dahi bir reklamcı sayesinde…

Reklam sektörünün Oscar’ı olarak kabul edilen Kristal Elma’nın gediklisi olan Serdar Erener, bir nesle ve bir ülkeye basketbolu sevdiren kariyerinin en iyi işine imza attı.

21 yaşında kapısından girdiği üniversiteyi, sırf pasaport ve vize işlemlerinde kolaylık olsun diye 30 yaşında bitirmeye karar veren bu felsefe düşkünü adamın yazdığı 12 Dev Adam sloganın hikayesiyle başbaşa bırakıyoruz sizi…

0. 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Türkiye’de kimsenin bu dev organizasyondan haberi yoktu.
Televizyonlar sessiz, sokaklar heyecansızdı. Kimse bu şampiyonanın ağırlığından haberdar değildi. Ama bir şey yapılmalıydı, ülkenin bu şampiyonayı öğrenmesi ve milli takımı bağrına basması lazımdı. Dönemin Federasyon Başkanı Turgay Demirel, sponsor bankanın yönetimi ile yediği bir yemekte bu konuya değindi. Yemeğin sonu o cümleye bağlandı; “Bizim Serdar halleder bu işi”
0. Misyonu, Avrupa Basketbol Şampiyonası’nın Türkiye’de düzenleneceğini halka aktarmak olan reklam kampanyası kısa sürede ‘haddini’ aştı. Peki, yıllardır aşinaymışçasına ezberlediğimiz ’12 Dev Adam’ sloganı nasıl ortaya çıktı?

Serdar Erener, projenin kağıda dökülmesinin ardından fikirlerini somutlaştırmak adına oyuncularla buluşmak ister. Milli sporcularla buluşana kadar aklında net bir sloganı olmayan Erener, ilk basketbolcuyla tokalaştıktan sonra içinden şunu geçirir: Dev gibi adamlar yahu… İşte bu düşünce, sloganın temellerini atar. Erener, kilit kelimeye ve çıkış noktasına karar vermiştir; Dev.

0. Ofise döner çalışmalarına devam eder, eve gider uyumadan önce beyin fırtınasını sürdürür
Sonra Dev kelimesinin önüne rakam eklemek gelir aklında. İlk etapta, parkede 5 kişi oynadığı için ‘5 Dev’ olsun der. Ancak ekibi itiraz eder, benchtekilere haksızlık olur diye. Karşılıklı diyalogların ardından rakam da netleşir: 12… 12 rakamının alt metni, oynayanın da oynamayanın da takımın bir parçası olduğudur.
0. Slogan bitmek üzeredir. Son bir vurgu kalmıştır. 12 Dev ne? Basketbolcu mu, sporcu mu, cesur yürek mi? Burada da net ve vurucu kelime seçer Erener. Kendisinde ağırlığı olan bir kelime: ADAM!
Bugünlerde her ne kadar içi boşaltılsa da o dönemde çok ‘bizden’ gelir bu ‘adam’ kelimesi. Net, güçlü, ağır, şeffaf ve samimidir. Sahadakilerin, televizyondakilerden farkı olmadığını anlatıyordur. Parkedekilerin de bizden biri olduğu mesajını veriyordur.
0. Ülkenin basketbol sevgisinde katalizör etkisi yaratan slogan sayesinde salonlar dolar taşar ve tarihi başarı gelir.
Finalde Yugoslavya’ya 78-69 mağlup olan 12 Dev Adam, Avrupa ikincisi olur ve tarih yazar.